Aktuális

Zokogva várta kilakoltatását az agytumoros Andrea

BLN

Létrehozva: 2015.10.16.

Rendőrökkel tették utcára a Józsefvárosban a négytagú családot. Az agydaganattal küzdő Andrea egy hátizsákkal indult az ismeretlenbe.

Harminc év után egyetlen hátizsákkal, plüsspandáját szorongatva hagyta el Magdolna utcai otthonát Lendvai Andrea. Az agydaganattal küzdő 42 éves asszony eddigi életének egy le­gyűrhetetlen, 1,2 millió forintos lakbértartozás vetett véget: tegnap utcára került 62 éves, vesebeteg férjével és két fiúgyermekükkel.

A végrehajtók reggel tizenöt rendőrrel jelentek meg a VIII. kerületi lakásban. A Város Mindenkié csoport aktivistái, amíg tudták, testükkel védték a családot. Közben a lakásban az anya a földön zokogva várta a kegyetlen sorscsapást. A hatóság azonban szétbontotta az élőláncot, Lendvaiék egy órával később fedél nélkül voltak. A fo­lyosón már halomban állt a hajnal óta kihordott holmijuk.

– Ide már nem jöhetek haza többé. Tudtam, hogy ez elkerülhetetlen, mégis időre lett volna szükség, hogy törleszteni tudjunk. Ha hisztériázom, azzal nem oldok meg semmit – mondja a Borsnak kimerülten, de higgadtan Andrea. A tizenöt éve agydaganatos családanya a hatóság előtt nem mutatta, milyen nehezen viseli a kilakoltatást. Egyszer pedig megszédült, rosszul lett, gyógyszert kellett bevennie.

– Talán két órát aludtam. Sokáig pakoltam az éjjel, de meguntam – legyint Ádám, a nagyobbik fiú, aki még kimentette kedvenc futballposztereit. Testvérét, a 12 éves Milánt már szerdán ideiglenes gyermekotthonba vitték. Szülei szerint már kezdi felfogni, mi történik, de most nem szabad ezzel törődnie: inkontinenciája miatt hamarosan műtik.

– Nagyon megható, hogy ennyien kiállnak értünk, és legalább a munkahelyem mindenben mellettem áll. Mindenről tudnak, most is hívtak, hogy viselem. Mondják, leállt miattam a munka – mosolyodik el Andrea. Erőt ad neki, hogy a hipermarketbe visszavárják. – Két évet adnak, hogy állandó bejelentett lakcímem legyen, de az is hosszabbítható.

Csütörtök délben Andrea nem tudta, hol tölti az éjszakát. Szombaton utazik kezelésre, melyre munkatársai adták össze a pénzt. Férje, Géza munkásszállóra megy, napi 1200 forintért. Ádám egy barátjához költözhet.

– Milliárdosok ülnek a tartozásaikon, és velünk kell ezt csinálni. Ez Magyarország! – rázza a fejét Géza a bőröndök felett. 

Nem tudták megakadályozni

Józsefváros önkormányzata senkit nem akar utcára tenni. A Lendvai család ügye egy hosszú évek óta tartó eljárás része, a döntést a tartozást felhalmozó családdal kapcsolatban bíróság mondta ki. Az önkormányzat a végrehajtást megakadályozni nem tudja – reagált a VIII. kerületi önkormányzat. Írták, tizenkét év alatt számtalanszor ajánlottak fel segítséget, de azt a család nem fogadta el. Kocsis Máté polgármester utasítására keresik a lehetőséget a kerületben arra, hogy a család együtt maradhasson – tették hozzá.
Józsefvárosban egyébként közel 5000 önkormányzati lakás van, amelyeknek hozzávetőleg 9 százalékát adják ki szociális alapon, és közel 300 lakás üres. Csütörtökön a kerületben hét kilakoltatást terveztek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714008013
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714008013
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158462_auto_resized.png
metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159467_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714008013
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159499_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében