A vegán alapvetően azt jelenti, hogy semmilyen állati eredetű összetételt nem használunk fel a sütéshez, főzéshez. Tehát sem tejet, és az abból készült termékeket, sem tojást vagy mézet. Meglepő, de zselatint sem alkalmazhatunk a sütésnél, mivel az csontból készült. Jogosan tesszük fel a kérdést, hogy akkor miből készülnek a vegán sütik?
Helyettesíthetünk
Minden háziasszony azt mondaná, hogy a sütemény alapja a tej, a liszt és a tojás. Sőtér Kitti cukrász, aki maga is vegán, azonban rácáfol erre.
– A tojást a legegyszerűbb kihagyni, mivel szerintem sokszor feleslegesen kerül az édességekbe. Lehet pépesített gyümölccsel is helyettesíteni, például banánnal vagy almával. A pürék is ugyanúgy meg fogják kötni a süteményt, mint a tojás, de mégsem állati eredetű – tette hozzá Kitti, aki azt is elárulta, hogy lenmagtojással és chiamaggal is tökéletesen működik a sütés.
– Ha tojásfehérjét akarunk kiváltani, akkor akár a konzerves csicseriborsó levét is használhatjuk, amit ha lehűtünk, hasonlóan felverhetjük, mintha tojás lenne – mondta a cukrász.
Kókusztejszínnel jó a krém
Főzött krémeket is ugyanúgy megcsinálhatunk, csupán az alapanyagokra kell figyelni.
– Főzött krémeknél a rendes tejet növényi tejekkel helyettesítjük. Ami kicsit nehezen pótolható, az a tejszín állaga. Van már kifejezetten kókusztejszín is, aminek annyi a hátránya, hogy a süteményben nagyon lehet érezni a növény ízét. De használhatunk például lepürésített kesudiót vagy mandulát a főzött krémmel, és gyümölccsel is fel lehet használni.
Olajra cserélt zsiradék
A vajat is teljesen el tudjuk hagyni a sütésből, de nem mindegy, hogy mivel pótoljuk.
– A torta burkolására használhatunk növényi vajat, míg a süteményben a zsiradékot növényi olajakkal is helyettesíthetjük, így nem lesz száraz. Ha lehet, akkor a cukrot és a nyírfacukrot is kerülöm, helyette inkább datolya-, agávé- vagy juharsziruppal ízesítek – mondta Sőtér Kitti.
Hiánybetegség is felléphet
Abonyi Orsolya dietetikus szerint nem a legjobb, ha teljesen elhagyjuk az állati eredetű ételeket, mert vannak olyan anyagok, amiket csak nehezen tudunk pótolni.
– Nem baj, ha néha tartunk vegán napokat is, ez a változatossághoz hozzátartozik, de hosszú távon nem jó teljesen elhagyni – kezdte a szakértő. – Egy idő után B12-hiányt okoz a vegán életmód, viszont a jó folsavellátottság miatt akár évekig is tünetmentesek lehetünk. Emellett ha valaki sem tojást, sem tejterméket nem fogyaszt, akkor kalciumhiány léphet fel, ami a nőknél csontritkuláshoz vezet – figyelmeztetett a dietetikus, majd hozzátette, hogy vashiány és vérszegénység is kialakulhat.
Vetkőznek a torták
Egyre divatosabb, hogy a torták oldalát már csak vékonyan vagy egyáltalán nem burkolják be. Előbbi a félpucér, utóbbi pedig a meztelen torta.
Hogyan készül a lenmagtojás?
Egy evőkanál őrölt lenmagot áztassuk be három evőkanál langyos vízbe! Körülbelül félóra múlva egy ragacsos masszát kapunk, amit felhasználhatunk a sütemény készítésénél tojás helyett.
Hódít a nyers változat
Egyre divatosabb a nyers vegán étkezés is, aminek lényege, hogy az ételek hőmérséklete az elkészítés alatt nem mehet 40-48 Celsius-fok fölé. A nyers vegán sütemények alapjához apróra tört magokat kell összekevernünk aszalványokkal, amiket előre beáztatunk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.