Celeb

Horvát Jánostól tanulták a tévés szakmát Balázsék

Bors

Létrehozva: 2017.11.12.

Visszavonult a televíziózástól, mégis szinte mindennap jelen van a tévéképernyőn Horvát János. Ha nem is személyesen, a tanítványai révén. Egykor ugyanis ő segítette hozzá Lilut, Sebestyén Balázst és sok más ifjú kollégáját, hogy profi tévés váljon belőle. A tévés tehetségkutató, a Riporter kerestetik első győztese a Hatos csatornán Paor Lillának árulta el, hogy több, mára befutott tévést is tanított. Az első „nagy VIVA-generáció” után a neves riporter és műsorvezető leckéket adott Adának és Kisónak is. A VIVA tévét nemrég szüntették meg, de vezetője már a kezdetekkor érezte, hogy a nagy kereskedelmi csatornák átcsábítják majd a sztárjait.

– Az egykori sportújságíróval, a VIVA tévé akkori igazgatójával, Málnay B. Leventével nagyon jóban voltunk, most az AMC csa­torna vezérigazgatója. Egyszer, kis kétségbeeséssel a hangjában azzal hívott fel, hogy attól fél, a sztárjait elcsábítják a kereskedelmi té­vék. Ak­kor, 2000 környékén ez a folyamat már el is kezdődött. Azt mondta, szeretné őket úgy átadni, hogy rendes tévés képzettségük legyen – mondta a Borsnak Horvát János. – Nagyon megtisztelt a felkéréssel, több órát is adtam a műsorvezetőinek. Bevezettem őket a hírek, a mű­sorszerkesztés világába, és megmutattam azt is, hogyan kell vezetni egy politikai magazinműsort. Utánuk jött a következő nemzedék, Kisó és Ada is vett tőlem órákat.  

Lilu egy korábbi interjúban alá is támasztotta, hogy nem volt tévés képzettsége.

– Soha nem készültem tévésnek. Eredetileg egy barátomat kísértem el a válogatásra, de aztán a főszerkesztő addig mondogatta, próbáljam meg én is, hogy végül ráálltam – mesélte az Origónak Lilu, aki a ValóVilá­got a harmadik szezontól vezette, de láttuk a Rettegés fokában is, most pedig a Keresem a családom című műsort vezeti az RTL Klubon.

A Magyar Televízió korábbi főmunkatársa azóta visszavonult. Annak idején olyan komoly közéleti és politikai műsorokért felelt, mint A Hét, a Közmédiumok, a Mélyvíz vagy a Szabadság tér 17. Manapság, ha teheti, lányaival és unokáival tölti a szabadidejét.

– Két unokám van, egy kisfiú és egy kislány. Az egyik öt és fél, a másik két és fél éves, nagyon szeretek velük lenni. És még mindig imádok utazni.

Horvát Jánost még egyetemistaként babonázta meg Kuba, és a karibi ország később is igen nagy szerepet ka­pott az életében: 2007-től 2010-ig a Magyar Köztársaság kubai nagykövete volt. A Fidel Castróval folytatott érdekes be­szélgetéseire sokan máig szívesen emlékeznek.

Manapság már csak a munkájával kapcsolatos beszélgetős műsorokba fogad el meghívást. Az interjúban Horvát János azt is megindokolta, hogy miért.

– Már nem vállalnék műsort, mert minden megváltozott. Annak idején mi heti egy, legfeljebb két műsort készítettünk. Nehezebb volt a felkészülés, például nem volt Google, ahol utánanézhettünk volna az információknak. Ma úgy érzem, hogy a reggeli műsorok készítői kicsit olyanok, mint a hentes, aki parizert vág. Levágja az egyiket, eldobja a másikat, jöhet a következő. A mai riporterek munkájában sokkal fontosabb az állóképesség, az állandó jelenlét, mint az elmélyülés és a felkészülés.

Tévézés nem középiskolás fokon

Horvát János 1966–1967 között Kubában volt ösztöndíjas. Két év múlva került a Magyar Televízióhoz. A Hét szerkesztőségében dolgozott, amelynek alapító tagja volt, ezután a Filmfőszerkesztőséget vezette. A riporter 1978-ban nősült meg, két lánya van. Sára 38, Anna-Lívia 37 éves. A tévésnek 1988–1989 között igazgatóként döntő szerepe volt az önálló arculatú TV2 megszervezésében. New Yorkban, a Columbia Egyetemen tanított 1990–1992 között. Egy évre rá közreműködött az ELTE médiaszakának elindításában, majd a Sport TV csatorna alapító elnöke lett. A Magyar Köztársaság kubai nagykövete 2007-től 2010-ig. Hosszú ideje a Déri János-díj kuratóriumi tagja.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180159_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714627818
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179806_auto_resized.jpg
life.hu

Tragédiába fulladt az esküvő: 80 vendéget szállítottak kórházba, sokukat eszméletlen állapotban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179772_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714627818
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714627818
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/HBQ18bE334AgpXeCEzFngzxe1v08zNvIOrsKFA31prU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I0MDQyZmU1ODNkMDRlNDM4MTU2ZmRjNzIxYWZjMTYx.jpg
Szépségverseny

Kulcsár Edina: "Nem örülnék, ha a lányom ennyire kitenné magát a kirakatba"

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mt4fh_6Pexqj1W4HfLpjKGTfXd-UV_zYCq90dEGrz3I/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkwOTBiMzA4NDgxMTRiMjNiNjY4MjU0Y2YyZjg3ZjIw.jpg
Szerelem

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira