Zártosztályra vitték a híres magyar írónő zaklatóját

A világ zajától elvonultan él a népszerű írónő, Vavyan Fable. Évek óta nem fogadott újságírókat, a Bors munkatársaival most kivételt tett.
A világ zajától elvonultan él a népszerű írónő, Vavyan Fable. Évek óta nem fogadott újságírókat, a Bors munkatársaival most kivételt tett.

A fővárostól három­órányira, a zalai dombok és erdők ölelésében tűnik fel a festői rezidencia. Az udvarban vagy tíz kutya szaladgál, a karámban a lovak békésen legelnek. Azonnal kiderül, a sikerkönyvek szerzőjének az állatok közelsége ugyanolyan lételeme, mint az írás.

– Dolly kutya július óta él ve­lünk. Csak azért tartották, hogy szüljön. Nagyon zárkózott volt, de egy hónapja már csóválja a farkát. Zsöti kutya cukorbeteg, mindig pontosan kell ennie. A lo­vaim többsége borzasztó körülmények között élt, úgy kerültek ide, hogy inkább megvettem őket – mondja Vavyan Fable, vagyis Molnár Éva.

Más dimenzió

Interjú közben Shyba macska is megérkezik, róla megtudjuk, hogy testvérével egy szatyorban dobták ki a szeméttelepre, onnan hozták haza. Aztán az írásra terelődik a szó. – Ha éppen könyvet írok, megszűnik számomra a külvilág, és hanyagolom. Van egy külön szobám, ahová ilyenkor bezárkózom. A férjemnek néhány évtized alatt sikerült is ehhez hozzászoknia.

Többször fenyegették

Rajongótábora évtizedek óta töretlen. Sokan szeretnének vele kapcsolatba kerülni. Előfordul, hogy barátságot köt egy-egy olvasójával, ám a népszerűség árnyoldalait is megismerte. – A legtöbben azért akarnak velem találkozni, hogy segítsek kiadni az írásaikat. Volt, aki újság­írónak mondta magát, kifaggatott a készülő regényemről, majd írt hamar egy nagyon hasonlót. És volt egy rajongóm, aki olyat olvasott ki a regényemből, amit sérelmesnek tartott. Megfenyegetett, hogy megöl, ezért a rendőrséghez fordultam. Úgy tudom, elmegyógyintézetben kezelték.

Angliában is jó

Szabadidejében szívesen utazik. Például Angliába mindig visszahúzza a szíve, mintha ott élt volna előző életében. Sokat olvas, de ritkán a saját műfaját. – Fantasyt nem olvasok, de írni nagyon szeretem. Ahogy akciót és kalandot is ritkán olvasok, de írok. A történelmi regények és dokumentumleírások a kedvenc olvasmányaim. Aztán már megyünk is. Irány a nyüzsgő, ideges nagyváros! Egy kicsit bizony ott maradtunk lelkileg Vavyan festôi birtokán...

Ápolónőből lett író

Molnár Éva 11 éves kora óta ír. Egészségügyi szakközépiskola után ápolónőként dolgozott, többek között a Hon­véd­kórházban és az Újpesti Szülőotthonban. Első regénye, a Halkirálynő és a kommandó 1987-ben jelent meg, s azonnal nagy siker lett. Felvette a Vavyan Fable írói nevet. Az­óta több mint negyven regényt írt. Férjével él a birtokon. Egy fia van, aki villamosmérnök Budapesten.