Celeb

Nagy meglepetéseket tartogatott a 91. Oscar-gála, íme a győztesek és a legfontosabb pillanatok

Bors

Létrehozva: 2019.02.25.

Forrás: AFP

Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezték meg a 91. Oscar-gálát, a filmipar legrangosabb díjátadóját. Az est abszolút győztese a legjobb filmnek kikiáltott Zöld könyv lett, ami további két díjat is bezsebelt: a legjobb férfi mellékszereplő Mahershala Ali lett, s a legjobb eredeti forgatókönyv is az övék.

A legtöbb szoborral a Bohém rapszódia gazdagodott: Rami Malek lett a legjobb főszereplő, a vágás és hangkeverés és -rögzítés kategória nyertesei is lettek.

Az est legnagyobb esélyesének tartott A kedvenc és a Roma is tíz-tíz jelölést kaptak, ám előbbi csupán egyet, utóbbi hármatt váltott díjra.

A korábbi díjátadók, így a BAFTA- és Golden Globe-gála két nagy riválisa, a Csillag születik és a Bohém rapszódia versenyéből utóbbi került ki győztesen, három díjjal, Lady Gaga első színésznői debütálása csupán a legjobb betétdal kategória szobrát hozta el.

Az Oscar-gála történetében először jelöltek szuperhősfilmet. A Fekete Párduc a legjobb jelmez, látványtervezés és hangvágás díját nyerte el, a legjobb animációs film pedig a Pókember – Irány a pókverzum lett.

Magyar alkotásért idén nem izgulhattunk.

Ahogy azt előre beharangozták, az est házigazda közreműködése nélkül zajlott. Az egyes blokkokat különböző színészek konferálták fel, ami nem akasztotta meg a gálát. Tina Fey, Amy Phoeler és Maya Rudolph az első blokkban kettő perc alatt vagy kéttucat poént lőttek el előre, amit jóformán az est végéig be kellett osztani: a későbbi poénok nem igazán ültek. 

Míg a korábbi években a köszönőbeszédek inkább a #metoo mozgalom melletti szónoklássá alakultak, idén a nyertesek visszazökkentek a régi kerékvágásba: könnyeikkel küszködve mondtak köszönetet legalább egy, de akár több tucat embernek, főként családtagoknak, gyerekeiktől kezdve a nagyszülőkig.

A vörös szőnyegen

A legjobb női főszereplő kategóriában jelölt Melissa McCartney a bevonuláskor sem bírta ki tréfálkozás nélkül: elárulta, ha nyer, az Oscar-szoborból ajtókopogtatót készíttet.

Az At Eternity's Gate című filmben Van Gogh-ot megformáló Williem Dafoe elérzékenyülten beszélt a negyedik jelöléséről, átszellemülten bizonygatta: a szerep megváltoztatta a világszemléletét, s elárulta: valóban megtanult festeni a szerep kedvéért.

Glenn Close stílusosan a szoborhoz öltözött, aranyszínű Carolina Herrera ruhában jelent meg, ami négymillió gyöngyöt tartalmaz, s több mint húsz kilót nyom!

Az Aquaman sztárja, a feleségével érkező hústorony Jason Momoa rózsaszínárnyalatban mutatkozott, jobb csuklóján egy 1980-as évekbeli hajgumira emlékeztető kiegészítőt viselt. A ruhát a múlthéten elhunyt Karl Lagerfeld tervezte.

A szerelmével érkező Jennifer Lopezt ugyan nem jelölték, de flitteres ruhájában gondoskodott róla, hogy rá is irányuljon a figyelemből.

A díjról végül lecsúszó Rachel Weisz bizarr gumi-műanyag felsőben sokkolta a nézőket.

A Csillag születik című film rendezője, producere és főszereplője, Bradley Cooperről kiderült: a zeneszerzőként is közreműködött a kasszasiker moziban. Énekhangját élőben is megmutatta az Oscar-gála színpadán, nagyon izgult előtte, zavarában kissé meg is taposta az egyik amerikai tudósítónő gyönyörű estélyiét.

