Aktuális

Van kertje? Ezt ön is biztosan elrontja

Bors

Létrehozva: 2014.08.04.

A családi házban élők szeretik, ha a kert rendben van és mutatós. Ennek érdekében rendezgetik, tervezgetik, gondozzák, mégis elkövetnek néhány hibát. Az öt leggyakoribbat gyűjtöttük össze.

1. A tervezés hiánya

Sokan már azt sem fogalmazzák meg, mit várnak a környezetüktől, mire szeretnék használni a kertet vagy udvart, milyen „feladatoknak” kell megfelelnie. Utólag mindig nehezebb beilleszteni egy-egy funkciót, például kialakítani egy grillezésre alkalmas helyet vagy sziklakertet, mintha előre gondolkodtunk volna. Vegye figyelembe az olyan befolyásoló tényezőket is, mint a kisgyerek a családban – ez a balesetveszély, a megfelelő mozgástér, az esetleges mérgező növények mérlegelése miatt fontos –, vagy a kertet alaposan igénybe vevő kutya.

2. Átgondolatlan növénytelepítés

A hirtelen felindulásból, a szomszédnál vagy egy magazinban látott képek alapján vásárolt növények gyakran kellemetlen meglepetést okoznak. Könnyen előfordulhat például, hogy a helyes kis bokrocskaként megvásárolt növény néhány év alatt hatalmasra terebélyesedik, vagy az elültetett virágok eltakarják az összes többit az ágyásban. Ha nem veszi figyelembe az egyes növényfajok várható nagyságát, terjedelmességét, az intenzíven terjeszkedő, burjánzó fajoknak „köszönhetően” (ilyen például a szagos müge vagy a menta) oda lehet a tervezett látvány és összhang.

Fontos az is, hogy ne zsúfolja túl a kertet, ne akarjon egy kisebb területre túl sok növényt betelepíteni! Lehet, hogy közvetlenül ültetés után néhány hónapig jól néznek ki, de egy-két év múlva a dominánsabb növények elnyomják a lassabban fejlődőket és a kert könnyen kaotikussá válik...

3. A talaj elhanyagolása

Az egészséges, bőven termő növények egyik kulcsa a megfelelő talaj, a fejlődéshez és a virágzáshoz megfelelő mennyiségű ásványi anyaghoz, levegőhöz, vízhez kell jutniuk. Az ideális talaj megtartja a vizet és a tápanyagokat, porózus szerkezete pedig lehetővé teszi a talaj levegőzését.

A helyes talaj-előkészítéssel letesszük az alapjait a bő termésnek. Ne akarja megspórolni a (mű)trágyázást, a tápanyag-utánpótlást, legyen szó a veteményesről, a balkonvirágokról vagy éppen a gyepről, hiszen időről időre minden növénynek szüksége van egy kis felfrissülésre! Számos módszer, anyag közül választhat, a komposzttól az istállótrágyán át a műtrágyákig.

4. Helytelen öntözés

A növények vízigénye változó, de még ha igyekszünk is figyelembe venni, melyiknek mennyi nedvességre van szüksége, akkor is hibázhatunk. Nem árt tudni például, hogy – különösen a mélyre hatoló gyökerű növények esetében – hatékonyabb a ritkább, de alapos locsolás. Ha ugyanis csak a talaj legfelső (gyorsan kiszáradó) rétege nedvesedik át, a víz nem jut el a mélyebben fekvő gyökerekhez, márpedig alapelv, hogy gyökérszinten kell megfelelő nedvességnek lennie a talajban. Nyári hőségben célszerű hajnalban locsolni, ilyenkor a legkisebb a levelek párolgása, és nem perzselődnek meg a tűző napsütéstől.

A túlöntözés éppúgy káros, mint a kiszáradás; ennek leginkább az automata öntözőrendszereknél van meg a veszélye. Ügyeljünk rá, hogy az automatikát az időjárásnak megfelelően működtessük, programozzuk be, és ne áztassuk el a területet.

5. Félelem a metszéstől

A legtöbb növénynek jót tesz, ha kisebb-nagyobb mértékben bizonyos időközönként megmetszik, akár rózsákról, akár évelő fűszernövényekről, díszcserjékről vagy gyümölcsfákról van szó. Metszéssel szebb forma, dúsabb levélzet, folyamatos virágzás érhető el, megfiatalíthatjuk a növényt, sőt, meghosszabbíthatjuk az életét is.

Sokan félnek nekiállni a növényeik megmetszésének, pedig hamar elsajátíthatók a fogások, az, hogy melyik növény milyen mértékű és típusú metszést igényel. Ne szégyellje szakember vagy ismerős hobbikertész segítségét kérni, de az interneten is találunk szöveges vagy videós útmutatót.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151746_auto_resized.jpg
origo.hu

Észak Rómája - mesébe illő város a szomszédban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27372_resized.jpg?avcount=1713903010
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156706_auto_resized.jpg
vg.hu

Kipattant a buborék, óriási bukó az üdítőpiacon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138855_auto_resized.jpg
ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154737_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27361_resized.jpg?avcount=1713903010
origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713903010
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713903010
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149789_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Közösen tervezzük a jövőt” – műsoron kívül tett bejelentést a Házasság első látásra sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi