Celeb

Mindennap dolgozik a 99 éves Bálint gazda

K. Sz.

Létrehozva: 2018.07.30.

A kertészmérnök úgy véli, a csodálatos gyerekkorának köszönheti hosszú életét, jelenleg két könyvön is dolgozik és országszerte ismeretterjesztő előadásokat tart.

Forrás: Végh István

Szombaton ünnepelte a 99. születésnapját hazánk első számú kertésze, Bálint György, akit a legtöbben Bálint gazdaként ismernek. Lapunk meglepetésszerűen látogatta meg a kertészmérnököt szeretett felesége, Antónia segítségével. Mindketten örömmel láttak minket vendégül lélegzetállítóan szép kertjükben.

– Mindennap dolgozom, cikkeket írok, illetve frissítem az internetes oldalam az unokám segítségével. Most leginkább a magyar földek öntözésének kérdése, illetve a túlnépesedés következtében keletkező termőföldhiány foglalkoztat. Szerintem a magaságyások elterjedésével lehetne segíteni a kérdésen. Szeretek az interneten böngészni és könyveket olvasni, hogy „updateljem” (naprakész állapotba hozza magát) magam.

– Az aktív kertészkedés hiányzik, sajnos az egyik lábam nem a legjobb, de a feleségemmel, Antóniával együtt szerencsére sikerül rendben tartanunk a virágainkat, gyümölcsfáinkat, szőlőnket és a magas ágyásunkat, ahol ma­gunk termesztjük többek között a cukkinit és a paradicsomot – mesélte. 

Bálint gazda 99 évének számos örömteli és fájdalmas fordulata mellett vitathatatlan tény, hogy a mai hazai kertészeti élet legmeghatározóbb alakjává vált. Sokan kíváncsiak a titkára, hogy miként tud szellemileg és fizikálisan is ennyire friss maradni, és ennyi év elteltével is nap mint nap új írásokon dolgozni, amik többek között a Bors Lakás és kert magazinjában is olvashatók. 

– Nincs különösebb titka, de egyvalami biztosan sokat segített ebben: a legnyugodtabb, legszebb gyerekkor volt az enyém. Békés családi légkörben nőttem fel, illetve mindent megeszem, nem vagyok válogatós – mondta, majd élete egyik legszörnyűbb időszakáról is megemlékezett.  

– Már igen fiatalon sok szörnyűséget láttam, hiszen elvittek munkaszolgálatra a második világháború alatt, ahol Sztálin­grád közelében szedtük fel bottal a taposóaknákat. Akiket előreküldtek, azokból öt-hat ember biztos nem jött vissza. Miután hazatértem, édesapám gazdaságát igyekeztem rendbe hozni, ám az államosítás miatt huszonnégy órán belül el kellett hagynom azt az első nejemmel és az akkor másfél éves fiammal – mesélte.

Az ötvenes évektől kezdve számos állami tisztséget, illetve kertészeti lapok szerkesztését látta el, miközben sok publikációja, könyve jelent meg, többek között a Mezőgazdasági Könyvkiadónál, ahol harmadik feleségét, Antóniát is megismerte, aki több könyvét is gondozta szerkesztőként. 

– Kezdetben tartottam a köztünk lévő huszonhét év korkülönbségtől, Antónia ráadásul csak fél évvel idősebb a fiamnál, de végül nem igazolódtak be a félelmeim. Tökéletes társam lett – mesélte tavaly a Borsnak a most is harmonikusan működő kapcsolatról. 
Hatvanéves elmúlt, amikor bejött a televízió az életébe, ami egy új, máig dübörgő karrier első állomását jelentette számára. 

– Miután az Állami Biztosító Főigazgatósága szakértőjeként 1981-ben nyugalomba vonultam, csak „pár hétig voltam nyugdíjas”, utána jött az Ablak című műsor, akkor lettem a nagyközönség számára Bá­lint gazda. Azóta folyamatosan dolgozom, most is két könyvet írok. Néha még ki is kapok, ha túl messzire megyek előadást tartani – nevetett Bálint gazda.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176448_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714585511
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180104_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

„Sajnos a szövetségi kapitány bohóc” – kifakadt a magyar válogatott játékosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176568_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177870_auto_resized.png
hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27645_resized.jpg?avcount=1714585511
origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180377_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bortányba fulladt az esküvő: szinte minden vendég kórházba került a lagzi után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714585511
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180309_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mt4fh_6Pexqj1W4HfLpjKGTfXd-UV_zYCq90dEGrz3I/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkwOTBiMzA4NDgxMTRiMjNiNjY4MjU0Y2YyZjg3ZjIw.jpg
Szerelem

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/9QIBOiJ7AXeHPWbbWGoTIPkft4r2LpRLjqASJnrh7dM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1YTVmMDdhMzZkYjQ4ZDQ5OWQ1NWM1ODVmMmE0Yzky.jpg
Fogyás

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett