Celeb

Bizarr: Kitömött kacsát és lóspermát is ajándékoztak már II. Erzsébetnek

Bors

Létrehozva: 2018.04.29.

<p>Mit lehet ajándékozni egy koronás főnek, akinek mindene megvan? </p>

A 92. születésnapját nemrég ünneplő II. Erzsébet tudna róla mesélni, milyen meghökkentő ötletekkel rukkoltak már elő az őt meglepni kívánó államfők, diplomaták, közösségek, művészek, gyerekek. S a királynő ugyan híres arról, hogy minden körülmények között tiszteletben tartja a protokollt, néha nem könnyű jó képet vágnia a meglepetésekhez. Nem is csoda, hiszen ki örülne egy adag lóspermának, vagy egy harmincméteres totemoszlopnak, a nílusi krokodilról már nem is beszélve…

Kitömött kacsa

Hiába, II. Erzsébetnek sem sikerül mindig pókerarccal fogadnia a neki szánt meglepetéseket. Ezért a Steve Morgantól kapott, ezüsttálon fekvő két kitömött vadkacsáért bizony nehezen tudott kicsiholni egy mosolyt magából. Annál jobban mulatott a döglött madarak láttán csípős humoráról ismert férje, Fülöp herceg.

* * *

Egy zacskó só

A korona fennhatósága alá tartozó Brit Virgin-szigeteket több mint ötven sziget alkotja, köztük a Só-sziget, ahonnan egy zacskó só érkezett. A kormányzó, John Duncan adta át 2016-ban, Londonban a királynőnek, felélesztve egy régi hagyományt, amely szerint a szigetcsoport lakói minden évben küldenek az uralkodónak 1 font (45 deka) sót a kis sziget bérleti díjaként.

* * *

Pakisztáni buszmakett

A színes bádogbusz jelképezi a művészi szintre emelt pakisztáni buszdíszítést, ami a negyvenes évektől jellemzi az országot. A helyi virág- és madármotívumokkal zsúfolt járműről nem maradhatott le a királyi pár, s a két ország zászlaja sem.

* * *

Bálnafog

Amikor az uralkodó és Fülöp herceg a Fidzsi-szigetekre látogatott, a helyi vezetők egy óriá­si bálnafoggal lepték meg őket. 

* * *

500 doboz konzerv

Ausztrália 1947-ben nászajándéknak szánta a félezer ananászkonzervet. Vajon utánajártak, hogy az uralkodó szereti-e ezt a déligyümölcsöt? Vagy kalóriadús voltára alapoztak, hogy ha netán annyira belemerülnének a mézeshetek élvezetébe a férjével, hogy ki sem kelnek az ágyból, legyen legalább némi dobozos kaja a hűtőjükben?

* * *

Bogaras borhűtő

A szöcske alakú bortároló hűtőt 1972-ben kapta a királynő Franciaországból, Georges Pompidou akkori elnöktől. A fémrovar szárnyait elforgatva tálalóasztalkát kapunk. Nos, az ízlésükről híres franciák ezúttal melléfogtak az ajándékkal.

* * *

Győztes ló spermája

Ismerve II. Erzsébet lóimádatát, Christina Patino híres ménjének, Big Bad Bobnak az ondóját ajánlotta föl, hogy a királynő kancái mesterséges megtermékenyítés útján versenygyőztes csikókat hozhassanak a világra. Az ajándék értéke egyébként több mint 5000 font (1,8 millió Ft).

* * *

Csicsás mexikói életfa

Kicsit modernre hangolták ezt a közép-amerikai szimbólumot, hiszen a hagyományos életfán maja és azték jelképek  sorakoznak, míg Enrique Pena Nieto mexikói elnök 2015-ös ajándékán a királynő áll a középpontban, körbevéve szalutáló gárdistákkal, lovasokkal és londoni nevezetességekkel. 

* * *

Sárga szék

Ugandában készítették ezt a festett, fából készült széket, ami színeiben az ország zászlaját imitálja. A támlájáról pedig a királynő képe mosolyog, viszont a felséges ülep valószínűleg egy másodpercet sem töltött rajta.

* * *

Fonott kosár

A királynőt szinte sosem látni a ruhájához tökéletesen passzoló kézitáska nélkül. Talán éppen ez szúrhatott szemet a tongaiaknak, akik kézművesiparuk csúcstermékeivel lepték meg az uralkodót. A fonott kosár egyébként most újra nagy divat, így Erzsébet akár le is porolhatja a még 1953-ban kapott kiegészítőt.

* * *

Mázas tál

Kanadában ezzel a kékes edénnyel várták a királynőt, aki – legalábbis a képen úgy látszik – mintha valami jobbra, szebbre, netán hasznosabbra számított volna. Vagy csak azért komorult el, mert az északiaktól ennél azért több fantá­ziára számított.

* * *

Zulu tenyészbika

Dél-Afrikából, a zuluktól érkezett ez a fehér bika 1995-ben. Az uralkodó azonban nem vitte haza, inkább egy helyi tenyésztőközpont gondjaira bízta a jószágot.

* * *

Fiatal nílusi krokodil

A gambiaiak 1961-ben úgy gondolták, mi más hiányozhatna az uralkodónőnek az udvartartásából, mint egy krokodil. A hüllő azonban nem a Buckingham-palotában, hanem a londoni állatkertben kötött ki.

* * *

Kő bunkósbot

Ez a maori fegyver apáról fiúra száll, s csak az igazán nagy harcosok és vezetők kaphatják meg. Hamiora Rangiihu lepte meg vele őfelségét egy 1964-es látogatása alkalmával. Talán úgy gondolta, néha a királynőnek is szüksége lehet valami kemény tárgyra a keze ügyében, amivel rendet teremthet a palotában.

* * *

30 méteres totemoszlop

Kanadából érkezett ez a látványos totemoszlop még 1958-ban, s azóta a Windsor Parkban tekinthető meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek