Celeb

A sikerkönyv írója: Az én történetemmel kérkedik Vujity Tvrtko

G. Sz.

Létrehozva: 2018.01.27.

<p>A néhai diktátor, Kim Ir Szen magyar masszőrével, Szilágyi Erzsébettel készített interjút Vujity Tvrtko. Csakhogy az exkluzívként beharangozott sztori hetekkel előtte megjelent már könyvben Bod Péter tollából.</p>

„Vujity Tvrtko azon az estén lopott fényben fürdött, ami láthatóan nem zavarta. Ellenkezőleg: jól érezte magát a felfedező újságíró szerepében.” – írta cikkében a Barátom Kim Ir Szen című könyv társszerzője, aki azt is megállapítja, hogy szellemi tulajdon éppen olyan tulajdon, mint az ingó és az ingatlan vagyontárgyak, röviden: eltulajdonítani tilos.

– Alapvetően egy médiaetikai problémáról van szó, és abban a cikkben mindent megírtam, amit erről gondolok, és ezeket az állításaimat vállalom a továbbiakban is – kezdte a Borsnak a Barátom Kim Ir Szen című kötet társszerzője, majd további részleteket is elárult.

– A probléma az, hogy Sváby András az ATV Heti Napló című műsorában tavaly december 10-én így konferálta fel Vujity Tvrtko riportját: Tvrtko megtalálta Kim Ir Szen magyar masszőrét, akit az észak-koreai vezető szabályosan a tenyerén hordozott. Abban a pillanatban, amikor Sváby András ezt a mondatot kimondta, négy hete már Ma­gyarország szinte valamennyi könyvesboltjában kapható volt a könyv. Megkérdezem akkor: ki találta meg és ki fedezte fel Szilágyi Erzsébetet?  – magyarázza Bod Péter, majd részletesebben is kifejti aggályait.

– Vujity Tvrtkónak meg lett volna a lehetősége, hogy a műsorban kijavítsa a felkonferáló Sváby Andrást, de nem tette meg. Ezt egy nagyon súlyos problémának gondolom, és erről Vujity Tvrtkóval magánlevelezést is folytattam. A legcsekélyebb jelét nem mutatta an­nak, hogy ő elismeri azokat a kifogásokat, amiket én támasztottam. Hivatkoznia kellett volna, hogy van egy könyv, hogy ezt a témát előtte már feldolgozták, és semmi esetre sem szabadott volna azt a látszatot adni, hogy ezt a történetet ő találta meg. Mindenféle dokumentummal, dátummal igazolni tudom, és ezt a nevezett úr is pontosan tudja, de valamiért úgy döntött, hogy elhallgatja a könyv tényét. Az, hogy a műsor után egy Facebook-bejelentkezésben három másodpercre felmutatta a könyvet, nem hivatkozás és forrásmegjelölés – folytatta.

Ahogy Bod Péter cikkében írja, Vujity Tvrtko tavaly december 2-án Facebook-oldalán élőben jelentkezett be Szilágyi Erzsébet lakásáról, ahol ugyan előkerült a Barátom Kim Ir Szen című kötet, de Bod Péter neve nem hangzott el.

– Vujity Tvrtko élő Facebook-videója után rengeteg hírportál írt Szilágyi Erzsébetről, de egyetlen tudósításban sem szerepelt az, hogy erről már megjelent egy könyv. Ez megint nem véletlen. Ha egy másfél órás bejelentkezésben valaki kétszer-háromszor felvillant valamit, és meg sem nevezi a könyv szerzőit, az megint magáért beszél. Ez nagyon messze áll a sajtóetikától. Ő szó szerint azt írta nekem: Teljesen tiszta a lelkiismeretem, maximális korrektséggel igyekeztem eljár­ni. Döntsék el önök, hogy így van-e. Nem tudok vitatkozni az­zal, ha valaki azt mondja, hogy valaki más aratta le a babérokat ahelyett, aki éveket dolgozott a témán – mondja Bod, aki szerint egyre inkább elharapózó jelenség a magyar médiában, hogy mások munkáját teljesen kiradírozzák a történetekből.

– Ez most velem történt meg, de előttem is számtalanszor előfordult már, és még csomószor meg is fog történni. Úgy érez­tem, hangot kell adnom ennek, és valahogy megálljt kell parancsolni e a gyakorlatnak, higgyék el, nem jókedvemben írtam ezt a cik­ket.

Az esettel kapcsolatban Vujity Tvrtkót is megkerestük, és bár kollégánknak hosszasan beszélt az ügyről, nem járult hozzá, hogy álláspontját újságunkban is közöljük.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141572_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713584111
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144868_auto_resized.jpg
ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145007_auto_resized.png
hirtv.hu

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713584111
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143035_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Anyukája mellett szinte eltörpül a Szegedi Vadaspark legújabb, cuki lakója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713584111
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713584111
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143582_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/MVcTvZc_pQ2pn5eP0OgRxnsTEogtoejfWqaynBCgBbE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JiYTM0NjM4NGVkZDRiYjc4MzYwODIxN2Q1MjY0NDg0.jpg
Pletyka

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/iAf_dNB5Qmol82puOI69Fa_tjYLlEM8DZ5xvAsnxKOQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YxYzA5YzhiOWY3ZTRjOTZiODA5MDIwYTA4MDU5MTUy.jpg
Divat

A Next Top Model Hungary zsűritagja elárulta, mitől szép egy nő valójában