A nemrég szinglivé vált Lady Gaga ruhája nagy csalódás volt: fekete estélyiben érkezett, amin derék tájt furcsa dudor éktelenkedett.

A fellépők

A gálát a Queen zenekar indította el, a frontemberükké avanzsált Adam Lambert a We Will Rock You és a We Are The Campions című számokat énekelte a banda oszlopos tagjai, Brian May és Roger Taylor támogatásával. 

Az Oscar-gála egyik leginkább várt pillanata Lady Gaga és Bradley Cooper előadása volt. Szinte a műsor végéig halogatták, de megérte. Látszott a duón a meghatottság, végig egymás szemébe néztek, csak az utolsó soroknál hunyták le a szemüket: Bradley akkorra a zongorázó Gaga mellé ült szorosan. A köztük lévő vibrálás tapintható volt, a közönség pisszenni sem mert egészen a végéig, amikor is kitörő tapssal jutalmazták a duót.

Gaga a bevonulós fekete estélyiét másik fekete ruhája cserélte, Bradley pedig csokornyakkendőben ragadott mikrofont.

A legfontosabb díjak és legemlékezetesebb beszédek.

Elsőként a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat adták át: a kategória győztese Regina King lett, akit édesanyja kísért a gálára, első sorban neki és Istennek mondott köszönetet. Első jelölése volt ez, így nem csoda, ha a köszönőbeszédében már az első mondatoknál a könnyeivel küszködött.

Mason Momoa és Helen Mirren jelentette be a legjobb dokumentumfilmet: a részben magyar vonatkozású (a rendezőnő, Elizabeth Chai Vasarhelyi édesapja magyar) Free Solo nyerte. A kategóriában meglepően sok női jelölt volt, a győztesek a köszönőbeszédükben is a női és színes bőrű szereplőket méltatták.

Melissa McCartney és Brian Tyree Henry a legjobb jelmez kategóriáját konferálták fel, talpig csicsás, plüssökkel, függönnyel díszített göncben. A szobrot a Fekete Párduc című szuperhős filmen dolgozó Ruth Carter kapta, aki legalább egy tucat nevet sorolt fel, akiknek hálás lehet, s köszönetet mondott 98 éves édesanyjának is, számára ő az igazi szuperhős.

A legjobb látványterv kategória győztese is a Fekete Párduc című film lett. A beszédet mondó afroamerikai Hannah Beachler az Oscar történetében először telefonjáról olvasta fel köszönőbeszédét.

A legjobb vágásért járó díj a Bohém Rapszódiájé lett, a köszönetet mondó John Ottman elárulta: a szüleinek adja a szobrot, akik a kandalló fölött őrzik majd.

Mike Myres és Dana Carvey ugyan nem díjat adtak át, hanem beharangozták a Bohém Rapszódia ízelítőjét, mégis övék volt az egyik legzajosabb konferálás. A színpadra lépve fél percig játszottak üvöltőversenyt, majd arról győzködték egymást, nehogy elhányják magukat izgalmukban.

Menstruációról is szó esett. A Period. End of Sentence című rövid dokumentumfilm azt mutatja be, hogy egyes indiai falukban még megszégyenítik és elkülönítik a menstruáló nőket. A szinte kizárólag nőkből álló alkotógárda egyik tagja a köszönőbeszéde elején könnyezve leszögezte: nem azért sír, mert éppen menstruál.

A legjobb adaptált forgatókönyv a Csuklyásoké lett: a rendező Spike Lee a rabszolgaságról és a következő amerikai elnökválasztásról szónokolt a beszédében.

A legjobb filmes betétdal a vártaknak megfelelően a Csillag születiké lett. Az első Oscar-os Lady Gaga már a helyén ülve sírógörcsöt kapott, a színpadon pedig párás tekintettel buzdította az otthon ülőket arra, hogy soha ne adják fel, és küzdjenek keményen az álmaikért.

A legjobb férfi főszereplő díjat a tavalyi győztes, Gary Oldman adta át Allison Janney-vel, mégpedig a Bohém rapszódia című film sztárjának, Rami Maleknek, akinek ez volt élete első Oscar-jelölése. Az egyiptomi származású férfi köszönetet mondott a helyszínen lévő édesanyjának és a mennyből rátekintő apjának. A film készítőit és persze Freddie Mercuryt és a Queen élő tagjait is ékes szavakkal méltatta. „Mindörökre az adósotok maradok”, fordult May-ék felé, végül szerelmét, filmbeli partnernőjét, Lucy Boyntont is méltatta.

Glenn Close-nak a hetes nem lesz a szerencseszáma: a hetedik Oscar-jelölését sem sikerült díjra váltania. A tavalyi győztes Frances McDormand és Sam Rockwell adták át a legjobb színésznőnek jű szobrot, amit Olivia Coleman zsebelte be. Ő hozott egyedül szobrot az egyik legnagyobb esélyesnek tartott A kedvenc című filmnek. Annyira megilletődött, hogy egy percig csak kereste a szavakat, végül a láthatóan csalódott Glenn Close-nak is köszönetet mondott, amiért annyi éven át volt a példaképe. De a kategória másik jelöltjeit, Lady Gagát és Melissa McCartney-t is megemlítette, szerethető kínlódását állva tapsolták meg végül.

A legjobb rendezőt a tavalyi nyertes, az éppen lázas beteg Guillermo Del Toro adta át: Alfonso Cuarónnak, a Roma című film rendezőjének. Cuarón a film főszereplőit és stábját méltatta első sorban, s külön köszönetet mondott a Netflix hálózatnak, ami lehetővé tette, hogy a produkció megvalósuljon, de ő ott álljon. A legnagyobb hollywoodi stúdiók ugyanis visszautasították őt.

A legjobb filmnek járó díjat Julia Roberts adta át: ő meglepetés vendége volt a gálának! Nem kisebb meglepetés volt, hogy a legjobb filmnek a Zöld könyvet kiáltották ki! A legnagyobb esélyesnek a Romát tartották, szoros versenyben a Bohém rapszódiával.

A Zöld könyv stábja a szakmai támogatásért mondott hálát

„Szeretettel készült ez a film, lágysággal, tisztelettel” „A film a szeretetről szól, arról, hogy szeressük egymást, s mindez nem jöhetett volna létre Viggo Mortenzen nélkül”, mondtak hálát a készítők, akik a két éve elhunyt Carrie Fisherne is ajánlották a díjat.

Íme az összes kategória összes jelöltje. A győzteseket vastaggal szedtük:

Legjobb film

Fekete Párduc

Csuklyások – BlacKkKlansman

Bohém rapszódia

A kedvenc

Zöld könyv – Útmutató az élethez

Roma

Csillag születik

Alelnök

Legjobb rendező

Spike Lee – Csuklyások – BlacKkKlansman

Paweł Pawlikowski – Hidegháború

Jorgosz Lantimosz – A kedvenc

Alfonso Cuarón – Roma

Adam McKay – Alelnök

Legjobb férfi főszereplő

Christian Bale – Alelnök mint Dick Cheney

Bradley Cooper – Csillag születik mint Jackson „Jack” Maine

Willem Dafoe – At Eternity's Gate mint Vincent van Gogh

Rami Malek – Bohém rapszódia mint Freddie Mercury

Viggo Mortensen – Zöld könyv – Útmutató az élethez mint Frank „Tony Lip” Vallelonga

