A politikusokon múlik a Nemzet Zenésze díj

Miután kikértük az olvasók, a politikusok, a nemzet színészei, a nemzet sportolói és most a nemzet művésze véleményét, hivatalosan is kezdeményeztük, hogy a parlament kulturális bizottsága terjessze elő a kérésünket: ismerjék el Nemzet Zenésze címmel a könnyűzenészeket.
Miután kikértük az olvasók, a politikusok, a nemzet színészei, a nemzet sportolói és most a nemzet művésze véleményét, hivatalosan is kezdeményeztük, hogy a parlament kulturális bizottsága terjessze elő a kérésünket: ismerjék el Nemzet Zenésze címmel a könnyűzenészeket.

A Nemzet Művésze, Szakcsi Lakatos Béla meglepődött azon, hogy a könnyűzenészek kiszorultak az ilyen típusú elismerésből.

– Valóban jogos lenne elismerni a könnyűzenészeket. Azokat, akik valami újat, maradandót tudtak teremteni a műfajon belül – áll a Bors kezdeményezése mellé Szakcsi Lakatos Béla, aki dzsessz-zenészként a Kossuth-díj mellé megkapta a havi 655 ezer forint életjáradékkal járó, Nemzet Művésze díjat is.

– Nálunk, a nemzet művészei között feltétel a Kossuth-díj és a betöltött 65. életév. Azt hittem, azért nem kapnak ilyen kitüntetést, mert túl fiatalok még. A legendás zenész meglepődött, alig akarta elhinni, hogy a rockzenészek fölött is eljár az idő, még ha nem is látszik rajtuk. – A Nemzet Művésze zeneművészet kategóriában Sánta Fe­renc kapott a cigányzenéért, én a dzsesszért, a többiek ko­molyzenészek.

– Szeretem a könnyűzenét, sok mindent hallgatok, főleg magyarokat. Mind a haverjaim, szeretem őket. Koncertre nem járok, de megnézem őket a televízióban, hallgatom a rádióban – mondja, majd gondolkodás nélkül sorolja, szerinte kik érdemelnék meg a díjat: – Ha rajtam múlna, javasolnám Presser Gábort, Balázs Fecót, ők nagyon jó zenészek. De Katona Klárit, Bródy Jánost, Zoránt, Tátrai Tibort, Török Ádámot, Charlie-t, Demjén Ferencet, Frenreisz Károlyt, Lerch Istvánt, Szörényi Leventét, Szikora Robit, Somló Tamást, Révész Sándort, az EDDA-t és az Omegát. Bocsánat, biztosan sok kiváló zenészt kihagytam, hirtelen ők jutottak eszembe. De a fiatalokat is ismerem. Radics Gigit, Kállay-Saunders Andrást és nagyon tehetségesnek és rendes embernek tartom Oláh Gergőt.

Ahogy azt a politikusok javasolták, a Bors hivatalos előterjesztéssel fordult az Országgyűlés kulturális bizottságához, így a javaslatunk, hogy legyen Nemzet Zenésze díj is, már nem csak jóindulatú kezdeményezés.

A bizottság elnöke, Dúró Dóra saját hatáskörben dönt arról, hogy a bizottság elé terjeszti-e a kérésünket. Ha igen, akkor eldöntik, legyen-e a bizottságnak erről hivatalos álláspontja. Ha Dúró nem viszi be, akkor keresni kell egy képviselőt, aki hivatalosan a parlament elé terjeszti a javaslatunkat, illetve állásfoglalást kérhetünk a minisztertől is.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére a művészeti díjak egymásra épülő rendszerében csúcsdíjként alapította a magyar Or­szággyűlés 2013-ban a Nemzet Művésze díjat.
Arra a kérdésünkre, hogy bekerülhetnek-e a könnyűzenészek a zeneművészet kategória kitüntetettjei közé, péntekre ígértek választ.