Agydaganat vitte el Surdát

Az elmúlt hónapokban már szeretteit sem ismerte fel milliók Surdája, Ljubisa Samardzic, akit a belgrádi hematológiai intézetben ért a halál.
Az elmúlt hónapokban már szeretteit sem ismerte fel milliók Surdája, Ljubisa Samardzic, akit a belgrádi hematológiai intézetben ért a halál.

A Forró szél sorozatból ismert szerb színészlegendát agydaganat vitte el. Tavaly decemberben még műtéttel próbálták megmenteni az életét, de a daganat áttétes lett, és hiába küzdöttek érte az orvosok. Utolsó hónapjai alatt teljesen leépült, a környezetéről már alig vett tudomást. Március 30-án, a 64. belgrádi rövid- és dokumentumfilm-fesztivál megnyitóján lépett utoljára a közönség elé „Surda”. Rajongói könnyes szemmel búcsúztak tőle, tudták, hogy nem látják többé.

A Forró szél felejthetetlen, hipochonder hajszobrászaként

– Eleinte a családja ápolta, hosszú ideig volt otthon – mondta az In Serbia Todaynek egy kórházi alkalmazott. – De utána bevitték a kórházba. Sokat szenvedett, életének utolsó napjait a belgrádi hematológiai intézetben töltötte. Az utolsó időben már nagyon rossz állapotban volt, nem ismert meg senkit.

Utolsó filmjét, a Panta reit már betegen forgatta

Világsztár

Ljubisa Samardzic 1936-ban született Szkopjéban, szénbányász családba. Először jogi tanulmányokba fogott, csak később fordult a színjátszás felé. 1961-ben debütált a vásznon, és gyorsan sztárrá vált. Pályafutása során összesen 150 filmben és színdarabban játszott. 1967-ben Arany Oroszlán díjat kapott, de otthon és a világ más részein is leginkább a Forró szél Surdájaként ismerte mindenki. A 90-es évek óta rendezett is. Díjait és elismeréseit 2014-ben hazája filmarchívumának adományozta.

A színésznek Surda szerepe hozta meg a nemzetközi ismertséget, a sorozatbeli figuráját milliók zárták a szívükbe, ahogy fura kalapjában folyton alacsony vérnyomására panaszkodik. Magyarországon is százezrek idézték sorozatbeli szavait, mondatait. Magyar hangja Helyey László volt, az Új Színház színművésze három és fél éve hunyt el. A sorozat főcímzenéje, az A sad adio nagy sláger lett, nem volt olyan házibuli, ahol ne játszották volna le. A belgrádi rövidfilmfesztiválon mutatták be utolsó, Panta rei című filmjét, melyben igazából saját magát játssza. A színész a Forró szélben egy csetlő-botló fiatalembert alakított, a Panta reiben pedig időskori énjét játssza, és szomorú monológban búcsúzik az élettől.

Firga bácsi megmondja...

Firga bácsi: Aki nem dolgozik, berozsdásodik.
Surda: A vérnyomásom meg ingadozik. A vérképemről jobb nem beszélni. A vizeletemben mindig kimutatnak három-, négyféle bacilust, legalább… De a legrosszabb éjszaka. Sokáig nem tudok elaludni, folyton olyan kristályok ugrálnak a szemem előtt. Nem lehet ebből valami?
Firga bácsi: Ez azt jelenti kedves Surda, hogy meg kell nősülnöd.
Surda: Nősülnöm? Miért?
Firga bácsi: Hogy mindezt a feleségednek meséld.