Aktuális

Világvégét jósolnak a gabonakörök?

Füredi

Létrehozva: 2019.06.16.

<p>Nem is olyan régen szinte megszokott volt, hogy rendszeresen találtak gabonaköröket valahol a világban. Eredetét sokan kutatták, ugyanis az utóbbi idők legkülönösebb képződményeinek egyike. </p>

A hivatalos megfogalmazás szerint a gabonakörök a gabonatáblákon a szálak megdőlésétől létrejövő alakzatok. Titkuk abban rejlik, hogy szél vagy eső hatására a gabonák megdőlhetnek ugyan, de bonyolult alakzatok, minták nem jönnek létre. 

Az hihetnénk, hogy a jelenség a modern kor „terméke”, mivel a technika fejlettsége kellett ahhoz, hogy valaki a magasba emelkedve rálásson és észlelni tudja, sőt meg is örökítse a területen megjelenő jeleket.

Régi észlelések

A feljegyzések szerint viszont több évszázadra nyúlik vissza a történet, ugyanis a legelső ismert, rajzzal is ellátott írásos beszámoló 1678-ból, Angliából származik. Mivel nem tudtak elfogadható magyarázatot adni a furcsa képződményekre, azokat az ördög művének tulajdonították. 

Az úgynevezett gabonakör jelenség az 1970-es években kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor Dél-Angliában feljegyezték az első rejtélyes ábrákat, amelyek aztán felbukkantak Németországban, Svájcban, Franciaországban, Új-Zélandon, Japánban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, és Olaszországban is.

Menekülő rovarok

A gabonakörök belsejében végzett számos vizsgálat közül különösen megdöbbentő volt a gabonaszárak elhelyezkedése. Ezek ugyanis spirál alakban a földre hajtva fekszenek, de a szárak nincsenek eltörve. A földön fekve is tovább nőttek és beérlelték kalászaikat. A kör belsejében talált rovarok pedig mind kifelé menekültek a körből.

Ufóhívők előre!

1978-ban kezdtek el komolyabban foglalkozni a gabonakörök jelenségével, és ez az év arról is nevezetes, hogy világszerte kivételesen sok ufóészlelés történt. Kapcsolat van-e a gabonakörök és az ufók kö­zött? Milyen üzenetet hordoznak az ábrák? A kérdésekre több, egymástól nagyban eltérő elmélet született.

A legtöbben úgy vélték, hogy a földönkívüliek járművei hagyták maguk után ezeket a nyomokat. Az ufóhívők két pártra váltak abban a kérdésben, hogy mi az ábrák célja: voltak, akik szerint nem kell különösebb jelentést keresni bennük, egyszerűen csak féknyomok, amelyek a le- és felszálláskor keletkeznek. Mások vi­szont meg voltak győződve arról, hogy idegenek ezekkel az alakzatokkal akarnak üzenni nekünk.

Hihetőbb magyarázatok

A racionálisabb szemléletűek igyekeztek valamilyen természeti jelenséggel magyarázni a lenyomatokat. Szóba jött például a gömbvillám, a tornádó, a jégeső, a szélvihar, és a hirtelen légnyomásváltozás lehetősége is. Ebben a műfajban a leginkább kidolgozott és komolyan vehető elmélet Terence Meaden meteorológus nevéhez fűződik. Szerinte a gabonaköröket elektromos töltésű gerjesztett légörvények hozzák létre. Ezek a plazmaörvények a légkörben keletkeznek, onnan ereszkednek le, és mivel nagy energiájú jelenségek, képesek létrehozni az ábrákat.

Voltak, akik elővették Alfred Watkins 1921-es „new age” elméletét, mely szerint a föld alatt mágneses erővonalak húzódnak. Ezek a geodéziai energianyalábok a Ley-vonalak, és az elmélet hívei úgy vélték, hogy a gabonakörök a Ley-vonalak kereszteződéseinél alakulnak ki.

A kezdeti egyszerű ábrákhoz képest, 1991-től beszélhetünk igazán „piktogramokról”, vagyis olyan szimbólumokról, amelyek tulajdonságaikat, méretüket és a korábbiakhoz viszonyított aprólékosságukat tekintve teljesen eltérők, és nem emberi eredetet sejtetnek.

Segítenek a programozásban

A gabonakörökkel foglalkozó kutatók közül többen is azt feltételezik, hogy ezek az ábrák segítségünkre lehetnek jövőbeli események megjóslásában és megértésében. Van viszont, aki úgy véli, hogy a gabonakör jelensége a föld „újraprogramozására” szolgál, így nyújtva segítséget a mély krízisből való kilábaláshoz.

Lawrence Rockefeller amerikai milliárdos 1999-ben tudományos kutatást finanszírozott a gabonakörökkel kapcsolatban. A kutatásban részt vevő tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a gabonakörök bizonyos részeit biztosan nem készíthették emberek, ugyanis az alakzatokban levő gabonaszárakra elektromágneses eredetű energia hat.

Rákaptak  az átverésre

Rengeteg elmélet született a gabonakörök keletkezéséről, ám mint a megmagyarázhatatlan jelenségeknél megszokott, sokan megtévesztésre használták az eset misztikumát. Néhány alkalommal kiderült, hogy átverés történt. 1991-ben Doug Bower és Dave Chorley bevallotta, hogy ők hozták létre az első gabonakört. Miközben ittasan igyekeztek haza a kocsmából, ufótörténetekkel szórakoztatták egymást.

Ekkor jutott eszükbe, hogy ufó-leszállópályát imitáljanak a mellettük lévő rozsföldön. Természetesen leleményes magyarok is bekapcsolódtak a történetbe. Előfordult, hogy agronómushallgatók készítették az alakzatot, a gabonatáblát pedig azok taposták le, akik a helyszínre sietve a saját szemükkel akarták látni a „gabonakört”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26420_resized.jpg?avcount=1711614618
origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711614618
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088594_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nem teljesen józanul adott interjút Magyar Péter + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084507_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kiderült Szoboszlai titka: rászokott a különleges piára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083836_auto_resized.jpg
vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26434_resized.jpg?avcount=1711614618
origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086469_auto_resized.jpg
travelo.hu

A magyarok körében is nagy kedvenc úti cél jövő héten turistaadót emel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711614618
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089711_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Zalatnay Cini Lagzi Lajcsinak: „Nagyon nehéz lesz, reszket kezed-lábad, mit szólnak hozzád”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088876_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/mkntI2-U8Vfri54GIMGz6hNIOVJ82DfRn4Rnt5Tuk3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1ODE1M2QyYTNkYjQ5ZGFhYTI4YTk4NmYyZjMyYmM4.jpg
Magyar Péter

Varga Judit Magyar Péterről: "Bezárt egy szobába, a nagyfiam szabadított ki"