A KFT nyerte volna a Táncdalfesztivált

Egy félreértésnek köszönheti a KFT együttes, hogy csupán negyedik lett az 1981-es Táncdalfesztiválon. Bornai Tibor 36 év után árulta el a különös véletlen okát.
Egy félreértésnek köszönheti a KFT együttes, hogy csupán negyedik lett az 1981-es Táncdalfesztiválon. Bornai Tibor 36 év után árulta el a különös véletlen okát.

Negyedikek lettek, az újságírók mégis azt kérdezték a műsor után a KFT-sektől: milyen érzés volt megnyerni a műsort? Talán tudat alatt ők is érezték, hogy a zenekarnak határozottan esélye volt a győzelemre.

– Az volt a szabály, hogy aki legjobban tetszett a zsűritagoknak, annak kellett egy pontot adniuk – mesélte a billentyűs, Bornai Tibor a Lévai Balázs vezette Régi Csibészek talkshow-ban.

A zsűritagoknál a Bábu vagy volt a nyerő, sorra adták rá a 10-eseket – csakhogy a pontozás fordított volt, az 1-es volt a legjobb (A bábuvá maszkírozott KFT: Bornai Tibor, Márton András, Laár András és Lengyelfi Miklós)

– Na már most, nekünk csak úgy szórták a tíz pontokat, de valójában azért, mert annyira tetszettünk nekik. Háromszor kellett megismételni a szavazást, de még harmadjára is volt zsűritag, akinek a pontozás szabályzata magasnak bizonyult, és újra, meg újra tíz pontot adott… Nem ma­radt elég idő egy negyedik szavazásra, így kénytelenek voltak elfogadni a 3. végeredményt. A zenekar kifestett arcú tagjaitól már akkor is meglepő lépés volt alternatívként a tévében feltűnni, ám évtizedeket kellett várni ennek az ellentmondásnak a magyarázatára.

– Nekünk benne kellett lennünk a tévében – szögezte le Bornai.

– Úgy éreztük, hogy a televízió lesz az, ami majd legalizálja a zenekart. Ami akkoriban bekerült a tévébe, az egyből életre kelt a köztudatban, mi pedig szerettünk volna egy létező, működő, nem betiltott zenekar lenni, szerettük volna előadni a véleményünket. Az ötlet bejött: három hónap alatt 200 koncertet adtak.

Presser ultimátuma

1981-ben, a Táncdalfesztivált megelőzően a már akkor is nagynak számító magyar zenészek sorra figyeltek föl a KFT-re. Először Török Ádám határozta el, hogy megteszi őket előzenekarnak, de ez nem jöhetett össze, majd Presser Gábor tűzte ki célul ugyanezt. Az egyik koncert után odament Laárékhoz és közölte velük, hogy ők lesznek az LGT előzenekara. Ez persze szúrta az ORI szemét a KFT bevállalós dalszövegei miatt, és azt mondták Pressernek, hogy márpedig nem lehet a KFT az előzenekaruk, mire Presser kijelentette, hogy: jó, de akkor LGT-turné sem lesz… így esett, hogy az LGT és a KFT együtt turnézta végig az 1981-es nyarat.