Arnie 70: a Terminátor igazi polihisztor!

Elképesztő, hogy vasárnap már hetvenedik születésnapját ünnepelte Arnold Schwarzenegger, és hol van még a nyugdíj! A Terminátor-filmek ikonikus alakja ködösen fogalmazva, de elárulta: fogjuk mi még látni őt a sci-fi sorozat folytatásaiban. Honnan ez az erő és kitartás?

Schwarzenegger hétszer volt Mr. Olympia és hatszor Mr. Universe © AFP

A mára szinte mindenhez értő Schwarzi Ausztriában született, és fiatalkori testépítő karrierje miatt gyakran becézik „Az osztrák tölgynek”. Kisfiúként a focival kacérkodott, ám amikor a tornateremben megfogott egy súlyzót úgy érezte, inkább ebben van a jövője. Célja az volt, hogy az egykori Herkules-filmek sztárjára, Reg Parkerre hasonlítson. 18 éves korától harmincas évei végéig hétszer nyerte el a Mr. Olympia és hatszor a Mr. Universe címet. Hírnevét közben kialakuló színészi karrierje is növelte, filmjeiben rendre testi adottságait hangsúlyozták. Hamar betört az amerikai film-iparba, de eleinte nem aratott osztatlan sikert. Nem csak különös akcentusát furcsállták, de vezetéknevének kiejtése is gondot okozott, így egy ideig Arnold Strongként szerepelt a stáblistán. Az áttörést az 1982-es Conan, a barbár című film hozta meg, karrierje a Terminátor-filmekben csúcsosodott. Humoros filmekkel is próbálkozott, mint az Ikrek és az Ovizsaru című vígjátékok.

Bár felesége demokrata, ő republikánus színekben lett Kalifornia kormányzója © AFP

Üzleti érzékét egy amerikai közgazdasági egyetemen bontakoztatta ki, majd a politika iránt kezdett érdeklődni. Kezdte azzal, hogy elvette John F. Kennedy egykori amerikai elnök unokahúgát, Maria Shrivert. Négy gyermekük született, de utóbb kiderült, hogy Arnie-nak van egy balkézről született gyermeke is a házvezetőnőtől. Bár felesége családja demokrata, ő republikánus színekben indult, és 2003-ban megválasztották Kalifornia állam kormányzójának. Bár Schwarzi a politikától visszavonult, a mozitól eszében sincs.

Homályosan célzott rá: nyugdíjasan is lehet Terminátor © Northfoto