Aktuális

Vigyázat! Mérgező lehet a Városligeti tó vize

MTI

Létrehozva: 2016.07.19.

<p>Vizsgálják a városligeti tó vizét, amelybe feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került. A rendőrség környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, a tó kezelője, a Főkert Nonprofit Zrt. vizsgálja a körülményeket.</p>

Balogh Eszter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság referense kedden arról tájékoztatta az MTI-t: a katasztrófavédelem munkatársai hétfőn mintát vettek a vízből, azt követően, hogy két kacsa elpusztult a tóban.

Hozzátette, a vízmintát további vizsgálatra laboratóriumba küldték, jelenleg a vizsgálat eredményére várnak.

A Liget Budapest hétfő este közölte a Facebook-oldalán: feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került a városligeti tó vizébe. Azt írták, a Városliget Zrt. a rendőrség, a csatornázási művek és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen a helyszínen azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket, hogy mihamarabb elhárítsák a veszélyt. Arra kértek mindenkit, hogy további tájékoztatásig tartózkodjanak a tó használatától és különösen figyeljenek arra, hogy a háziállataik ne érintkezzenek a vízzel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére kedden azt közölte: hétfő délután kaptak bejelentést arról, hogy feltehetően vízszennyezés történt a városligetitóban, amely a főváros XIV. kerületében, a Kós Károly sétányon található. A tóban több vadkacsa elpusztult. 

Azt írták, a rendőrök megtették a szükséges intézkedéseket, és az eset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK XIV. kerületi rendőrkapitánysága feljelentés-kiegészítést rendelt el környezetkárosítás gyanúja miatt.

A Főkert Nonprofit Zrt. az MTI érdeklődésére ugyancsak kedden közölte: vizsgálják az eset körülményeit. Hozzátették: a tóból az illetékes hatóságok hétfő este többször vízmintát vettek, amint meglesz a vizsgálatok eredménye, tájékoztatják a lakosságot.

Jelezték továbbá, hogy a Főkert Zrt. mint a tó kezelője folyamatosan végzi a szükséges munkálatokat; az algamentesítésekről „biológiailag aktív, vegyszermentes adalékokkal, szakcég bevonásával gondoskodik”.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében