Aktuális

Villámesküvőből is fakadhat hosszú házasság

Balajti Péter

Létrehozva: 2016.08.08.

<p>Kampány indult a vil­lámesküvő magyarországi törvényessé tételéért. A támogatók szerint ettől javulhatna a házasságkötések száma, az ellenzők viszont úgy vélik, inkább csak a válási statisztikák romlanának a hirtelen hozott döntéstől.</p>

Támogatja a szakértő

A világ egyik legnagyobb bulija – így él sokak fejében a Las Vegas-i villámesküvők lehetősége, ahol a számtalan kápolnák egyikében, hosszas előjegyzés és egyeztetés helyett azonnal, mindössze egy tanú jelenlétében is összeadják a házasodni vágyókat.

Dr. Domján Mihály családterapeuta saját szemével is meggyőződhetett erről a világról, ahol, akárcsak egy étlapról, bármilyen körítés rendelhető a gyors és boldogító igen kimondásához.

– Egy villámesküvő lazaságot közvetít, poén és különleges élmény egyszerre, ugyanakkor törvényileg teljesen érvényes. Ha a két fél erre vágyik, ugyan, ki és milyen alapon emelhetné fel ellene a szavát?! Bár Vegas képes elvarázsolni az embe­reket, akik ebben a felfokozott állapotban hirtelen döntéseket hozhatnak, miért gondoljuk azt, hogy egy gyors elhatározás   csakis rossz következményekkel járhat. Egy villámesküvő esélyt és lehetőséget kínál a boldog jövőre. Vannak, akik fellélegeznek, mert általa megszabadulnak az esküvővel járó felhajtás kényszerétől, míg mások kifejezetten készülnek rá, a szükséges dokumentumok beszerzésétől kezdve a kiutazáson át a honosításig előre megtervezik és megszervezik az egészet. Szerintem hazánkban is bevezethetnék, hiszen ez csak egy lehetőség, nem kötelező mindenkinek ezt választania – mondja a szakember.

Elsikkadhat a lényeg

Akadnak persze veszélyek is. – A villámesküvő gyorséttermi szintre süllyesztheti a házasságkötést, ráadásul egyszerű lehetőséget ad az ismerősök előtti villogásra. Hiszen ki lehet posztolni, hadd lássa a világ, milyen jófej vagyok. A giccses körítés ráadásul álomvilágban tarthatja az ifjú férjet és feleséget, puszta látványelemként pedig nélkülözheti a valódi elköteleződést. Holott az utóbbi a lényeg – hangsúlyozza Domján doktor. 

Súlyos szavak

Nem egy nap a világ, még ha a menyasszony és a vőlegény gondolatai egyre csak az esküvő dátuma körül forognak.

– Sokan csak az esküvőre fókuszálnak, kizárólag szerelemből házasodnak, miközben azzal a bizonyos igennel a másik jó tulajdonságai mellett a rosszakat szintén elfogadják és csókkal megpecsételik. Elfogadják, ha horkol, ha hízékony, ha éjszakánként lehúzza a takarót vagy alulteljesít az ágyban, mert több szeretetet látnak, mint hiányt. Éppen ezért nincs helye a házasságra készülők fejében és szívében olyan tévhiteknek, minthogy félek attól, elhagy, ha őszinte vagyok vele… A házasság valójában a bizonyos fokú veszteség tudatos elkönyvelése is. A házasságra kész ember nem a tökéleteset akarja, hanem a valódit – összegez a családterapeuta, aki szerint pont emiatt egy villámesküvő is lehet hosszú életű. – A házasságkötés pozitív érzelmekkel teli, emlékezetes esemény, melyre számos évfordulón visszaemlékezhet a pár, ha megmarad köztük az őszinteség, mely tartóssá teszi a szerelmet. Idővel a házasok is változnak, ám nincs mitől félniük, hiszen a közös célok, a közös feladatok és próbatételek jutalma a nagyon mély bizalom. Mellyel aztán, ha szeretnék, évekkel vagy évtizedekkel a villámesküvőjük után egy újabb, akár egész más típusú szertartás keretein belül újíthatják meg az egykori házassági fogadalmukat.

Jöhet a villámválás?

Nos, ilyesmire még a szerencsejátékok fellegvárában sincs példa. Hiszen ott is tudják: a házasságnak súlya van. A jog nagyon bölcsen nem egy lépésben választja el a feleket. Még akkor sem, ha nincs gyerek, és az anyagi kérdésekben is vita nélkül sikerül megegyezniük az érintetteknek.

Végjáték

Kutatások sora igazolja a házasság értékeit, melynek még a kapcsolat lezárásának terén is akad előnye! A válás ugyanis, jogi lépései által könnyebbé teszi az azzal járó gyász feldolgozását, míg az élettársakra nem vár effajta segítség.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088809_auto_resized.png
origo.hu

"Eredeti cicije van?" – kikérdezte barátja a Házasság első látásra szereplőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711617912
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083650_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090023_auto_resized.jpg
vg.hu

Varga Judit: senki soha nem mondta meg a kormányból, hogy mit csináljak a magánéletemben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089887_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088594_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nem teljesen józanul adott interjút Magyar Péter + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26434_resized.jpg?avcount=1711617912
origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080227_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711617912
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089479_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Átadták a Televíziós Újságírók Díját, Lékai-Kiss Ramóna is elismeréssel távozott – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/BERrU8GE8AY-36T4JiyJtEPzmzKHNFsjDsNpGhemSBQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA3YWQ2YTEyOTZiNDQ3NGJhOGI4ZjFiNTIxNDc1NTA0.jpg
Fájdalom

"A sok kemoterápia és sugárkezelés számos problémát okoz" – ismét rossz híreket kapott a csontrákos Hannácska