Legjobb női főszereplő

Yalitza Aparicio – Roma mint Cleodegaria „Cleo” Gutiérrez

Glenn Close – A férfi mögött mint Joan Castleman

Olivia Colman – A kedvenc mint Anna brit királynő

Lady Gaga – Csillag születik mint Ally Maine

Melissa McCarthy – Megbocsátasz valaha? mint Lee Israel

Legjobb férfi mellékszereplő

Mahershala Ali – Zöld könyv – Útmutató az élethez mint „Doc” Don Shirley

Adam Driver – Csuklyások – BlacKkKlansman mint Philip „Flip” Zimmerman

Sam Elliott – Csillag születik mint Bobby Maine

Richard E. Grant – Megbocsátasz valaha? mint Jack Hock

Sam Rockwell – Alelnök mint George W. Bush

Legjobb női főszereplő

Amy Adams – Alelnök mint Lynne Cheney

Marina de Tavira – Roma mint Sofia

Regina King – If Beale Street Could Talk mint Sharon Rivers

Emma Stone – A kedvenc mint Abigail Hill

Rachel Weisz – A kedvenc mint Sarah Churchill, Marlborough hercegnője

Legjobb animációs film

A Hihetetlen család 2.

Kutyák szigete

Mirai – Lány a jövőből

Ralph lezúzza a netet

Pókember: Irány a Pókverzum!

Legjobb idegen nyelvű film

Kafarnaum – A remény útja (arab)

Hidegháború (lengyel)

Mű szerző nélkül (német)

Roma (spanyol)

Bolti tolvajok (japán)

Legjobb eredeti filmzene

Fekete Párduc – Ludwig Göransson

Csuklyások – BlacKkKlansman – Terence Blanchard

If Beale Street Could Talk – Nicholas Britell

Kutyák szigete – Alexandre Desplat

Mary Poppins visszatér – Marc Shaiman

Legjobb eredeti betétdal

„All the Stars” a Fekete Párduc c. filmből – zene: Sounwave, Kendrick Lamar Duckworth és Anthony Tiffith; szöveg: Kendrick Lamar Duckworth, Anthony Tiffith és Solána Rowe

„I'll Fight” from RBG – zene és szöveg: Diane Warren

„The Place Where Lost Things Go” from Mary Poppins visszatér c. filmből – zene és szöveg: Marc Shaiman

„Shallow” a Csillag születik c. filmből – zene és szöveg: Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, és Andrew Wyatt

„When A Cowboy Trades His Spurs For Wings” a The Ballad of Buster Scruggs c. filmből – zene és szöveg: David Rawlings és Gillian Welch

A legjobb dokumentumfilm

Free Solo (Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi)

Hale County This Morning, This Evening (RaMell Ross)

Minding the Gap (Bing Liu)

Of Fathers and Sons (Talal Derki)

RBG (Betsy West, Julie Cohen)

Legjobb smink

Határeset

Két királynő

Alelnök

Legjobb jelmez:

The Ballad of Buster Scruggs

Fekete Párduc (Ruth Carter)

A kedvenc

Mary Poppins visszatér

Két királynő

Legjobb látványtervezés:

Fekete Párduc
Az első ember
A kedvenc
Mary Poppins visszatér
Roma

Legjobb operatőr

Hidegháború – Łukasz Żal

A kedvenc – Robbie Ryan

Mű szerző nélkül – Caleb Deschanel

Roma – Alfonso Cuarón

Csillag születik – Matthew Libatique

Legjobb hangvágás:

Fekete Párduc

Bohém rapszódia

Az első ember

Hang nélkül

Roma

Legjobb hangkeverés:

Fekete Párduc

Bohém rapszódia

Az első ember

Roma

Csillag születik

Legjobb vágás:

Csuklyások - BlacKkKlansman
Bohém rapszódia
A kedvenc
Zöld könyv
Alelnök

Legjobb rövid dokumentumfilm:

Black Sheep - Ed Perkins
End Game - Rob Epstein, Jeffrey Friedman
Lifeboat - Skye Fitzgerald
A Night at the Garden - Marshall Curry
Period. End of Sentence - Rayka Zehtabchi

Legjobb animációs rövidfilm:

Animal Behaviour
Bao
Late Afternoon
Once Small Step
Weekends

Legjobb vizuális effektek

Bosszúállók: Végtelen háború – Dan DeLeeuw, Kelly Port, Russell Earl, és Dan Sudick

Barátom, Róbert Gida – Christopher Lawrence, Michael Eames, Theo Jones, és Chris Corbould

Az első ember – Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles, és J. D. Schwalm

Ready Player One – Roger Guyett, Grady Cofer, Matthew E. Butler, és Dave Shirk

Solo: Egy Star Wars-történet – Rob Bredow, Patrick Tubach, Neal Scanlan, és Dominic Tuohy

Legjobb élőszereplős rövidfilm      

Detainment – Vincent Lambe és Darren Mahon

Fauve – Jeremy Comte és Maria Gracia Turgeon

Marguerite – Marianne Farley és Marie-Hélène Panisset

Mother – Rodrigo Sorogoyen és María del Puy Alvarado

Skin – Guy Nattiv és Jaime Ray Newman

Legjobb eredeti forgatókönyv       

A kedvenc – forgatókönyvíró: Deborah Davis és Tony McNamara

A hitehagyott – forgatókönyvíró: Paul Schrader

Zöld könyv – Útmutató az élethez – forgatókönyvíró: Nick Vallelonga, Brian Currie, és Peter Farrelly

Roma – forgatókönyvíró: Alfonso Cuarón

Alelnök – forgatókönyvíró: Adam McKay

Legjobb adaptált forgatókönyv

The Ballad of Buster Scruggs – Joel Coen és Ethan Coen, saját novelláik alapján

Csuklyások – BlacKkKlansman – Charlie Wachtel és David Rabinowitz, valamint Kevin Willmott és Spike Lee, Ron Stallworth Csuklyások - BLACKkKLANSMAN c. memoárkötete alapján

Megbocsátasz valaha? – Nicole Holofcener és Jeff Whitty, Lee Israel memoárja alapján

If Beale Street Could Talk – Barry Jenkins, James Baldwin If Beale Street Could Talk c. novellája alapján

Csillag születik – Eric Roth, Bradley Cooper és Will Fetters, az 1937-es film alapján, melyet William A. Wellman, Robert Carson, Dorothy Parker és Alan Campbell írt

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187692_auto_resized.jpg
origo.hu

Milliókat érint: Megszűnt a népszerű VPN szolgáltatás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27771_resized.jpg?avcount=1714912812
origo.hu

Milliókat képes megölni az orosz Sátán II, a Földön nincs olyan pont, ahová ne érne el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180012_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Figyelmeztet a szakértő: erre az 5+1 dologra soha ne keress rá a neten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189957_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ő a felelős a 7-0-s zakóért az NB I-ben, az edző amatőr viselkedésről beszélt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188241_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185738_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27773_resized.jpg?avcount=1714912812
origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182358_auto_resized.jpg
travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27777_resized.jpg?avcount=1714912812
magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188688_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őrjöng a márciusi lottónyertes, még mindig nem kapta meg a nyereményét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/EG3VqEIKZEonAsm5euAlFWGKGsie-E2Fg7eCmfO50PU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwY2ZiZjI2MjhkNDQ0YjlhOTc0ZWE5NTlhN2VmNzVh.jpg
Megható

„Anyuval egymás kezét fogva mentünk keresztül mindenen” – Csuti az édesanyjával való kapcsolatáról mesélt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/V1c-GXlOyfV_R2wQTBkArhN7Tpw_mTQL0Eyf1g9cIzM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU3ODA5MTVkN2Y4ZjQ0NDVhNTk0YWI3ZGViMjZmMTg1.jpg
Dögös

Volt, aki kétségbe vonta? Bombázó édesanya lett az egykori tinisztárból