Celeb

35 évig várt elégtételre Máté Péter özvegye

P. J.

Létrehozva: 2018.02.19.

Máté Péterről nevezték el a könnyűzenészek frissen alapított legrangosabb zenei díját. A 34 éve elhunyt zenész özvegye úgy érzi, ezzel elégtételt szolgáltattak a férjének.

Új könnyűzenei díjat alapított az Emberi Erőforrások Minisztériuma a popzenészek számára. Az elismerés egyenértékű lesz a Liszt Ferenc-díjjal, amelyet ezentúl csak komolyzenészek kapnak. A Máté Péter-díjat minden évben három muzsikusnak ítélik oda.

Az énekes szinte megszámlálhatatlan sláger szer­zője, előadója és hang­szerelője volt, különleges tehetségét és muzsikusi igényességét itthoni és nemzetközi fesztiváldíjakkal ismerték el. Ma már a popkultúra egyik legendás alakja. Reneszánszát jelzi, hogy napjainkig folyamatosan jelennek meg le­mezei, amelyekből halála után több tucat(!) látott napvilágot.

Frenreisz pártatlanul dönt

A díjat egy döntőbizottság ítéli majd oda, amelynek Horváth Gergely rádiós szerkesztő, műsorvezető, Zsoldos Béla, a Zeneakadémia dzsessztanszakának docense, Tóth Tibor főtitkár és Frenreisz Károly lesz a tagja. Utóbbi a Borsnak elmesélte, miként jött létre a díj.

– Az ötlet Balog Zoltán miniszter úré volt. A könnyűzenei előadókkal eddig elég mostohán bánt a rendszer, mert csak a Liszt Ferenc-díj létezett a zenészek számára. Azt pedig általában klasszikus zenét játszó muzsikusok és operaénekesek kapták meg. A Máté Péter-díj megalapításával kifejezetten minket, könnyűzenészeket fognak elismerni – mondta lapunknak a díjat odaítélő bizottság tagja, aki néhány kulisszatitkot is megosztott velünk.

– Ilyenkor a munka úgy folyik, hogy beérkeznek hozzánk különböző ajánlások. Azokat átnézve tudunk hozni döntéseket, ami nem könnyű, hiszen a bizottságban mindenki tízszer annyi díjat osztana ki, mint amennyit lehet – folytatta Frenreisz, hozzátéve, igyekszik teljesen semleges maradni, megvesztegethetetlenül fog ítélkezni.

Feledhetetlen slágerek

Máté Péterhez olyan örökzöld slágerek köthetők, mint például a Zene nélkül mit érek én, Hull az el­sárgult levél, Egyszer véget ér, Ez majdnem szerelem volt, Azért vannak a jó barátok és az Elmegyek, amelyet a világhírű énekesnővel, Sylvie Vartandal is elénekelt franciául.

Ennek fényében nehéz elhinni, hogy életében korántsem kapta meg azt a hivatalos elismerést, amit megérdemelt volna. Özvegye ezért fogadta egyszerre büszkén, boldogan és szomorúan a Máté Péter-díj hírét.

– Nagyon boldog vagyok. Az elismerésnek ez egy komoly formája, főleg, hogy a másik kifejezetten zenei díjat Liszt Ferencről nevezték el. Amikor először közölték velem a hírt, nagyon váratlanul ért, és ledöbbentem. A férjemet az életében nem nagyon kényeztették el elismerésekkel, így ez most nemcsak öröm, hanem komoly elégtétel is. Ha ennek a fajta hírnévnek egy töredékét is megkapja éle­tében, lehet, egyszerűbb dolga lett volna. Sajnos a legnagyobb művészeket csak a haláluk után ismerik el, és ez szomorú – nyilatkozta a Borsnak Máté Edit.

Rejtélyes halál

Máté Péter 1984-ban távozott az élők sorából, mindössze 37 évesen, és így is komoly életmûvet hagyott maga után. Halálának okát a mai napig rejtély övezi. A hivatalos változat szerint szívrohamban hunyt el, ami talán egészségtelen életmódja következménye lehetett. Napvilágot látott még két másik teória. Az egyik szerint a legenda egy bohém éjszaka után elveszítette egyensúlyát egy lépcsőn, amiről le­esett, és beverte a fejét. A másik szerint pedig álmában ment el. A ze­nészt több ezer rajongó kísérte el utolsó útjára.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714091710
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163655_auto_resized.jpg
life.hu

Vajon elegendő a pénz a jó szülő-gyerek kapcsolathoz? - Így szúrta el Tom Cruise a gyereknevelést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163656_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714091710
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162188_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RrFoiRwdy8ml50lA6R_0vYdpNLwF4BhGZNX3yW4agoY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzZjVlNDVlYWQzNDQxMjlhMzI2Yzg1N2NiZjI2MmEz.jpg
NÁSZFRÁSZ

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja