Vizelet és zsarolás: így alázzák a rabokat a börtönőrök - videó

Az illetékesek szerint a napvilágot látott felvételek semmit sem bizonyítanak.
Az illetékesek szerint a napvilágot látott felvételek semmit sem bizonyítanak.

Sokkoló videókat és egyéb terhelő bizonyítékokat mutatott be egy orosz hírportál: az oldal szerint egy az egyik jekatyerinburgi börtönben nem csak brutális megaláztatásoknak vetik alá nap mint nap az őrök az elítélteket, de mindezt az intézet vezetésének tudtával teszik, akik még egy „szerződést” is aláíratnak a rabokkal, miszerint nem beszélhetnek a rácsok mögött átélt borzalmakról.

A 66.ru két videót is közzé tett: az egyiken az elítélt fejét nyomját a vécécsészébe, sőt, még meg is tapossák, míg egy másikon levizelik a rabot. A portál szerint szabályos rabszolgaságban élnek a bentlakók: a fegyőrök többek közt azzal fenyegetik őket, hogy ha nem tartják be a brutális szabályokat, és viselik el a megaláztatásokat, vagy netán beszélnének az átélt élményekről valakinek, akkor nyilvánosságra hozzák a megalázó képsorokat.

Az oldal felkereste a régió börtöneinek vezetőjét is, aki elhessegette a vádakat: szerinte a bemutatott szerződés nem hivatalos irat, ilyet bárki írhat, a videókról pedig bizonyítani kell, hogy honnan származnak - így csupán üres vádaskodás mindez.