Aktuális

Visszaállította az ideiglenes határellenőrzést a magyar – szlovén, valamint magyar – osztrák határon a kormány

R. K., K. K.

Létrehozva: 2020.03.12.

Hárommal nőtt csütörtökön a koronavírussal megfertőződött betegek száma idehaza. A karanténban lévők száma csökkent, egy iráni diák az első felgyógyult beteg Magyarországon.

Forrás: MTI

Intézkedéseket vezetett be a magyar kormány

A kormány a koronavírus elleni védekezés nyomán visszaállította az ideiglenes határellenőrzést a magyar–szlovén, valamint magyar– osztrák határon. Beutazási tilalmat vezettek be a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Azok a magyar állampolgárok, akik ezekből az országokból térnek haza, 14 napig hatósági házi karanténba kerülnek.

A kormány közölte: a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. Tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása. Az összehangolt védekezés érdekében rendkívüli szünetet iskolákban és óvodákban az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.

Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárt helyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. A középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztették. A külföldi iskolai kirándulás tilos. A már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani. Magyarország területéről kiutasítják és kitoloncolják azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi.

A magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem utaz­hatnak külföldre, vagy csak külön engedéllyel. A kormány elrendelte, hogy a Magyar Honvédség működjön közre a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során.

Újabb három embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ezzel már összesen 16-an betegedtek meg a kór által Magyarországon – közölték a koronavirus.gov.hu honlapon csütörtök délelőtt.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa elmondta: egy iráni és két magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, egy, a Szent János kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél, egy újabb iráni – szintén abban a kórházban megfigyelés alatt álló – diáknál (az első iráni beteg kontaktjánál) és egy a napokban Izraelben járt magyar férfinél.

Utóbbit a Haller Gardens irodaházból vitték el tegnap délelőtt, amit kiürítettek. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília által ki­adott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkuta­tás. Velük együtt Magyarországon 16-an fertőződtek már meg koronavírussal: kilenc iráni, egy brit és hat magyar állampolgár.

Egy iráni diák időközben felgyógyult a betegségből, elhagyhatta a kórházat, így jelenleg 15-en betegek. A karanténban lévők száma 69-ről 65-re csökkent, és már 730 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el a koronavírus kapcsán.

Szijjártó: Négy magyar elhagyta a karantént

Jó hír, hogy a korábban Németországban karanténintézkedés alá vont jogászhallgató nő el­hagyhatta a karantént, valamint a korábban Japánban már hosszú hetekre karanténintézkedések alá vont három magyar ál­lampolgár is szerdán, illetve csütörtökön szintén elhagyhatja a karantént – közölte Szijjártó Pé­ter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében. Hangsúlyozta: minden korlátozó intézkedés alá vont magyar állampolgárral külföldön ha­ladéktalanul felveszik a kapcsolatot, és segítenek nekik mindabban, amiben a szabályok en­gedik. Kiemelte, hogy vannak új esetek is, egy magyar állampolgár Vietnamban került karanténba, mivel egy fertőzött személlyel utazott együtt egy repülőgépen.

Közölte: az Oaklandben kikötött óceánjáró hajó fedélzetén két magyar ál­lampolgár van, velük is felvették a kapcsolatot. Elmondta: négy magyar állampolgár tartózkodik egy olyan maldív-szigeteki üdülőkomplexumban, amelyet a helyi hatóságok karanténintézkedés alá vontak.

Egyelőre nem zárják be az iskolákat

Bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Felfüggesztik az előadásokat minden fővárosi fenntartású moziban és színházban, továbbá szüneteltetik a szolgáltatásokat a múzeumokban és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében. Az iskolákat egyelőre nem zárják be, ahogy a városi közlekedést sem korlátozzák.

Kínában immáron lecsengőben a vírus

A kínai egészségügyi bizottság bejelentette, hogy az ország túl van a koronavírus-járvány csúcsán, az elmúlt napon csak 15 beteget regisztráltak. A BCC cikke szerint Kínában 80 ezer 932 ember kapta el a kórt. Közülük 62 ezer 880-an már felépültek. A koronavírus összesen 3172 ember halálát követelte. Mint ismert: a kínai Vuhan tartományát januárban helyezték vesztegzár alá, ahonnan az egész vírus világméretű útjára indult.

Felhívás: nem létezik otthoni gyorsteszt!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus kimutatására szolgáló COVID-19 tesztről az interneten terjedő hírek alapján sokan úgy vélhetik, hogy létezik otthon végezhető gyorsteszt a fertőzés kimutatására.

A koronavírus megbetegedés kimutatására alkalmas in-vitro diagnosztikai vizsgálat kizárólag klinikai és közegészségügyi laboratóriumi körülmények kö­zött, labordiagnosztikai eszközökkel végezhető – közölte a Forgalmazók az Egészségért Szövetség. Otthon végezhető koronavírus-gyorsteszt ugyanis nem létezik, az sem gyógyásza­tisegédeszköz-boltokban, sem gyógyszertárakban nem kapható. Valószínűleg csalók próbálnak nyerészkedni, kihasználva az emberek félelmét. Ha valaki a megbetegedés tüneteit észleli magán, forduljon orvoshoz.

* * *

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1713996912
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1713996912
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153926_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szeretetükkel üldözik a rajongók a Házasság első látásra sztárjait

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157921_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1713996912
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137421_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156236_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Curtis olyan képet rakott ki, amit Horváth Éva sem tudott szó nélkül hagyni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében