Aktuális

Vigyázzon a környezetére, aki nem akar vihart!

Huszti Zoltán, Balajti Péter, Pokrovenszki Gergely

Létrehozva: 2014.08.05.

Háztűz, pótlóbuszok, mérgelődő nyaralók és elkeseredett vendéglátók – augusztus első napjai hőséget és váratlanul lezúduló sok csapadékot hoztak. Mára újra az ország jelentős részére első fokú riasztást adtak ki felhőszakadás miatt. A klímakutató szerint ez már az üvegházhatás eredménye.

Súlyos fej- és gerinc­sérülést szenvedett egy babakocsit toló férfi Budapesten, amikor egy fa rádőlt. Szegeden, az Aradi vértanúk terén egy padon ülő fiatal lány fejére esett egy csaknem hatméteres faág. A katasztrófavédelem munkatársait Sülysápon háztűzhöz, Vácott és Isaszegen elöntött pincékhez riasztották, mentettek országszerte.

Aki most van szabadságon, bosszankodik, mert se kirándulni, se fürdőzni nem tud gondtalanul, hiszen bármikor rászakadhat az ég. Azok, akik a nyaralókból élnek, szintén bajban vannak: nem jön a vendég se enni-inni, se nassolni, se hajókázni. Láng István éghajlatkutató-professzor azt mondja, a klímaváltozás egyik jel­legzetes formája a rendkívüli események időbeli felgyorsulása.

– Meglátásom szerint a mostani, szélsőségesen csapadékos időjárásért a klíma megváltozása felelős – szögezte le a Bors kérdésére. – Ugyanakkor úgy vélem, ez a most érzékelhető szubtrópusi időjárás csak átmeneti. Hosszabb távon egyre nagyobb szárazságra és az átlaghőmérséklet további növekedésére kell számítani. A helyzet javulásához változtatnunk kell a szokásainkon, az életmódunkon, és türelemre van szükség. Elsősorban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével lehet mérsékelni a klímaváltozással járó folyamatokat, ám ennek hatása csak negyven-ötven év múlva érzékelhető. Addig egyet lehet tenni: felkészülni az esetleges károk megelőzésére – figyelmeztet.

Pártai Lucia, az Eumet meteo­rológusa a keletről és a nyugatról érkező levegő összeáramlását teszi felelőssé: – A Nyugat-Európából, az óceán felől érkező örvények és frontok nem tudnak Kelet-­Európa felé haladni, mert ott tartósan magas légnyomású levegő állja útjukat – magyarázza a rendkívüli időjárást.

Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője úgy gondolja, egészen augusztus közepéig az átlagosnál esősebb idő várható:

– Már júliusban az átlagos csapadékmennyiség mintegy duplája hullott. A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának jelentése szerint augusz­tus első két hete is csapadékosabb lesz a megszokottnál. A vasárnap éjjel kezdődött zivataros időszakban körülbelül hét óra alatt 43,3 mil­liméter csapadékot mértünk a pestszentlőrinci állomáson, ami azt jelenti, hogy egy négyzetméterre 43,3 liter eső esett. Kimagaslóan esős júliusunk volt 1991-ben és 1999-ben is, szintén magas hőmérséklettel. A mostani helyzet is hasonló, így az idei az első öt legesősebb július közé írta be magát. Esős nyarak általában hűvös idővel társulnak, nem úgy, mint most, amikor monszun jellegű, meleg és csapadékos az időjárás – teszi hozzá.

 

Szép lesz az indián nyár

Dávid Mihály megfigyelései szerint – ő az a mérnökember, aki régóta egész éves időjárás-előrejelző naptárt készít – az időjárásnak van egy nyolc-kilenc éves ritmusa, aminek velejárója a csapadékosabb nyár. Ő is úgy számolta, hogy augusztus 15-ig tart ez a csapadékos időszak, utána lényegesen kevesebb lesz az eső.

– Szeptember elején véget ér a kánikula, de nem várható eső, így kiváló alkalom ígérkezik egy ősz eleji nyaralásra – biztatja azokat, akik még gondolkodnak, mikor vegyék ki a szabadságukat.

 

Ne most sportoljon!

– A páradús, fülledt idő megterheli az emberek szervezetét. Fejfájást, kialvatlanságot, rossz közérzetet tapasztalhatunk, s mivel a szervezetünk nem tud párologtatni, nehezen viseljük ezt a tartós terhelést – mondja Pintér Ferenc, a Meteo Klinika vezetője. – A mostani időjárás kifejezetten veszélyes lehet a szív- és légzőszervi betegek számára, s a trombózisveszély és az agyérkatasztrófák száma is megnő. Kerüljük a megerőltető fizikai terhelést, az intenzív sportot! A párás időben sokat izzadunk, ami folyadék- és ásványianyag-vesztéssel jár. Ennek pótlására a legalkalmasabb a víz, de a dinnye is kiváló választás.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143853_auto_resized.jpg
origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713567616
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143072_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145198_auto_resized.jpg
vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135573_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713567616
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17093867_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713567616
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713567616
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól