Hozzávalók:
A mézeskalács tésztájának elkészítése:
Egy lábasba 1 dl mézet, 1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer keveréket, vagy fél evőkanál gyömbért, szegfűszeget valamint 5 dkg vajat összekeverünk.
A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel nem olvad benne.
Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 12 dkg cukrot, fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát), majd hozzáöntjük a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket.
Összedolgozzuk a fűszeres tésztát. Igény szerint tehetünk hozzá rumaromát is, így az íze az intenzívebb lesz. A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért, ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis tejet, miközben gyúrjuk.
Ezután a kész tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe egy napra pihenni.
Másnap - a mézeskalács formák kiszaggatása:
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tésztát kinyújtjuk, kb 3 mm vastagságúra, és mintákat szaggatunk belőle.
Tipp: a maradék tésztából kis puszedliket készíthetünk, amit cukormázzal, dióval, mogyoróval díszíthetünk.
A kiszaggatott formákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük - szellősen, mert a tészta térfogata sülés közben megnövekszik.
A sütőben 180 C-on 8-10 percig sütjük.
Amint kihűlt, tetszés szerint színes cukormázzal, bevonattal díszítjük.
![]() |
![]() |
Karácsonyi mézeskalács készítése |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.