Celeb

Misztikus lemez jósolta meg John Lennon halálát?

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.08.08.

Egy 53 éve megjelent albumot választottak a valaha megjelent legjobb lemeznek amerikai rádiósok. A Beatles Revolver című kiadványáról van szó, amit 1966-ban adtak ki, és hisztérikus siker övezte karrierjét. Utólag végzetes albumnak, rossz előjelnek tartják a rajongók, miután John Lennon életét egy revolverrel oltották ki 1980-ban, New Yorkban.

A Beatles a XX. század legmeghatározóbb bandája: több mint 1,5 milliárd lemezt adtak el, rekordokat állított fel a slágerlistákon. A Revolver azonban több ok miatt is kilóg a sorból. Számos szavazáson nyert, ez az egyetlen, 60-as évekbeli anyag, amit az amerikai rádiók, a televíziós zenecsatornák ma is rendre minden idők legjobb lemezeként emlegetnek.

John Lennon 1957-ben ismerkedett meg Paul McCartney-val, és ma már a zenetörténet része, hogy a két tehetséges fiatal közösen folytatta pályafutását. A rá következő évben már George Harrison is belépett a bandába, majd Hamburgban úgy döntöttek, a The Beatles nevet adják a zenekarnak. Csak később csatlakozott Ringo Starr, hogy végül a négy tehetséges fiatal elindulhasson világhódító útjára. Első fellépéseik idején készült a lemezborítón is látható egyik kép.

Innen indult a pszichedelikus rock

A banda 7. lemeze a Revolver, ami roppant hatásos fegyvernek bizonyult, hiszen még a szkeptikus kritikusokat is térdre kényszerítette. Az album felvételein megjelenő különleges effekteket és újításokat tekintik a pszichedelikus rock első darabjainak. Innen ered az a történet is, hogy hogyan született meg Lennon fejében az I’m Only Sleeping című dal. Ez az a dal, ami szélesebb körben is megismertette az emberekkel ezt a műfajt, bár sokan azonosították a gombafejűek akkor már közismert drogozási szokásaival, valamint a fű és az LSD hatásaival.

John Lennon kitartó lustasága

A sors érdekes játéka, hogy Lennon, aki nem utasította vissza az említett szereket, ezt a dalt csupán kedvenc elfoglaltságáról írta: a semmittevésről. A szerzemény hihetetlenül jól hozza a bódultság és az álmosság érzetét, tehát Lennonnak sikerült olyan jól elkapni ezt az állapotot, hogy a hallgató itt tényleg arra gondol, amire csak akar. Nem véletlenül. Lennon a pletykák szerint hosszú órákon keresztül képes volt az ágyon heverni, és nem csinálni semmit. Egy véletlen műve, hogy az álmosság érzetét még Harrison gitárszólója is erősíti az ásító effektek és a vokálok mellett.

Ez a csapat akkori hangmérnökének köszönhető, aki egyik éjjel visszafelé fűzte be a szalagot, így visszafelé kezdte el játszani a nótát. Erre Harrison fantáziája is beindult, és kidolgozott egy szólót, amit később visszafelé játszott fel a dalhoz, megalapozva ezzel a dal különleges atmoszféráját. Ezt a technikát azóta számos együttes alkalmazza. Az albumnak eredetileg az Abracadabra címet akarták adni, de végül a Revolver mellett döntöttek.

Hatalmas vagyont érnek a képek

Az USA-ban a lemez csonkán jelent meg a brit kiadáshoz képest, három számot töröltek róla, így az eredeti 14 helyett csak 11 szerzeményt tartalmazott. (A napjainkban kapható kiadások a teljes brit album alapján készülnek.) A borítót a zenekar jó barátja, Klaus Voormann készítette, amiért 50 angol fontot vághatott zsebre. A hatvanas években ez volt a maximum, amit brit kiadó fizetett hasonló munkáért. A grafikát és fotókat tartalmazó kollázst három hétig készítette londoni padláslakásában. A borító végül Grammydíjat kapott, a rajta szereplő képek eredeti kópiái pedig több százezer fontot érnek manapság.

Előre jelezte a gyilkosságot

John Lennont negyvenéves korában, 1980 decemberében egyik fanatikus rajongója, Mark David Chapman gyilkolta meg New Yorkban. Chapman egy árnyékos zugból előbújva revolveréből ötször tüzelt a neki háttal álló zenészre. Az első golyó célt tévesztett, de a másik négy eltalálta Lennont a bal vállán és háta bal felén.

A Roosevelt Hospitalban az orvosok húsz percen keresztül próbálkoztak újraélesztéssel, de Lennonon már nem tudtak segíteni. Halálát számos összeeküvés-elmélet övezte. Rajongói közül sokan nem tartották puszta véletlennek a merényletet, a szörnyű gyilkosságot a Revolver lemez baljóslatú címadásával magyarázták. Eszerint a világ legsikeresebb, misztikus albuma előrevetítette szerzője tragikus sorsát.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185617_auto_resized.jpg
origo.hu

Kiderült, miért romlott meg a kapcsolat Kulcsár Edina és édesanyja között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27771_resized.jpg?avcount=1714908310
origo.hu

Milliókat képes megölni az orosz Sátán II, a Földön nincs olyan pont, ahová ne érne el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188558_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189297_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188241_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190139_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elképesztő felvételek: így gázolt át az ukrán falun az orosz hadsereg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27773_resized.jpg?avcount=1714908310
origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188096_auto_resized.jpg
travelo.hu

Egy hét múlva rajtol el Siófokról a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27769_resized.jpg?avcount=1714908310
origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188688_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őrjöng a márciusi lottónyertes, még mindig nem kapta meg a nyereményét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/EG3VqEIKZEonAsm5euAlFWGKGsie-E2Fg7eCmfO50PU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwY2ZiZjI2MjhkNDQ0YjlhOTc0ZWE5NTlhN2VmNzVh.jpg
Megható

„Anyuval egymás kezét fogva mentünk keresztül mindenen” – Csuti az édesanyjával való kapcsolatáról mesélt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/V1c-GXlOyfV_R2wQTBkArhN7Tpw_mTQL0Eyf1g9cIzM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU3ODA5MTVkN2Y4ZjQ0NDVhNTk0YWI3ZGViMjZmMTg1.jpg
Dögös

Volt, aki kétségbe vonta? Bombázó édesanya lett az egykori tinisztárból