Vagyonnyilatkozatok: méregdrága telefonok és adósságok

Idén is számos furcsaságot rejtettek a parlamenti képviselők 2015-ös vagyonnyilatkozatai. Százmilliós adósságok, méregdrága telefon, értékes italok, és egy hatalmas műgyűjtemény is feltűnt.
Idén is számos furcsaságot rejtettek a parlamenti képviselők 2015-ös vagyonnyilatkozatai. Százmilliós adósságok, méregdrága telefon, értékes italok, és egy hatalmas műgyűjtemény is feltűnt.

Nem mindenkinek alakult jól a tavalyi év vezető politikusaink közül a vagyonnyilatkozataik alapján. Orbán Viktor miniszterelnök csak szerényen gyarapodott, tavaly 5,5 millió forintot keresett könyvkiadásból, de saját nevén továbbra sincs autója, és van egy 7,2 milliós ingatlanhitele. Bár miniszter lett tavaly, Rogán Antal csaknem egész bankbetétje elment adóssága csökkentésére. Tóbiás József MSZP-elnök 13,5 milliós megtakarítása pedig teljesen eltűnt.

A legnagyobb adós

Egy év alatt 178,6 millió forinttal nőtt a fideszes Győrffy Balázs adóssága. Ez nem csoda, ugyanis jócskán bevásárolt az állami földárveréseken. Ráadásul ő terjesztette be azt a törvénymódosítást, hogy az új tulajdonosok emelhessék az eddigi bérlők bérleti díjait. Bár a fideszes Tapolczai Gergely véletlenül beírt magának egy 570 milliós tartozást, utólag javított, csak 5,7 milliós a hitele.

A legnagyobb pénztárca

A KDNP-s Seszták Miklós fejlesztési miniszternek összesen 235,4 milliós megtakarítása van számlákon, befektetésekben. Havi bruttó 4 milliót keresett politikusi és üzleti jövedelmével együtt. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ugyan havi 6,9 milliót tehetett zsebre – például cégének osztalékából –, de „csak” 83 milliós megtakarítással és 63 milliós adóssággal rendelkezik.

A legnagyobb műgyűjtemény

Alighanem az MSZP-s Bárándy Gergely a rekorder a bevallott műtárgyak mennyiségében. Mivel csak a hat havi képviselői alapbérnél – azaz mintegy 4,5 milliót – meghaladó értékű alkotásokat kellett bevallani, impozánsnak tűnik a metszet-, festmény-, illetve érme- és kitüntetés-gyűjteménye. Műalkotásnak is elmehet Szelényi Zsuzsanna (Együtt) iPhone-ja, ami nyilatkozata szerint 490 ezer forintot ér. Az nem derül ki, hogy pártjától vagy mástól kapta-e.

A legnagyobb szeszgyűjtők

Ajándékként tisztességes mennyiségű és értékű alkoholos italt vallott be néhány politikus. A fideszes Pótápi Árpád János mintegy 100 ezer forint értékű szeszt kapott. A fideszes Tállai András államtitkárt viszont 2015-ben jóval kevesebb alkohollal lepték meg. Míg tavaly még 48 ezerért, idén csak 15 ezerért vettek neki piát. A KDNP-s Hargitai János nem molyolt a számolással: szó szerint „néhány palack bort” vallott be.

A legmenőbb járgányok

A képviselők többsége Mercedest vagy Volkswagent birtokol, természetesen a drágább típusokat. De például a fideszes Dankó Béla egy felújított Pannónia motorral, párttársa, Font Sándor pedig egy Malaguti F15 robogóval csapatja. Két másik fideszes – Csenger-Zalán Zsolt és Farkas Sándor – egy-egy Bayliner, Kósa Lajos egy Crowline motorcsónakkal múlathatja az időt.