Végre megfejtették az örök élet titkát

Az életben semmi sem biztosabb a halálnál, vagy mégsem? Kilenc éve tartó kutatások után holland tudósok állítják, hogy megfejtették a halál és ezzel együtt elméletileg az örök élet lehetőségének titkát is.
Az életben semmi sem biztosabb a halálnál, vagy mégsem? Kilenc éve tartó kutatások után holland tudósok állítják, hogy megfejtették a halál és ezzel együtt elméletileg az örök élet lehetőségének titkát is.

Köztudott, hogy az orvostudomány fejlődésével az emberi életkor egyre hosszabb, ám ezzel együtt a halhatatlanságot a tudomány sem tudja garantálni. Számos kutatás próbálja ugyan megfejteni, hogy az élő organizmusban milyen folyamatok okozzák az öregedést, a sejtek és a szervek elhalását, illetve azt, hogy miként lehetne ezt lelassítani, de ennél messzibb nem jutottak még el. Az áttörés azonban már sejlik. Az Amszterdami Orvostudományi Központ szakemberei állítják, hogy kilenc év vizsgálatai és elemzései során szenzációs felfedezésekre jutottak.

A titkokra a 2005-ben a világ legidősebb asszonyaként elhunyt Hendrikje 'Henny' van Andel-Schipper testének tanulmányozása és vérének elemzése adhat választ. A nő 115 évet élt le makkegészségesen és halála napjáig testben és szellemben is abszolút friss volt. Halálának okát a vizsgálatok nem tudták kideríteni, hisz minden laboratóriumi eredménye tökéletes volt. A hölgy mintha csak sejtette volna, hogy matuzsálemi kort él meg, harminc évvel elhunyta előtt rendelkezett úgy, hogy az elmúlás után a testét tudományos kutatásokra használják fel.

Mint kiderült, ezzel a tudósoknak lehetőségük nyílt arra, hogy egy emberi teremtmény tökéletes génállományát tanulmányozhassák. Elemezték a hölgy vérét, átvizsgálták a szerveit és a szöveteit, hogy megállapítsák, mitől őrizhette meg oly sokáig a vitalitását. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy az élettartam csak attól függ, hogy az őssejtek milyen mértékben képesek a szövetállomány mindennapos megújítására.A 115 évesen elhunyt Hendrikje 'Henny' van Andel-Schipper a tudománynak ajánlotta fel a testét

Amint az őssejtek elhalnak, a szervek és a vérszövetek sem újulnak már meg. Hendrikje vérmintájából az derült ki, hogy halálakor már csak két aktív őssejt működött a szervezetében, amelyek fehérvérsejtjeinek szintjét őrizték. A többi mind elhalt.

– Csak két aktív őssejt? Azt hittem, hogy ez lehetetlenség, biztosan tévedtünk valahol – mondta a kutatásvezető Henne Holstege az eredmények összegzésekor a Genome Research tudományos folyóiratban. Tudniillik az ember körülbelül ezerháromszáz aktív vérsejttel születik, amelyek folyamatosan osztódnak és regenerálják a vért. – Ez azt jelenti, hogy az őssejtek osztódásának határai és ezzel együtt az emberi élet tartamának változtatható határai vannak?Ha igen akkor csupán azt kell kiderítenünk, hogy mi módon hosszabbítható meg az élet még korai szakaszában tárolható őssejtállomány élettartama, és máris eljutottunk a halhatatlanság csodájáig – írja Holstege. Egy másik frappáns felfedezés az volt, amikor kiderült, hogy a 115 éves nő vérében szinte nincsenek mutáns sejtek, amelyek másoknál súlyos betegségek veszélyének forrásai lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a holland hölgy szervezetében kivételes képesség volt arra, hogy korrigálják vagy elpusztítsák a problematikus sejteket.

Hogy mindez mit jelent? A holland tudósok szerint egyértelműen kulcs került a kezükbe ahhoz, hogy korábban leválasztott őssejtinjekciókkal a kor előrehaladtával is sokáig fiatalon tartsák az emberi szervezetet.