Aktuális

Vígan él Dublinban a nyolcszorosan körözött magyar szakács

Fóris Gábor

Létrehozva: 2016.12.27.

Írországban éli vígan életét az a pécsi férfi, aki ellen nyolc nemzetközi körözés van érvényben. A Borsnak sikerült az, ami a rendőrségnek nem: megtalálta a szakácsként dolgozó férfit.

A gyanú szerint kétszáz román céget vert át Kutas Lászlót, akit pályázati visszaélések miatt köröz több rendőrség, bíróság és az ügyészség. Kutas román újságokban adott fel hirdetést Civil Fejlesztési Ügynökség néven. A társadalmi szerepvállalás fellendítését, a civil társadalom megújulását segítő helyi kezdeményezések címmel hirdetett pályázatot, amelyre másfél millió forint nyereményt ígért. Pályázatkezelési díjként pedig 20-25 eurót kértek átutalni egy OTP-s bankszámlára. Ezt kétszáz cég meg is tette, de hamarosan rájöttek, hogy átverték őket.

A Civil Fejlesztési Ügynökség ellen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is feljelentést tett, mert úgy tüntette fel magát, mintha kormányzati szerv lenne. Kutas László ezzel a csalással másfél millió forintot tudott összegyűjteni. A körözött férfi eközben vígan éli életét Dublinban, ahol szakácsként dolgozik. Gyakran posztol Facebook-oldalán, sőt a közelmúltban egy ír gasztronómiai magazinban is szerepelt. Kiderült, hogy az egyik nagyon jó dublini étterem, a Cinnamon csapatát erősíti. A Bors a közösségi oldalán megkereste Kutast, aki elárulta, hogy nem is tudott róla, hogy itthon mennyire keresik. Az ORFK körözési listája nyolcszor dobta fel a nevét egymás után.

– Csak öt körözésről tudok, meglepett, hogy már nyolc van  – írta válaszában Kutas, aki szerint ő nem bűnös.

– 2013 októberében érkeztem Írországba. A következő év tavaszán értesültem arról, hogy a kalocsai rendőrség nyomozást folytat a Civil Fejlesztési Ügynökség ellen, s a tevékenységével kapcsolatosan engem is ki akarnak hallgatni, ugyanis akkori cégemmel alvállalkozóként dolgoztam nekik. A rendőrségi idézésre nem jelentem meg, de felvettem a kapcsolatot a nyomozóhatósággal. Levélben jeleztem feléjük, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodom. Írásban megtettem a vallomásomat, melyet meg is küldtem részükre. Ezt azonban nem fogadták el, így kiadták az országos, majd – mivel tájékoztattam a hatóságokat arról, hogy Írországban élek –, a nemzetközi körözést is. Később tudomásomra jutott, hogy a bíróság a távollétemben elkezdte lefolytatni az üggyel kapcsolatos tárgyalást. Tudomásom szerint ez jelenleg is tart, a következő tárgyalás jövő év januárjában lesz. Erről azonban semmilyen hivatalos értesítést nem kaptam – írta kérdéseinkre vá­laszolva. Közben a Civil Fejlesztési Ügynökséget egy másik ügy kapcsán is vizsgálni kezdték.

– A fenti szervezettel, ahogy korábban is, pusztán megbízásos szerződéses jogviszonyban állt cégem, amit azóta a cégbíróság meg is szüntetett. A Civil Fejlesztési Ügynökségnek pedig nem vagyok tulajdonosa és tagja. Én nem menekülök vagy bujkálok a hatóságok elől. Jelenleg büntetlen előéletű vagyok, nincs mitől tartsak. Az itteni írországi vállalkozásom indításához szükségem volt egy otthoni erkölcsi bizonyítványra, melyet 2016. szeptember 27-ei dátummal a hatóságok ki is állítottak részemre – írta a Borsnak.

– Hogy fel akarom-e adni magam? Nem, ugyanis nincs miért – szögezte le határo­zottan.     

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714049117
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161333_auto_resized.jpg
life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714049117
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra