3 milliós kár miatt csukták le Lajcsit?

Négy helyen 3,4 milliós kár – ez áll az E-On jegyzőkönyvében, amely a Lajcsi ellen folyó nyomozás alapja. A zenész szerint ő nem tulajdonosa az érintett cégeknek.
Négy helyen 3,4 milliós kár – ez áll az E-On jegyzőkönyvében, amely a Lajcsi ellen folyó nyomozás alapja. A zenész szerint ő nem tulajdonosa az érintett cégeknek.

Bombaként robbant tegnap reggel a hír: az atlatszo.hu internetes oldal megszerezte azt a jegyzőkönyvet, ami alapján Galambos Lajcsit, feleségét és egy társukat áramlopással gyanúsíthatják. Az E-ON által készített dokumentumból kiderül, 2014 októberében már volt egy ellenőrzés, ahol mindent rendben találtak. Tavaly május 12-én azonban újabb összehangolt „razzia” indult, a szakemberek nem csak a tatai Boglárka lakóparkban, a Lajcsi birtokához tartozó volt tsz-telepen is vizsgálódtak.

A szakértők a Boglárka lakóparkban megállapították, hogy volt olyan villanyóra, amely az ellenőrzés pillanatában nem működött, azaz ki volt kötve a rendszerből. Boldogasszonypusztán a Szeferke Kft. telephelyén a föld alatt találtak „beavatkozásra utaló jelet”, a kiásott vezeték sérült volt, sziloplaszttal és buborékfóliával volt szigetelve. A kábel­árokban méretlen és fogyasztói vezetéket is találtak. Mindkettőn úgynevezett tüskés szorító nyomaira is bukkantak. A Bopuép Kft. teljes telephelyét pedig szintén méretlen árammal látták el. A mérőszekrénytől másfél méterre, a föld alatt kötöttek vezetékeket a fő vezetékekre, ezt vezették be a telephelyre.

A szakértők csak hozzávetőlegesen tudták meghatározni, mennyi lehet a kár, amit így okozhattak a cégnek. Mivel az iratok szerint 2014. október 7-én minden rendben volt, így az onnan eltelt időszakot vették alapul. Az átlagfogyasztásokkal és az eltelt idővel számolva kiderült, hogy a lakóparkban közel 1,5 millió, a Bopuép Kft. telepén közel kétmilliós kár keletkezhetett. A Szeferke Kft. tekintetében a kárértéket nem lehetett meghatározni, hiszen tettenérés nem történt, így megjósolni sem lehet, mennyi áram tűnhetett ott el.
Kíváncsiak voltunk Galambos Lajcsi véleményére, aki munkatársunktól értesült arról, nyilvános a jegyzőkönyv.

– Az ominózus cégeknek sem tulajdonosa, sem tisztségviselője nem vagyok – mondta Lajcsi, egyértelműsítve: ártatlan.