Celeb

80 éves a Petrocelli sztárja

Bors

Létrehozva: 2018.11.08.

Emlékeznek még az amerikai ügyvédre, aki folyamatosan építkezett, mégsem készült el soha a háza, és akinek a nevét mindig hibásan ejtették? Petrocelli alakítója, Barry Newman tegnap volt 80 éves.

Akadnak olyan filmes karakterek, amelyek annyira jól sikerülnek, hogy az őket alakító színészt egész karrierje során végigkísérik. Ilyen Tony Petrocelli figurája is, akit 1974 és 1976 között 44 részen keresztül formált meg Barry Newman. 

A tévésorozat ötvenperces epizódjaiban Petrocelli általában emberölési ügyekben vállalta el a vádlottak jogi védelmét, és a tárgyalóteremben mindig sikerült lelepleznie a valódi tettest, bebizonyítva a korábban vesztes helyzetben lévő védence ártatlanságát.

A szerdán 80. születésnapját ünneplő színész eredetileg antropológusként végzett a főiskolán, és kisebb tévés szerepek, illetve az 1971-es Száguldás a semmibe után Tony Petrocelliként lett igazán híres. 

– A Petrocelli abban tért el a megszokott jogi drámáktól, hogy a főszereplő nem egy dörzsölt ügyvéd, hanem egy szenvedélyes olasz, az átlagosnál fejlettebb igazságérzettel. Nem egy kényelmes irodában ücsörögve oldja meg az eseteit, hanem terepen keres bizonyítékokat. Amikor felkértek a szerepre, azonnal tudtam, hogy Petrocelli olasz származása segít jó karaktert formálnom be­lőle – nyilatkozta élete leghíresebb szerepéről a színész, aki egyébként osztrák és svéd gyökerekkel rendelkezik.

Newman később nem dicsekedhetett igazán nagy szerepekkel, ám számos tévéfilm­-ben, sorozatban vendégszerepelt, és már több mint öt évtizede különböző New York-i színházakban foglalkoztatják rendszeresen. 

A nálunk is ismert sorozatok közül a Gyilkos sorokban és a New York-i zsarukban tűnt fel három, illetve két epizód erejéig, ahogy a Narancsvidékben is három részben szerepelt. Filmes szerepei közül kiemelhető a Kristálytükör meghasadt című Agatha Christie-krimi, Sylvester Stallone 1996-os katasztrófafilmje, az Alagút a halálba vagy a 40 nap, 40 éjszaka című tinivígjáték. Az utóbbi években nem forgatott, inkább producerként igyekszik elismerést kivívni.

A magánéletéről soha nem nyilatkozik, híresen visszahúzódó. Annyit tudni, hogy 56 éves korában, New Yorkban,  a születésnapján vette feleségül Angela Spilker német modellt.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rLsNASLz32klBDNttxDyorGsPE21L4wjFgnTh_Dt1dE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwYjQwNmU4ZTYzZDQ3ZTlhN2NhYmI0NTE3NDk0NmVh.jpg
Tippmix

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gBh490zB36efX5SC4-FLP_GjbHj6nTFWcBP9yCsbnpU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjNTJkMzFmNWUxNjQyNTk5NWQ3ZjJjYjExNWJjNTc5.jpg
Kiakadás

Koholák Alexa kiakadt: intim képekkel ostromolják a férfiak a szakítása után