A Viszkis miatt támadják a hollywoodi filmrendezőt

Először beszélt a Viszkis rablóról szóló új filmjéről Antal Nimród. A Kontroll című sikermozi rendezője szerint sokan támadják az Ambrus Attila életéről szóló alkotás miatt, pedig ő nem akar hőst csinálni az egykori bankrablóból.
Először beszélt a Viszkis rablóról szóló új filmjéről Antal Nimród. A Kontroll című sikermozi rendezője szerint sokan támadják az Ambrus Attila életéről szóló alkotás miatt, pedig ő nem akar hőst csinálni az egykori bankrablóból.

Még szinte semmit sem tudni a forgatókönyvről, mégis rengeteg indulatot kavart. A fanyalgók szerint hőst akarunk csinálni egy rablóból, pedig nem erről van szó. Mi csak azt mutatjuk be, hogyan csinált belőle hőst a korszak médiája. Ez pedig nem ugyanaz – mondja Antal Nimród, a film rendezője és forgatókönyv­írója, aki hosszú idő után ezért költözött vissza Magyarországra Hollywoodból.

– A kilencvenes években, amikor a Viszkis sorozatban rabolta ki a bankokat, itthon éltem. Egyszerű újságolvasóként követtem a „pályafutását”. Már a Kontroll idején foglalkoztatott, hogy filmet készítsek a sztoriból – emlékszik a kezdetekre.

Antal 2003-ban rendezett utoljára magyar filmet, a Kontroll óriá­si sikert aratott. A rendező ezután Hollywoodban dolgozott, világsztárok – például Kate Be­ckinsale, Jean Reno, Adrian Brody – szerepeltek a filmjeiben. A hírek szerint Andy Vajna filmügyi kormánybiztos régóta szerette volna, ha Antal hazatér, a filmalap most tízmillió forintot ítélt meg a projekt előkészületeire.

– Júniusban kezdődhet a forgatás, a bemutatót 2017-re tervezzük. Egy akciódús, fikciós elemekkel bővített kalandfilmet szeretnénk, de lesznek benne vígjátéki elemek is – árulja el a rendező, aki a költségvetésről nem szeretne beszélni.

Azt azonban elmond­ta, ho­-­gyan került kapcsolatba Ambrus Attilával. – Két éve sétáltam Budapesten, és egy karácsonyi vásárba botlottam, ahol Attila árulta a kerámiáit. Elkezdtünk beszélgetni és megkérdeztem, mi lenne, ha készülne róla egy film. Ő azt felelte, semmi akadálya. Miközben ír­tam a forgatókönyvet, többször is konzultáltunk, emellett könyveket is olvastam róla, így állt össze a történet.

A legfőbb kérdés, hogy ki alakíthatja a Viszkist? Erről Antal csak annyit mondott: már zajlanak a szereplőválogatások, annyi biztos, hogy magyar színészekkel dolgozik, de cáfolta a pletykákat, melyek szerint a tizenhárom évet ülő Ambrus Attilát esetleg a korábban szintén börtönben ült Stohl András vagy Damu Roland alakítaná.

Kaphat-e pénzt Ambrus?

Alapesetben nem is lenne kérdés, hogy Ambrus Attila milliókat is kaphatna egy róla készülő filmért. Mivel azonban rablásaiért elítélték, más a helyzet. – Bűncselekményből nem lehet üzletet csinálni a jogszabály szerint. Más a megítélés, ha a történet kitalált, de erről a szerződés ismerete nélkül nehéz beszélni. A készülő filmben – amennyiben nem a saját életéről, hanem általánosságokról van szó – talán szaktanácsadói munkakörben lehetne a stáb tagja. Ezért kaphatna javadalmazást is – adott szakvéleményt dr. Kamarás Péter ügyvéd.