Ukrajna hazarendelte budapesti nagykövetét

Az oktatási törvény miatt kirobbant konfliktus miatt hívták haza.
Az oktatási törvény miatt kirobbant konfliktus miatt hívták haza.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hazarendelte konzultációra Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét az új oktatási törvényt ért magyar bírálatok miatt. Ezt a kijevi diplomácia vezetője maga közölte a Twitteren.

„Ukrajna álláspontja a Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól változatlan, készek vagyunk bármilyen kérdést konstruktívan megvitatni.”

Pavlo Klimkin hamarosan Budapestre utazik. A pontos dátumot nem közölte, de reményét fejezte ki, hogy látogatása eredményes lesz. Jelezte, hogy kész ellátogatni a Debreceni Egyetemre és Kárpátaljára is.

Az új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul a jövő szeptembertől bevezetendő reformokkal: 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát, jelentős autonómiát ad az iskoláknak, béremelést ír elő a pedagógusoknak.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke azonban több ország, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv.

A nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csak az önkormányzati iskolák külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól – az anyanyelvi tárgyak kivételével – minden tárgyat ukránul oktatnak. Ez az érintett nemzeti kisebbségek szerint sérti az ukrán alkotmányt, több törvényt és nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettséget.