Aktuális

Városi legenda: Sarkadi cigányprímás volt Maradona nagyapja

BLN

Létrehozva: 2019.06.06.

<p>Saját repülőjével jött Békéscsabára 1986-ban a magyar származású Diego Maradona, hogy éle­té­ben először lássa a szülőföldjét – és ebből az egészből egy szó sem igaz. Egy egész várost sikerült beugratni a hírrel.</p>

Húszfős tömeg lézeng kitartóan a békéscsabai Előre-pályánál. Délután 5 óra van, kedd. Az egész város izgatottan készült, hiszen az újság megírta: nem akárki, Diego Maradona érkezik a városba, hogy ingyenes bemutató edzést tartson. A futballsztár bevonulását fél 5-re ígérte a Békés Megyei Népújság, háromnegyed körül már sokan kezdtek gyanakodni, a többség pedig feladta a várakozást. Hiszen mondani sem kell, hiába várták az élő legendát, nem lépett az Előre gyepére. A Nép­újság szerkesztősége űzött csúfos tréfát az olvasókkal 1986. április 1-jén.

Mulatót nyitott délen

De mit keresett volna a világ akkori első számú sztárja Békéscsabán? A látogatást beharangozó cikk ezt rögtön tisztázta egy kitalált történettel: Maradona nagyapja ugyanis magyar volt, név szerint Maradó József, aki Sarkadról vándorolt ki a század­előn Amerikába. Előbb különböző nyugat-európai mulatókban hegedülte össze a hajójegyre valót, majd átkelt az óceánon, hogy a korlátlan lehetőségek ha­zájában próbáljon szerencsét.

Az északi földrészt viszont hidegnek találta, ezért áttelepült Dél-Amerikába, ahol – írta a Békés Megyei Népújság – az összezenélt pénzből egy kis mulatót nyitott. Ezt Maradona apja vezette tovább, aki maga is kiváló focista volt, a helyiek ezért is keresztelték át Maradonára. A cikkben még azt is írták, hogy a kis Diegónak rengeteget mesélt apja az ősökről, így nem volt nehéz elhinniük az olvasóknak, ha a családja ideköti, Maradona egész biztosan megjelenik az Előre-pályán április 1-jén, délután fél 5-kor. 

Talán Puskás is beugrik

A szerkesztőségben égtek a telefonok. A Budrió étteremben díszvacsorát szerveztek. Megalakult a Maradona Baráti Kör, gyűjtést szerveztek, hogy szobrot emeltessenek a legendának Sarkad főterén. Jelentkezett egy bizonyos Maradó́ Ró́za, állítva, hogy Maradó́ Jó́zsef testvé́ré́nek unokája, ezáltal rokona az argentin csillag­nak és azonnal helyet kért magának a díszpáholyban. A lap tudósítása szerint már három napja úton volt, még a Napoli szombati, Argentína elleni mérkőzése után saját repülőgépével ide repült.

„Azért sietett ennyire, hogy lásson még valamit a húsvéti népszokásokból, hiszen annyit hallott ezekről” – írták. Ahogy elhúzott egy sportrepülő a város felett, telefonáltak az újsághoz, hogy a csabai reptérre kell menni, mert itt van Maradona a Puskás Öcsivel, de nem várja őket senki. A Népújság ugyanis az ő jelenlétét is ígérte, merthogy az aranycsapat csillaga szívesen átvenné a csabai csapat irányítását az új szezontól. És persze ki nem hagyna egy dekázást Maradonával.

Nem volt pénze taxira

Egyetlen áprilisi tréfa akkora zavart keltett, hogy Rejtő Jenő is elégedetten csettintett volna. Egy nő arról is beszámolt, hogy a focista a vasútállomáson várja a fogadóbizottságot, ugyanis tévedésből Sarkadon szállt le repülőjével, onnan vonatozott át Békéscsabára, de nincs pénze taxira, hogy a pályáig elmenjen. A város minden jel szerint nagyon komolyan vette az áprilisi tréfát.

Egy mezőkovácsházi úriember egy láda Kőbányait bukott, amikor a szerkesztőségben elmondták neki, hogy csak tréfa az egész. Pedig sokan még azt is elhitték, hogy a legenda a szerződése lejártával ideköltözne, és az Előrében játszik majd, ráadásul teljesen ingyen, mert már rengeteg pénze van. Sőt a vagyonát is kész a csabai labdarúgás fellendítésébe fektetni. 

A Népújság másnap természetesen felfedte az igazságot, elnézést kérve mindenkitől. Ez volt egyébként a legelső, de egyben legutolsó április 1-jei tréfájuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145088_auto_resized.jpg
origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713567309
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145198_auto_resized.jpg
vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145716_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27220_resized.jpg?avcount=1713567309
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17131917_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713567309
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713567309
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól