Aktuális

V4NA: Bot­rány Brüsszel­ben, le­bu­kott az EU-szám­ve­vő­szék fő­vizs­gá­lója

Bors

Létrehozva: 2019.05.23.

<br /> Hamis szám­lák, biz­to­sí­tási csa­lás, leg­alább 500 000 euró csa­lárd el­köl­tése, ismét egy el­hall­ga­tott bűn­cse­lek­mény-so­ro­zat az Eu­ró­pai Unió brüsszeli szer­ve­ze­té­ben.

A visszaéléseket ráadásul az EU számvevőszékének egyik vezető tisztviselője és fővizsgálója, a törvényesség egyik legfőbb őre, egy liberális politikus követte el, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A V4NA értesülései szerint a súlyos visszaélésekről szóló aktákat szokás szerint elfektették a brüsszeli bürokraták.

Abszurd, de a bukott liberális belga politikust, Karel Pinxtent évekkel ezelőtt súlyos politikai botrányok és kétes gazdasági ügyek után ejtőernyőzték az Európai Unió egyik legfőbb pénzügyi ellenőrző szervezetébe, az EU Számvevőszékbe (European Court of Auditors). A törvényesség egyik legfőbb őre,  számvevőszéki kamarai elnök lett belőle.

Pinxten korábban belga honvédelmi miniszter, majd mezőgazdasági miniszterként keveredett bele a belga csirkehúsipart érintő dioxinbotrányba, tudott arról, hogy a multinacionális cégek dioxinos táppal etetik a csirkéket, mégsem lépett,

hagyta, hogy a lakosság mérgezett húst egyen, illetve hogy a belga üzemek mérgezett húst exportáljanak. 

A 90-es évek közepén Pinxtenről kiderült az is, hogy villáját az adózási szabályok kijátszásával építette, ráadásul az építkezésen zömmel feketén foglalkoztatott munkások dolgoztak.

Politikai karrierje Belgiumban itt ért véget, ezután ejtőernyőzték be, hova máshova, mint az EU Számvevőszékébe. Ez a szervezet, amelyben a 28 EU-tagállam mindegyikének van képviselője, hivatott ellenőrizni az Európai Unió költségvetésének megfelelő felhasználását.

A belga liberális politikus ebben a minőségében követett el az elmúlt években különböző költségvetési visszaéléseket, több százezer euró értékben trükközött különböző költségelszámolásokkal.

Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálódott az ügyben, még razziáztak is Pinxten irodájában. Az első sajtóértesülések 500 000 euró törvénytelen eltulajdonításáról szóltak. Aztán megkezdődött a brüsszeli bürokráciában szokásosnak mondható időhúzó aktatologatás, lényegében az ügy elaltatása.

Mindeközben a V4NA brüsszeli forrásai szerint az elfektetett akták tele vannak elképesztő visszaélésekkel.

Az EU főszámvevője aztán egy biztosítási trükkel is bepróbálkozott. Azt állította, hogy a bőröndjében összetört több üveg, egyenként 4000 eurós, azaz több mint 1 millió forintot érő bor, ami teljesen tönkretett több, szintén a bőröndben lévő több 10 ezer eurós (legalább 3 millió forintot érő) öltönyöket. Egyébként a bort ajándékba kapta.

Az elfektetett aktákban szó van egy valószerűtlen balesetről is, amikor saját garázsában a fia törte össze szolgálati autóját. Az már szinte csak hab a tortán, hogy bár szolgálati kocsija dízel, nagy összegű benzinszámlákat is elszámolt.

Ráadásul közpénzen utaztatta, etette családtagjait, unokahúgát és feleségét is.  Bár a kiszivárgó hírek szerint a visszaélések bebizonyosodtak, mindenki szisztematikusan kerülni igyekszik a botrányt és a rendőrségi feljelentést, mégiscsak az EU Számvevőszék fővizsgálójáról van szó. Csupán arról hallani, hogy majd felszólítják Pinxtent a jogtalanul felvett összegek visszafizetésére.

Ráadásul időközben a bukott politikuson követelt 500 000 eurónyi (kb. 160 millió forintnyi) összeget is leolvasztották 150 ezer euróra, azaz kb. 50 millió forintra.

Büntetőeljárás megindítása természetesen szóba se került. 

Egészen elképesztő módon a botrány kirobbanásakor szabályos mentőakció is indult a bajba került liberális belga politikus megmentésére. A visszaélés-sorozat ellenére megpróbálták egy újabb ciklusra meghosszabbítani vezetői megbízatását az EU Számvevőszékénél. Ezt azonban végül egy titkos szavazáson elutasították.  Mindeközben a belga király úgy látta helyénvalónak, hogy bárói címmel jutalmazza a sorozatosan kétes ügyekbe bonyolódó liberális politikust.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165089_auto_resized.jpg
origo.hu

Orbán Viktor: Magyarország ilyesmit sohasem szavazna meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163306_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a gyermekedről szól vagy rólad?!” – Majka olyan születésnapi bulit rendezett kisebbik fiának, ami sokaknál kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163188_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166423_auto_resized.jpg
ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714167309
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166280_auto_resized.jpg
travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714167309
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714167309
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714167309
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai