Fenyő Miklós

Egy börtönviselt szívtipró adta a Csókkirály alapötletét

Létrehozva: 2022.06.10.

Évtizedek óta nincs buli a Csavard fel a szőnyeget, a Csókkirály és a többi nagy Fenyő-sláger nélkül, melyeket új dalokkal fűszerezve élvezhetünk a Fenyő 75 Jubileumi koncert turné, első állomásán, június 11-én Nagykanizsán, a vadonatúj, impozáns Kanizsa Arénában. A sztárvendég Szandi lesz.

A 75 éves dalszerző, szövegíró és kiváló énekes koncertjének külön érdekessége, hogy most jelenik meg és lesz elérhető a közönségnek Fenyő Miklós 75 Magyar Népmese című könyve. A különleges minőségű, soha nem látott fényképekkel színesített kiadvány 75 dalszöveget - azaz Fenyő elmondása szerint 75 Magyar Népmesét - és azok születésének háttér történetét, inspirációját írja mutatja be néha romantikus, olykor vicces stílusban. Ugyanígy lesz a turné további állomásán, többek között Siófokon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrben és Budapesten, a decemberi Aréna koncerten is. 

Fenyő Miklós

A Borsban már most, a megjelenés előtt részleteket közlünk a könyvből.

CSÓKKIRÁLY

A Jóisten hat nap alatt teremtette a világot. 

Még véletlenül sem szeretnék párhuzamot vonni, mindössze tényként mesélem el, hogy nekünk, fiatal, lelkesedéssel teli, világot sarkaiból kiforgatni akaró kölyköknek, hat napunk volt hat vadonatúj dal elkészítésére. Talán a Jóisten segített, hogy sikerült. Zenéstől, szövegestől, hangszereléssel együtt. Köztük volt a Csókkirály is.

A dalnak van egy előtörténete, ami ma már legenda, és ami az alapötletet adta. Volt itt a Parkban egy nálunk hat-nyolc évvel idősebb srác, aki nagy nőcsábász hírében állt. Ám nem csak a hír volt igaz, hanem a valóság is. Jóformán mindenki ismerte a környéken, és mi, „taknyos kis kölykök”, amilyen én is voltam, persze felnéztünk rá. Jó kiállású, jóképű srácként állandóan csajozott, szinte mindig újabb és újabb nőkkel lehetett látni. Hát csoda, hogy irigyeltük? Ez a nagy vagány ugyanakkor egy kisstílű bűnöző is volt.

 

A Made in Hungária című film is mesél erről, ahogy az ismerkedéseket követően, a csókolózás és tapizás fázisában a lányokról bizony le-lelopkodta a különféle csecsebecséket, láncokat, gyűrűket, miegymást, melyeket aztán feketén eladott. Mikor erre a lányok rájöttek, naná, hogy feljelentették. Így aztán Ubul – mert így hívtuk „a háta mögött” –, hamarosan börtönbe is került. 

A sajtó egyébként imádta a sztorit, az akkori Esti Hírlapban többször is megjelent, hogy Ubul börtönbe került. Később a rendőrségi híradásokban előszeretettel használták a talán kicsit fellengzős, de a rikkancsoknak igen jól hangzó „Szívkirály a rácsok mögött” kifejezést. Ez volt a gúnyneve akkoriban, és ez mindent el is mondott róla. Köztünk, környékbeli vagányok között is jó néhányszor szóba jött, mint izgalmas téma, így jutott sok évvel később eszembe a szívkirály kifejezés. Ennek a gondolatnak lett egyenes folytatása a Csókkirály. Úgy éreztem, ez még jobban hangzik, főleg akkor, a nyolcvanas évek elején. A Csókkirály nagyon nagyot ütött, már maga a cím is. Úgyhogy repestem a boldogságtól, hogy ez a szóösszetétel nekem így jutott eszembe. Aztán kapott rögtön egy történetet is, persze nem Ubulét, inkább egy olyan laza csávóét, aki beleillett az utcabálok hangulatába, a csajozásról alkotott képünk, az irigykedésünk, a leskelődésünk, a vágyaink kiélésébe, a mi Hungáriás világunkba. Mert titkon mindannyian ilyen vagány csókkirályok akartunk lenni, akit ha meglátnak, „a lányok összesúgnak a háta mögött”.  

Budai Park, Fortepan
Tízezer ember üvöltötte a Csókkirály refrénjét az Ifjúsági Parkban, már az első nagykoncert alkalmával is  Fotó: Fortepan

Amikor ezt a dalt eljátszottuk, azon a bizonyos első nagykoncerten az Ifjúsági Parkban, már az első alkalommal velünk üvöltötte a refrént az a tízezer ember, aki akkor oda bejutott. 
Elsőre tudták, megtanulták, tomboltak, élvezték, és velünk üvöltötték a Csókkirályt. 

Büszkeség és boldogság fogott el, hogy mennyire élvezettel, szeretettel és lelkesedéssel fogadja a közönség ezt az új világot, stílust és hangulatot, amit teremtettünk ezekkel a dalokkal, a saját újdonságainkkal. A Csókkirály volt a legnagyobb siker. Emlékezetes maradt a nagy közös éneklés miatt. Itt éreztük igazán, hogy együtt vagyunk. Együtt a közönséggel, és együtt mi saját magunk is, a ZENEKAR. Éreztem minden sejtemben és porcikámban, de biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy érezték ezt a különös, lüktető, mámorító bizsergést mások is. 

Novai és Szikora egészen biztosan. Velem együtt pontosan tudták, hogy na, meg van az első, igazán nagy slágerünk. Ez így is lett, és így is maradt a mai napig.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175220_auto_resized.jpg
origo.hu

Ragyogó napsütés után felhőszakadás, jégeső jön

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27588_resized.jpg?avcount=1714455913
origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174760_auto_resized.png
metropol.hu

Komoly pénzt kaphatnak, Gulácsi Pétert még a nyáron eladhatják

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175051_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Brüsszelben valószínűleg jobban menne a gyűjtés” – így szúrt oda Dömötör Csaba a Momentumnak (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172790_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27589_resized.jpg?avcount=1714455913
origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714455913
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/LqwcpFUScuwgn1arb8bd4-j5v-VG1CCu7MyIuIi2nAQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJhZDI1Mjc5ZjgzMTQ2NTA4NDg4MzMxNDFiZjU3Y2Y5.webp
Költözés

Miért titkolózik Gáspár Győző? Sejtelmes utalást tett rá, hova költöztek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nu78MtZk1MGSCM9DdX8Kcp3f-hdcys0Hn1LZPqErMxw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhMWViN2Y2YTIxYTQxZDdhNjNmZDRiOTk5Yjc3NDdm.webp
Kiakadás

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon