Aktuális

Vadgázolás esetén mindig kérjen rendőri helyszínelést!

Bors

Létrehozva: 2018.05.20.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Bizonyára sok autós van már túl olyan kalandon, amikor vidéki autózás során fényszórójának fényében egyszer csak feltűnt egy vad, legyen az egy kisméretű nyúl, vagy egy nagyobb méretű őz, szarvas. Sajnos sok esetben az ütközés már elkerülhetetlen, ami egy fácán, esetleg nyúl esetében még nem is akkora gond, de egy nagyobb testű állat, főleg ha tempósan haladt az autó, már tetemes károkat, akár halálos balesetet is tud okozni.

Kié a felelősség?

A vadakkal történő ütközés a balesetek egy igen speciális fajtája, hiszen egyrészt nincs tapasztalatunk ilyenkor mi is a teendő, másrészt a kárunkat sem téríti meg a másik autós felelősségbiztosítása.

Régi autósok ilyenkor gyakran a vadásztársaságoktól várják a megoldást, hiszen a rendszerváltás előtt a kötelező biztosítást kellett fizetniük a károk megtérítése érdekében, de mára a gyakori károk okozta magas biztosítási díj miatt ezt már nem teszik meg. Így marad az alkudozás, egyezkedés, ha a vadásztársaság egyáltalán elismeri a felelősségét.

Véleményük szerint általában az autós nem volt elég elővigyázatos, és a vad elütésével a társaságot is kár érte, amely egy nagy vad esetén milliós érték is lehet.

A polgári törvénykönyv szerint bár a vadásztársaságnak kellene állnia a kárt, de a törvényhozó egy kivételt is beletett a törvénybe, amelyet rendszeresen ki is használnak a fizetést megtagadó társaságok. Miután az autózás és a vadtartás is veszélyes üzem, ilyenkor a Ptk.-ban jól meghatározott módon, felróhatóságuk (felelősségük) arányában kötelesek a másiknak okozott kárt megtéríteni. Vagyis indul az alkudozás, az autóban esett kár, vagy az elütött vad értéke magasabb.

Fontos a tábla

Tévhit, hogy vadveszélyt jelző tábla hatálya alatt semmilyen kártérítés nem kérhető. Ez jogszabályilag nem igaz, ugyanakkor sajnos a bírósági gyakorlat ennek megfelelő, kártérítést csak vadveszély tábla hatályán kívüli esetekre szoktak megállapítani. A vadásztársaság abban az esetben sem felelős, ha a hozzátartozó területen olyan vadat ütünk el, ami egyébként nem a társaság tulajdona. Egy kisvadakkal foglalkozó társaság egy odatévedt szarvasért, vagy a faluból elkóborolt kutyáért sem fog fizetni.

A vad a társaságé

Egy esetben lehetünk biztosak a kártérítésben, ha a baleset autópályán vagy autóúton következik be, mert itt a közútkezelőnek kötelessége megvédeni a forgalmat kerítéssel a vadaktól.

Amennyiben vaddal ütközött, minden esetben hívjon rendőrt. Fontos lehet a kártérítés szempontjából, hogy pontos helyszíni jegyzőkönyvvel, hitelesen dokumentálva legyen az eset. 

Az is lényeges például, hogy melyik oldalról ugrott be a vad, mert előfordul, hogy az út két oldalán más társaságok vannak felelősségben. Minden apró részlet döntô lehet egy későbbi bizonyítási eljárás esetén.
Amit viszont mindenképpen érdemes fejben tartani, hogy a vadat csak a vadásztársaság viheti el a helyszínről. A halálra gázolt vad is a vadásztársaság tulajdona, annak eltulajdonítása lopásnak minősül!

Ne rántsa el a kormányt!

Vadakkal való ütközésnél gyakori hiba az autósok részéről, hogy megijednek, és a fékezés helyett a kormányt rántják el, jóval nagyobb balesetet okozva. Ezért az ütközést a legerősebb vészfékezéssel, majd már csökkentett sebességnél kormányzással igyekezzen elkerülni. Lehetőség szerint a vad háta mögé kormányozzon, mert ha meg is fordul, addigra akár állóra tudja fékezni autóját.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714129510
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164221_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164664_auto_resized.png
metropol.hu

Végre: Palvin Barbi megmutatta gyönyörű pocakját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714129510
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714129510
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164149_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros