Aktuális

Vásárlási rohammal indul a hosszú hétvége

Hu-Zo

Létrehozva: 2018.10.19.

<p>Két egymást követő héten is több napot tölthetünk otthon a megszokotthoz képest. Először most hétvégén kezdődik egy négynapos szieszta, majd ha a 29-ével kezdődő héten valaki négy napot feláldoz a szabadságából, kilenc napig nem kell belátogatni a munkahelyére.</p>

Annak ellenére, hogy a szokásos nyitvatartás helyett csak két nappal több alkalommal lesznek zárva az üzletek, a nagy bevásárlóközpontok élelmiszerforgalma kiszámíthatatlanná válik. Sokan annyit vásárolnak, mintha valami katasztrófára készülnének, amihez jó előre be kell spájzolni. 

Megrögzött szokássá vált

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta:

– Sok évvel ezelőtt kialakult már a hétvégi nagybevásárlás szokása, amikor egy egész hétre bevásárolnak az emberek. Ez a nap általában szombatra esik, és valószínű, hogy ez most is így ez lesz. Statisztikai adat nincs rá, hogy a megszokott képest egy hosszú hétvégén mennyivel ugrik meg a forgalom, de az online pénztárgépek beérkező adatai alapján ez kimutatható lesz. Ilyenkor a fogyasztásnövekedést fokozza, hogy nem az iskolai menzán vagy a munkahelyi büfében ebédelnek az emberek. Gyakori az is, hogy a családok felkerekednek, elutaznak ismerősökhöz, rokonokhoz vendégségbe, ami a fogadó oldalon szintén nagyobb bevásárlással jár. Mivel 23-át kivéve minden nyitva lesz, arra a napra is előre meg kell venni a szükségeseket, ami miatt hétfőre a szokásosnál ugyancsak nagyobb forgalom jósolható. A következő héten, hogyha valaki kivesz három nap szabadsá­got, akkor egy egész hetet kap, és ez is magával hozza, hogy akkor sem a szokásos vásárlással kell számolni.  

Többet vesz, aki idős

Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa:  

– Pontos adatunk nincsen rá, de valóban létezik a megszokás, ami egyre jobban beidegződött, hogy az ilyen hosszú hétvégeken a napi fogyasztási cikkekből is úgy bevásárlunk, mintha egy egész hétre készülnénk. Lesz négy szabadnap, és annak ellenére, hogy ez alatt három napon is nyitva lesznek az üzletek, a többség inkább otthon szeretne maradni. Nem akar időt pazarolni arra, hogy lemenjen a boltba. Saját tapasztalatom, hogy főleg az idősebbek nagyobb előrerendelést adnak le ott, ahol lakom vidéken, például a pékségben. Tartanak attól, hogy esetleg hétfőn nem is lesz frissáru-szállítás.  

Telt ház lesz a szállodákban

A Szállás.hu elemzése szerint az október 23-i hosszú hétvégén sok magyar család indul útnak: közel háromszor annyian, mint egy átlagos őszi hétvégén. Az előfoglalási adatok alapján a hotel kategória a legnépszerűbb, azon belül is a wellness-szolgáltatást nyújtók. 

Erős forgalom várható a hosszú hétvégéken a szállodákban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint.. 

Mi a helyzet a piacokon?

Dankó József: Az ilyen hosszú hétvégék forgalma kiszámíthatatlan. Sokan elutaznak, és emiatt akár még kisebb is lehet a szokásos hétvégi forgalmunk.
Kohankovics Józsefné: Nem szoktunk egész hétre vásárolni, most pénteken is csak négy napra vásárolunk pusztán azért, hogy legközelebb szerdán kelljen boltba mennünk.
Raj Sándorné: Nyugdíjas vagyok, hetente kétszer vásárolok a piacon és mindig akkor, amikor kevesen vannak, és nem esik az eső. Nagybevásárlás nem lesz. Elutazom a rokonokhoz.
Kabalitz Erzsébet: Nálunk most a család női fele éppen böjtöl, hogy ledobjunk pár kilót, így aztán a fiúk miatt csak a szokásos bevásárlásra készülök.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai