Aktuális

Válságban születnek a szuperhősök

S. D., Hu-Zo

Létrehozva: 2013.10.22.

Válságos korszakban jelentek meg, és a mai napig a nehéz időkben van az embereknek a legnagyobb szüksége a szuperhősökre. Magyarországon az ilyen képregények olvasói zömmel a 20–30 éves korosztályból kerülnek ki.

Pókember, Superman, Batman – ha baj van, rájuk mindig számíthatunk. A manapság is hatalmas népszerűségnek örvendő szuperhősök történeteit csak úgy falják a világon mindenhol.

Nem véletlenül: a történelem is azt mutatja, amikor válságos időket éltek az emberek, akkor gyakran alkottak kitalált figurákat, melyek emberfeletti képességeikkel legyőzték a gonoszt. Hőstetteikkel nem csak reményt adtak a kilátástalanságban élőknek, de erkölcsi tartást is.

– Mikor először megjelent az Amerika Kapitány, az első szám borítójára olyan rajzot készítettek, amin a szuperhős magát Adolf Hitlert vágta orrba, amit akkor sokan megtettek volna a világon. Ennél jobb példa nem is lehetne arra, hogy a válságos időkben az embereknek milyen nagy szükségük van egy-egy hősre – mondja Láng István a Borsnak, aki a magyarországi képregénykiadásban meghatározó szerepet játszott. Ő volt ugyanis anno az első magyar nyelvû Pókember- és X-Men- képregények felelős szerkesztője.

– Gyermekkoromban azért olvastam képregényeket, mert azokon keresztül éltem ki az igazságérzetemet. Felnőttként 18–20 évig dolgoztam a szuperhősökkel. Megszámlálhatatlan szerkesztőségi levelet kaptunk, melyekben arról írtak az olvasók, hogy megkönnyítik az életüket a szuperhősök és történeteik. Mert ugyan szuper erejük van, de sokuknak – mint amilyen a Pókember, vagyis Peter Parker is – meg kell küzdeni a mindennapi nehézségekkel is – folytatta Láng.
A szociológus szerint ez teljesen érthető jelenség.

– A fiatalok nagy részének fogalma sincs arról, hogy mit hoz számára a jövő. A frusztrációt csak tovább fokozza a bonyolult társadalmi szerkezet átláthatatlansága is. A feszültséget pedig valahogy muszáj levezetnie – vélekedett dr. Szilágyi Gyula szociológus.

Dr. Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézetének vezetője szerint ráadásul a média által közvetített idealizált világ nagymértékben befolyásolja az emberek viselkedését és gondolkodásmódját.

– A tömegkommunikáció egyre ellenállhatatlanabbul zúdítja ránk az információkat. Ennek következtében összekeveredik bennünk a média által közvetített virtuális és valóságos életünk. Ismeretlen tájakra utazhatunk pillanatok alatt, azonosulhatunk a szuperhősök tökéletességével, ugyanakkor ettől saját életünk határai zsugorodnak össze – vélekedik dr. Kis-Tóth Lajos intézetigazgató.

De a szuperhősökre való igény mutatja azt is, hogy Magyarországon jelenleg több olyan képregény is megjelenik, melynek főszereplője valamilyen szuperhős.
– Kevesen gondolnák, de ezen füzeteknek az olvasói zömmel a 20–30 év közötti korosztályból kerülnek ki – tudtuk meg Harza Tamástól, a Pókember és más Marvel-képregényeket itthon megjelentető kiadó tulajdonosától. Aláhúzta: természetesen az is hozzátartozik a szuperhős-mozifilmek sikeréhez, hogy mostanra jutott el odáig a technológia, hogy ilyen történeteket valósághűen mozivászonra juttassanak.

Hétköznapi hős a metróban

A kisgyerekesek és az idősek védelmére kelt az egyik tokiói metrómegállóban a japán Tadahiro Kanemaszu. Mivel a japán főváros több metrómegállójában csak lépcsőn lehet fel- és lejutni, sem mozgólépcső, sem lift nem áll az utasok rendelkezésére, ezért a 27 éves férfi felvitte helyettük a babakocsit vagy a nehéz csomagokat a lépcsőn. 

Top 5 legenda

AMERIKA KAPITÁNY (1940)

Az első képregény 1940 de-cemberében jelent meg. Egy évvel a Pearl Harbor-i csata előtt, melynek hatására az Egyesült Államok belépett a II. világháborúba a szövetséges hatalmak oldalán.

BATMAN (1939) 

Történetei Amerika Kapitányhoz képest kevésbé kapcsolódtak a háborúhoz, de később számos borítón volt látható, amint a tengelyhatalmak ellen küzd.

SUPERMAN (1932)

Habár hat éve létezett, képregényben először csak 1938-ban volt látható. Ő volt az egyike a legelső szuperhősöknek. A képregényipar egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kitalált szereplője.

VASEMBER (1963) 

A vietnami háború évei alatt született. A fiatal milliomos feltalálót, Tony Starkot Vietnamban repesztalálat érte a szívén, és csak úgy maradhatott életben, ha állandóan egy különleges mellvértet viselt, amely nem engedte, hogy a szíve megálljon.

PÓKEMBER (1962)

A Pókember, alias Peter Parker az első olyan szuperhős volt, aki olyan hétköznapi dolgokkal is megküzdött, mint az iskolai kiközösítés és a szerelem.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144138_auto_resized.jpg
origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713539714
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143524_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fülig érő vigyorral közölte a boldog örömhírt Schobert Lara: összejött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17124005_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27217_resized.jpg?avcount=1713539714
origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073172_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713539714
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713539714
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144603_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennyi volt, lekerül a képernyőről a TV2 sikerműsora

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot