Celeb

Harsányi Gábort 10 évvel idősebb nő tette férfivá - interjú

Kisgyőri Kata

Létrehozva: 2018.12.02.

<p>Mintegy ötven évvel ezelőtt indult Harsányi Gábor karrierje, aki kezdetben nagy önbizalomhiányban szenvedett. Ezen első szerelme, egy nála tíz évvel idősebb, ismert színésznő segített, aki nemcsak imádott hivatása beindításában működött közre, hanem a férfivá válásában is.</p>

Számtalan darabban megfordult már színészként, rendezőként, szerzőként, és ne feledkezzünk meg a film- és szinkronszerepeiről se. Mindig is evidencia volt, hogy művészember lesz? 

Igen! Más alternatíva nem is volt, úgyhogy pechem lett volna, ha nincs hozzá tehetségem. Azt szoktam mondani, hogy a szívem a színművészeté, a fantáziám pedig az írásé. Utóbbi ugyanis a Magyar Írószövetség egyik oszlopos tagjaként most is kísért, de kár lenne eltagadni: tény és való, hogy nagyon szerencsésen indult a karrierem. A kezdetektől fogva olyan fantasztikus szerepeket kaptam, ami másnak nemigen jutott.

Mint például Láng Vince karaktere, ami egy nagyon hálás szerep volt. 

Azt gondolom, hogy sem rossz, sem jó, sem hálás szerep nem létezik. Inkább csak tehetséges vagy kévéssé tehetséges színész. Egy rossz színész el tud rontani egy jó szerepet is, egy jó pedig rosszból is csodákat képes kihozni.

Ön jó színésznek tartja magát? 

Nem akarok szerénytelennek tűnni, de azt gondolom, hogy van hozzá affinitásom. Anno bőröndökkel kaptam a leveleket, és egy-egy felkérésre sem kellett sokat várnom. Egymás után jöttek a megkeresések, én pedig nem válogattam. Elvállaltam szinte mindent. Többekkel ellentétben én nem a Hamletre vártam.

Országszerte ismert és elismert színészként a nők terén sem volt túl válogatós? 

Egy frászt nem. Rettenetesen gátlásos pasi voltam. Pattanásos, elálló fülű, alacsony krapek voltam – bár tény, hogy most sem vagyok egy hegyomlás. (Nevet) A viccet félretéve, akkor ez nem volt ennyire mókás. Frusztrált, önbizalom­hiányos és félénk srácként még csak megnézni sem mertem a nőket. Húszéves lehettem, amikor azonban egy nálam tíz évvel idősebb, frissen elvált, gyönyörű és ismert színésznő felfigyelt rám. Őt csúnyán elhagyták, én pedig pont kapóra jöttem neki. Nagy szerelem volt a miénk, noha sohasem vertük nagy dobra a kapcsolatunkat. Pedig elképesztő szimbiózisban éltünk, mondhatni testileg-lelkileg mellette váltam férfivá, és neki köszönhetem azt is, hogy idővel, szépen lassan a gátlá­saimat is sikerült levetkőznöm. 

Meddig tartott a szerelem?

Öt évig éltünk együtt, de a kezdetektől fogva tudtuk, hogy nem egymás mellett fogunk megöregedni. Egyrészt mert ő még a házasságát gyászolta, másrészt pedig nagy volt köztünk a korkülönbség. Akkor én még csak egy húszéves kis kölyök voltam, ő pedig már egy harmincéves, elvált asszony. Aztán amikor beindulni látszott a karrierem – amit egyébként részben neki is köszönhetek –, és sorra kaptam a filmes és színházi szerepeket, akkor ő maga mondta, hogy legyen vége. Azóta sem beszéltünk. Ő akarta, hogy így legyen…

Pedig én azt gondoltam, hogy Harsányi Gábor egyedül, „segítség” nélkül tört ki a középszerűségből. 

Amikor egyedül, „segítség” nélkül bementem a Színművészeti Főiskolára, akkor a portás rám nézett, és azt mondta: úristen, kik jönnek ide… Egy másik alkalommal pedig a felvételi során megkérdezték tőlem, hogy én most ülök vagy térdelek. Mire azt mondtam: remélem, hogy még növök. De sajnos nem így lett! (Nevet) Szóval igen, szükségem volt a támogatásra, olyasvalakire, aki kirángat a kishitűségből. Ma már a három gyerekem, és a feleségem a lelki támaszom, akivel több mint negyven éve élek boldog házasságban. 

Túl a hetvenen, és tizenöt­ezer színházi fellépésen is aktívan játszik, ráadásul a Börtönszínház című két főszereplős saját darabja még a tengerentúlon is nagy sikert aratott. Mik a tervei a jövőre nézve?

Most egy új színjátékra készülök, ami műfaját tekintve se nem vígjáték, se nem dráma. Már megvan hozzá a partnerem is, akinek a nevét még nem szeretném elárulni, de azt gondolom, hogy nagyon jól fogunk együtt működni. A Ma­gyar Drámák Színházában, ja­nuár 27-én fogjuk bemutatni a darabot, amihez nagy reményeket fűzök. Szeretnék még maradandót alkotni! 

Névjegy

Született: 1945. június 15., Budapest.

1964 és1968 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd karrierje a Thália Színháznál indult (1968–1979). Országos ismertségét és népszerűségét az Egy óra múlva itt vagyok című tévésorozat főszereplőjének, Láng Vince megformálásának köszönhette.

1983 és 1989 között a Nemzeti Színház tagja volt, 1982-ben a Karinthy Színház egyik alapítója; 1995-től a Vidám Színpad tagja. Népszerű szinkronszínész. Újpesten saját színiiskolát igazgat.

Kétszeres Jászai Mari-díjas művész.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27617_resized.jpg?avcount=1714496110
origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27609_resized.jpg?avcount=1714496110
origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172527_auto_resized.png
metropol.hu

Áll a rakpart Budapesten, nagy a baj a Margit hídnál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175501_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174638_auto_resized.png
hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27610_resized.jpg?avcount=1714496110
origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175794_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714496110
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Dd3fp3ilZsnekI9rHAafHkguTLTvPoyHCt42krMshYE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0YjUxYzgwNDU0ZTRmNzViNjQ1NWI4YjA2YTE3MDcx.jpg
Botrány

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nUqVAtNMXZsn0auv75YCiw-exWy8F_w8WMtE1L7l50w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZhZTNjY2FkMDMyZDRkYmFhOWM2Njk0NTAwNmM0ZmRh.jpg
Bocs

Curtis is meglepődött: Durva dolgot csinált Bochkor Király Viktorral - videó