Aktuális

Városi legenda - Titkos alagutak futnak a Duna alatt

P. Zs.

Létrehozva: 2018.10.15.

Mesés kincseket rejtő, város alatti titkos alagutakról beszélnek ma is a Győr környékén élők. Egyikük a Borsnak állítja, három napig szilveszterezett az egyik rejtett földalatti járatban, mire a felszínt megtalálták. A történész szerint azonban mindez csak szóbeszéd.

Győr környékén máig szóbeszéd tárgya a felszín alatt futó titkos alagutak, az ezekről szóló történetek. Ezekben három legendás járat jelenik meg. Közös nevezőjük a beszámolóknak az, hogy valamennyi alagút mesés kincseket rejt. A feltételezések szerint az egyik járat Pannonhalmáról egészen a Káptalandombig vezet, ez az apátság menekülőfolyosója volt. Fut egy a Duna alatt is, de a legösszetettebb alagútrendszer szinte az egész város alatt elterült. Sokan állítják ma is, hogy jártak lent a föld alatt, de hogy ki is lyukadtak volna a felszínen, azt már kevesen…

Papok mellett szöktek le

– Legalább 3–4 lejáratot ismertünk a barátokkal. Imre és Róbert az egyik mellett laktak, ott is születtek. Ők vittek le minket is szilveszter idején, és csak január 2-án jöttünk fel – mondta a Borsnak a ma is Győrben élő Nyári Róbert. Szerinte az egyik lejárat a Káptalandombon volt egy paplak udvarában.

Ha nem nyúlnak a földhöz, nem is kerül elő semmi

Minél nagyobb egy építkezés, vagy útépítés, annál nagyobb az esélye, hogy a föld mélyéről értékes dolgok kerülnek elő. Az M4-es autópálya építésénél dolgozó régészek a napokban arról számoltak be, hogy egy sáncrendszer újabb szakaszát tárták fel Nagykerekinél. A Csörsz-árok évszázadokkal ezelőtt határzóna volt, ám ma is vitatott, hogy pontosan mikor és kik építették és mi ellen védte a tőle nyugatabbra fekvő területeket. Ezen kívül több sírhelyet is feltártak, előkerült például egy törött gerincű, bevert koponyájú ember csontváza is.

– Fiatal fejjel kihasználtuk, hogy az idős pap bácsik nem vettek észre bennünket, könnyen le tudtunk szökni. Egyes részeket óvóhelyként, kórházként használhattak, több kicsempézett helyiség is volt lent. Nem nagyon tudtuk, merre haladunk odalent. Az utak közül bármelyik vezethetett akár Pannonhalmára is – vélekedett a lokálpatrióta. Egy másik helybéli a Duna alatti alagútra emlékszik jól, amiben kisgyerekként játszott is: a nyolcvanéves asszony szerint ez egy agyagba vájt folyosó volt, nagyon mélyen a város alatt. A harmadik járatrendszerről szintén egy szemtanú beszélt: azt mondta, a 70-es években akkor bukkantak rá és merészkedtek le a szomszéd gyerekekkel, amikor elbontották a színház környéki régi házakat. Ez a terület a mai Posta-épület és a Batthyány tér között húzódott.

Hasznos szóbeszédek

Az Apátságba vezető titkos alagút tartja leginkább lázban a helyieket. A Püspökségtől induló alagútnak azonban több kilométer hosszúnak kell lennie, és állítólag a bejáratot könnyen meg lehet találni. – Az ilyen történetek egész Magyarországon nagyon népszerűek, például az ország másik szegletében, Szegeden is. A történész-régész szakma viszont nagyrészt mendemon­dáknak tartja ezeket. De mégis hasznosak lehetnek, mert a helyi beszámolók gyakran vezetnek rá valamilyen értékes leletre, ami máskülönben nem került volna elő. Például egy több száz éves templom alapját, amire volt is példa – mondta lapunknak Deák Andrea, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum régész-történésze. A szakember maga is foglalkozott a Duna alatt húzódó alagutakkal és a pincerendszerrel, ami átjárható volt és szinte az egész város alatt végighúzódott.

Mennyi az igazság?

Persze a legendáknak mindig van alapjuk. Egy 18. században épült csatornarendszer valóban behálózta a várost, de korábban egy erődöt is felhúztak köré, aminek fontos szerkezeti eleme a 17. században kiépített kazamata-rendszer volt. Ezt a 19. században nagyrészt elbontották, ma már mindössze két helyen látogathatók a maradványok. Elképzelhető, hogy egy eltévedt vándor ezeknek a romjait fedezte fel, s az ő elmondása alapján vált belőle legenda az utókor számára. A titkos alagutak feltárása és kutatása sajnos legtöbbször falakba ütközik: az apátság menekülőfolyosójáról például nem tudni, pontosan hol terül el. A Duna alatti alagút valószínűleg rég beomlott, az összefüggő alagútrendszerrel pedig az a gond, hogy még nem volt régész, aki vállalta volna a feltárás teljes koordinálását. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151745_auto_resized.jpg
origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713936012
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157010_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kifejtette az elemző, kell-e tartani a világháború kitörésétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157554_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp nem tehetett mást – hibázott a Liverpool trénere?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713936012
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713936012
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713936012
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3tolaPf9y2DgA3F6T88NbB2V56RzGKfQtmxxELoDx5k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2YWQ4OWExMTUxNDQwZTQ5ZGY1ZWRiMzZhZTQ2ZTlh.jpg
Baleset

Hátborzongató baleset történt az éjszaka: kettészakadt egy Mercedes Szegeden - Fotó!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket