Aktuális

Végre egy jó hír a karanténban: kezdődik a grillszezon

H. R.

Létrehozva: 2020.04.18.

Kezdődik a jó idő egyik legjobb szórakozása, a grillszezon, amit a kijárási korlátozás alatt is élvezhetünk a saját kertünkben, teraszunkon. Néhány jó tanácsot adunk, melyekkel még nagyobb sikere lesz az ételnek.

Forrás: Shutterstock

A grillezéshez nem kell tömegbe mennünk, otthon is megsüthetjük a pecsenyénket. A finom ételek igazi örömforrást jelentenek számunkra, ne mondjunk le róluk! A grillezéshez elég egy aprócska kert is, de akár a teraszon, és ha a szomszédok nem bánják, még az erkélyen is sütögethetünk. Sőt, már kaphatók olyan grillek, melyeket akár a konyhában is felállíthatunk. Persze füstölni fognak, de egy jól működő páraelszívó segít ezen. A következő receptekkel pedig garantált a siker.

A lecsöpögő lé adja az aromát

A faszenes grillen sült ételeknek teljesen más íze van, mint a más technikákkal készülteknek. Amikor grillezés közben lecsöpög a szaft a faszénre, az elkezd kicsit gőzölni, füstölni és ez az aroma átjárja a sülő alapanyagokat. Ad neki egy sajátságos ízt, amit csak így lehet elérni. Az általunk megkérdezett szakácsok egyöntetűen azt mondják, hogy sose lángoljon a szén. Várjuk meg, míg csak parázslik. Tovább fognak sülni így a grillen a dolgok, de nem fognak kiszáradni és szaftosabbak maradnak.

Nem bírja a hőt a fűszerpaprika

A legtöbben faszenes grillt használunk. Ezekben 200–250 fok van, de akár 300 fokosra is felmelegedhetnek. Egyes fűszerek azonban nem viselik el ezt a hőfokot még kis időre sem.

– A fűszerpaprika, a kömény- és a koriandermag olyan magas hőmérsékleten, mint amilyen a grillen van, károsodik. Ezek a fűszerek nem bírják ki annyi ideig, míg a hús elkészül, még ha csak öt percről is van szó – magyarázta Orsó Gábor szakács.

– Helyettük használjunk friss fűszernövényeket, rozmaringot, kakukkfüvet, friss korianderzöldet, petrezselymet – tanácsolja.

Órák kellenek a zsíros szeleteknek

Azoknak, akiknek van türelmük, akár két napot is eltöltenek grillezéssel. Első nap bevásárolnak, bepácolják a húst, második nap pe­dig megsütik. Egy nagyobb, zsírosabb tarját egészben akár 5 órát is sütni kell a parázs fölött.

– Grillezéshez mindenképpen zsírosabb húst javaslok. Ha szárnyas, akkor a combrészt, ha sertés: a lapockát, tarját, marhának pedig a szegyhúsát – magyarázta Szendrei Bence séf.

– Én legjobban a mangalicatarját kedvelem, ha van rá öt órám, egészben sütöm, ha nincs, akkor szeletelve, úgy hamarabb kész.

Száraz húsokat tejben pácoljuk

Az úgymond száraz húsokban nincs elég zsír, így könnyen kiszáradnak a grillen. Ezt elkerülendő érdemes őket már előző este bepácolni, 8–10 órára. – A tej és az egyéb tejtermékek, például a joghurt, segít abban, hogy ne száradjon ki a hús – tanácsolja Szendrei. – A páclébe tehetünk bármilyen fűszert, amit szeretünk. Egy tejes pácba például jól illik a fokhagyma.

Fontos a nyársra húzás sorrendje

A rablóhús, vagy más néven saslik, tatár eredetű étel, de már teljesen beépült a magyar konyhába. Eredetileg birkából, bárányból vagy kecskéből készítették.

– Saslik készítésekor egy a lényeg, hogy zsenge legyen a hús. A pulykának szárazabb a húsa, de könnyen átsül, ahogy a csirkemell is, úgyhogy akár ezek is jók a nyársra – mondta el a rablóhús egyik titkát a Borsnak Bede Róbert mesterszakács.

– De készíthetjük sertésszűzből, vagy hagyományosan bárányhúsból. A nyársoknál nem mindegy, hogy milyen sorrendben húzzuk a tűre az alapanyagot. Ahogy a mesterszakács fogalmazott, a zsenge húsok szárazok, ezért mindenképpen kell közéjük valami zsíros is, a legjobb választás a szalonna. A húsok mellé pedig mehet még zöldség, annyi, amennyit csak akarunk.

– A saslikra a szerint válasszunk zöldséget, hogy milyen keménységű a hús. A növényi alapanyagok ne legyenek keményebbek a húsnál. Jó választás például a gomba, hagyma, vastag húsú paprika. Az összes alapanyagot vágjuk viszonylag nagy kockára és fűzzük fel a nyársra. A húsok mellé tűzdeljük a szalonnát. Fontos, hogy parázson süssük! – hangsúlyozta Bede.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166359_auto_resized.jpg
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27488_resized.jpg?avcount=1714195816
origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166729_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Végre kiderül, tényleg Gyurcsány embere volt-e az ördög ügyvédje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27487_resized.jpg?avcount=1714195816
origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714195816
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714195816
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714195816
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai