Celeb

Sztárok fogtak össze a határon túli magyarokért

Bors

Létrehozva: 2020.05.05.

Egyre többen állnak a kezdeményezés mögé, melynek célja, hogy az Európai Unió közvetlenül támogassa az államokon belüli nemzetiségi régiókat. Sok magyar művész is támogatja a Székely Nemzeti Tanács erre irányuló petícióját.

Európa őshonos nemzeti kisebbségei, köztük a székelyek is, a az életükért küzdenek a XXI. században, mivel kormányaik nem támogatják megfelelően fejlődésüket, nem segítik elő megmaradásukat. A Székely Nemzeti Tanács hat évi pereskedéssel érte el, hogy elindulhasson egy internetes kezdeményezés. Ennek célja, hogy az Európai Unió kiemelten és közvetlenül is támogathassa azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő nemzettől.

A cél eléréséhez május 7-ig egymillió aláírásnak kell összegyűlnie az Unió hét tagállamában, de a sikerhez mindegyik országban el kell érni a megfelelő mennyiséget. Itthon mások mellett Borbás Marcsi, Keresztes Ildikó, Nagy Feró, Reviczky Gábor, Kowalsky, Bölöni László és Hosszú Katinka is aláírta a székely petíciót.

Keresztes Ildikó egy percig sem gondolkodott a csatlakozáson.

– Nem volt kérdés, hogy aláírom a kezdeményezést, hiszen Marosvásárhelyen születtem, félig székely, félig örmény vagyok – mondja a Borsnak az énekesnő. – De ez nemcsak a székelyekről szól, hanem minden olyan európai nemzeti kisebbségről, amely az anyaállamán kívül szorult. Fontos, hogy ezek a népcsoportok közvetlenül jussanak uniós pénzekhez, vagyis például ne a román kormány döntse el, hogy Székelyföld mennyi támogatást kapjon, mert burkoltan úgyis hátrányba szorítja. Ez most nem politikai, hanem inkább emberiességi és jogi kérdés. Arra biztatok mindenkit, hogy aki egyetért, csatlakozzon, hisz míg ez neki csak egy aláírás, addig az érintett közösségeknek rengeteget jelent.

Reviczky Gábor szerint politikai hovatartozástól függetlenül, mindenkinek alá kéne írnia a petíciót.

– Magyar szemmel a kezdeményezés azért nagyon fontos, mert 1920-ban az ország eredeti területének kétharmadát elcsatolták. Ezeket a területeken a magyar emberek ott ragadtak – osztja meg álláspontját a Borssal a színész. – Ők ma is a honfitársaink, és ha ilyen lehetőség támad, hogy gyakorlatilag függetleníteni tudják magukat attól az államtól, amelynek területén élnek, már nem csak érzelmileg és hazaszeretetből, hanem taktikai okból is fontos támogatni, félretéve minden politikai nézetet. A kormánnyal egyet nem értőknek is alá kellene írniuk a petíciót, hiszen állandóan kifogásolják, hogy a magyar állam támogatja az ott élő magyarokat. Márpedig az aláírással el lehet érni, hogy például a székelyek közvetlenül tudják lehívni az uniós támogatásokat.

Ambrus Attila, a csíki párduc is aláírta a petíciót, és azt reméli, végre változás jön a székelyek életében.

– Bízom benne, hogy még az én életemben a székelyek legalább kulturális autonómiát kapnak, vagy legalább a gyermekem megéri ezt – magyarázza a Borsnak a Székelyföldről származó Viszkis. – A turizmus révén a székelyek rengeteg lehetőséget kaphatnának, de a brüsszeli pénzek nagy részét román nyelvterületeken osztják el, ami igazságtalan. Nagyszerűnek tartom, hogy most szélesebb körben is foglalkoznak a nemzeti kisebbségek ügyével, és az aláírással arra adunk lehetőséget, hogy mondjuk a románok végre tárgyalóasztalhoz üljenek az erdélyi magyarokkal. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714395619
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171244_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173258_auto_resized.jpg
vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171612_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714395619
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714395619
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714395619
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/VSAwKfF5HlFnFCm7_MIr1bmQDeoKLx6cfcV5ZKDShsI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUzZTE5N2I0YWU0NTQ4ZTJhMmY3NTU2NzRiMGU1Mjcz.webp
Pletyka

Itt van Tóth Andi utódja: Ő lehet Marics Peti új barátnője

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/zNCR3cHVll-rLnvgHGHt4aQeUHa0DSxx-mWxB2bCuN4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QxZDIwNGUxYmU0YTRmZTNiNTU3ZmY5NjYxMzUwYTBk.webp
Évforduló

Hét éve hunyt el a Kisváros sztárja: máig nem tudni, hová temették Usztics Mátyást