Újra meghívta a kuvaiti emírt Áder

Magyarországra invitálta Szabáh al-Ahmed al-Dzsaber asz-Szabáh kuvaiti uralkodót Áder János köztársasági elnök – derült ki a kuvaiti hírügynökség, a KUNA beszámolójából. Az emírnek a hivatalos levelet személyesen adta át Szijjártó Péter külügyminiszter, aki kétnapos látogatáson volt az olajban gazdag országban. Szijjártó többek között a kuvaiti kormányfővel, a külügyminiszterrel, és nem utolsósorban a monarchia fejével találkozott.

Szabáh al-Ahmed al-Dzsaber asz-Szabáh legutóbb akkor került be a külföldi híradásokba, amikor egyik családtagját, Fejszal Abdullah al-Dzsaber al-Szabáh herceget hat másik elítélttel együtt kivégezték. A herceget azért akasztották fel, mert 2010-ben meggyilkolta unokaöccsét. Az országban nem ritka, hogy a királyi család valamely tagját börtönbe küldik vagy akár ki is végzik, ezzel azt akarják üzenni, hogy senki sem áll a törvények felett.

Szijjártó Péter Puskás-mezzel is kedveskedett az uralkodónak © MTI

Csípős

Keleti nyitás ide vagy oda, most már valaki olyan is jöhetne hozzánk, akinek az országa a klasszikus, demokratikus európai értékrendet képviseli. Vagy nekik nem is akaródzik? Huszti Zoltán

A kuvaiti uralkodó 2006-ban foglalta el a trónt, januárban ünnepelte hatalomra kerülésének 11. évfordulóját. Ez idő alatt nem járt sokszor Európában, mindösszesen öt alkalommal. Ebből háromszor az Egyesült Királyságba utazott; II. Erzsébet brit uralkodóval 2007-ben találkozott a Windsor-kastélyban. Egyszer tiszteletét tette Franciaországban és Oroszországban is, legutóbb tavaly egy gazdasági találkozóra utazott Londonba.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a Borsnak küldött hivatalos tájékoztatásában azt írta: Áder János levelében a 2013-ban tett meghívását erősítette meg. Időpontot nem jelöltek meg, diplomácia úton egyeztet a két ország, és a programot is majd ezt követően alakítják ki.