100 millióra biztosították Alföldi Róbert fotóit

Biztosan lesz, aki botrányosnak, és olyan is, aki merészen művészinek ítéli Alföldi Róbert most kiállított értékes fényképgyűjteményét.
Biztosan lesz, aki botrányosnak, és olyan is, aki merészen művészinek ítéli Alföldi Róbert most kiállított értékes fényképgyűjteményét.

Velőig hatoló, elgondolkoztató, a végletekig szélsőséges, és a mai szemnek szokatlan képgyűjteményt állított ki a Mai Manó Ház. A hetvenes-nyolcvanas évekből származó, avantgard gyűjteményben még az interneten edződött szemnek is perverz és erőszakos képek láthatók például Hajas Tibor vagy Erdélyi Miklós életművéből. Már most borítékolható, hogy a képanyag megosztja majd a közönséget. Lesznek, akik botrányosnak ítélik. A 179 kiállított fotó mindegyike Alföldi Róberté, akinek még legalább négyszáz hasonló képe van otthon. A színész-rendező hat-hét éve vált szenvedélyes gyűjtővé, a gigantikus képválogatás kiállított ré­szének biztosítási értéke jócskán meghaladja a százmillió forintot – tudta meg a Bors.

– Furcsa helyzet számomra is ez a kiállítás, ugyanis vannak olyan képek, amiket én sem láttam még falra felakasztva. Hat- hét évvel ezelőtt véletlenül találtam egy Szilágyi Sándor-könyvet a neoavantgardról. Zsigeri él­mény volt számomra, ahogyan ezek a művészek kifejezték magukat, és amilyen utakon ke­resték a szabadságot – mondta a megnyitón Alföldi.

– Akár a színpadon, de én is szeretném elérni azt a tiszta, csak a játékra és önmagára figyelő művészi attitűdöt, amit ezeknek a művészeknek sikerült a diktatúra korszakában – mesélte a gyűjtő, aki minden képet ma­ga szerzett be.

– Volt olyan, aki könnyen átadta a képeit, de akadt olyan is, aki nem akart szembenézni a harminc évvel ezelőtti munkáival. A Vető János-fotók egy része például a szomszédom testvérénél porosodott három nejlonszatyorban. Vető Dániában él, Skype-on vettem meg tőle a képeket – mesélte Alföldi, aki képes volt a végletekig elmenni, ha egy fotó kellett neki.

Haris László Törvénytelen avantgarde című híres képéhez például még azt a bizonyos Népszabadság-cikket is megtalálta, ami a művész szájában van. A kép tízmillió forintnál is többet érhet.

– A kiállított fotókat az én személyes tetszésem szerint válogattuk össze, azok, amik megmozgattak, nekem örömet okoznak – mondta a rendező.

Szenteste Koreában

Alföldi Róbert csak kevés időt tölt most Magyarországon, májusig még rengeteget dolgozik külföldön.
A karácsonyt is Koreában töltötte. – Jó volt ott karácsonyozni, az emberek nem rohannak, egymás felé fordulnak. Panka kutyám ilyenkor az öcséméknél lakik.