Aktuális

Viszkis: a börtön mentett meg az alkoholizmustól

G. Sz., F. Zs.

Létrehozva: 2019.05.08.

Ambrus Attila meggyőződése, sírba vitte volna az alkohol, ha nem zárják rács mögé. Allítja: a börtönnek köszönheti az életét.

Az egykori hokis bankrablónak már a beceneve is beszédes:  Viszkis. Tetszik, nem tetszik, így ismerte meg az ország, rajta ragadt.

– A Viszkist bónuszként kaptam, Juszt László akasztotta rám – meséli Ambrus Attila. – Sajnos tény, alkoholt ittam a bankrablások előtt, innen ered. Hogy szeretem, nem szeretem, az valóban nem oszt, nem szoroz, együtt kell élnem ezzel a névvel. Ennek ára volt, tizenhárom évet ültem, rendesen megfizettem érte. Annak, hogy kiérdemelj egy becenevet, hogy ismerjen a fél ország, vannak előnyei, hátrányai, és én ezeket mind tudom abszolválni.

De Ambrus Attila nem csak a rablások alkalmával nyúlt az üveghez. Az alkohol máskor is ko­moly szerepet játszott az életében.

– Nálam ez egyfajta szelep volt – magyarázza. – Ha nem iszom meg két-három felest, nem tudtam volna megcsinálni azokat a bankrablásokat. Az alkohol tompította az érzéseket, a gátlásokat. De egyébként is ittam olykor. Az biztos, hogy a börtön mentett meg az alkoholizmustól. Akkora volt rajtam a nyomás, úgy szétesett az életem a kilencvenes évek végén, hogy túl sokat ittam. Amikor elkaptak, mindenféle orvosi vizsgálat alá vetettek. Volt pszichológiai és IQ-teszt, meg különböző egészségügyi vizsgálatok. Ott kiderült, hogy a májam nagyobb volt a kelleténél. Ha nem kapnak el, nem biztos, hogy most tu­dunk beszélni. Amikor nyomás alatt vagy, kergetnek, káosz az életed, akkor kell egy szelep, egy pótcselekvés, amivel meg tudod nyugtatni az idegrendszeredet. Nekem az alkohol volt a menekülés, hogy ne kelljen gondolkodnom, racionálisan látnom a dolgokat. 

Harmincszor rabolt

Ambrus Attila Erdélyben, Csíkszentléleken született, 51 évvel ezelőtt. Édesanyja másfél éves korában elhagyta, a nagymamája nevelte tízéves koráig. Utána apai nagynénjéhez került. 1988-ban egy vonat aljára felkapaszkodva jött Magyarországra. Jégkorongozott, az Újpesti TE csapatával ezüstérmes lett. 1993-ban rabolt bankot először, 1999-ig összesen harmincszor. Gúnynevét onnan kapta, hogy akciói előtt minden alkalommal szinte rituális szokásként elfogyasztott egy pohár whiskyt. Először 1999-ben kapták el, de megszökött a Gyorskocsi utcai börtönből. 2002-ben 17 év fegyházbüntetést szabtak ki rá, de jó magaviselete miatt 13 év után szabadult. A börtönben lediplomázott, megtanulta a kerámiakészítést, amiből a mai napig él. Életéről film készült A Viszkis címmel, amit 2017-ben mutattak be.

Ma már nincs ilyenfajta stressz az életében. Ha azonban véletlenül mégis túl sokszor emelné a szájához a felespoharat, van, aki megfékezze.

– Nem tudom túlzásba vinni, mert a feleségem kontrollál. Rá hallgatok, és persze a gyerekem különösen nagy visszatartó erő. A kislányom olyan komoly befolyással van rám, a születésével olyan szinten megváltozott az életem, hogy azt soha el nem tudtam volna képzelni – neveti el magát Attila. – Persze nem azt mondom, hogy nem iszom meg néha egy-két felest, mert megiszom. Ennek lett az a következménye, hogy elvették a jogosítványom. De mint a Szent Grálra, úgy vigyázok rá. Eszem ágában sincs piásan autóba ülni. Nemcsak anyagilag, hanem minden szempontból nagyon rosszul érintett az a tíz hónap, amíg nem volt jogsim. Nem akarom még egyszer ugyanazt a hibát elkövetni. Voltam pszichológiai és mindenféle utóképzésen, ahol túl sok rémtörténetet, tragédiát, szerencsétlenséget hallottam. Megrázó volt, nem szeretném a bűnlajstromomat megfejelni azzal, hogy piásan elcsapok valakit.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160650_auto_resized.jpg
origo.hu

Xavi meggondolta magát, újabb elképesztő fordulat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27416_resized.jpg?avcount=1714028419
origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153341_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27417_resized.jpg?avcount=1714028419
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében