Újpalotai rendelő: Az orvos jár le a kerekesszékes beteghez, mert fél éve rossz a lift

Dühös betegektől hemzseg a XV. kerületi orvosi rendelő váróterme, mert május óta nem működik a lift. A járókeretes, bottal közlekedő betegek csak egy szűk lépcsőn tudnak feljutni az emeletre. De a tolókocsis Balogh Bélánéhoz például az orvos kénytelen lejárni a földszintre. Az intézmény főigazgatója és a polgármesteri hivatal egymásra mutogat.

Dühös betegektől hemzseg a XV. kerületi orvosi rendelő váróterme, mert május óta nem működik a lift. A járókeretes, bottal közlekedő betegek csak egy szűk lépcsőn tudnak feljutni az emeletre. De a tolókocsis Balogh Bélánéhoz például az orvos kénytelen lejárni a földszintre. Az intézmény főigazgatója és a polgármesteri hivatal egymásra mutogat.

Óriási felháborodást vált ki a fővárosban az újpalotai lakosok körében, hogy pár nap híján már fél éve az az egyetlen lift, ami van sem működik a Zsókavár utcai orvosi rendelőben.

A újpalotai rendelő mutatós, de a lift fél éve nem működik

Pedig a látszatra mutatós intézmény pár éve, 2011-ben épült újjá. A régi csúnyább volt, de legalább könnyedén fel lehetett jutni az emeletre. Az új épületben viszont május óta a nehezen, bottal vagy járókerettel közlekedő idősöknek is egy szűk lépcsőt kell megmászniuk, ha házirovoshoz vagy fogászati rendelésre szeretnének menni.

A lift nem üzemel, a tolókocsis beteg nem tud feljutni az emeletre

A mozgáskorlátozottak pedig végképp ki vannak szolgáltatva. Elképesztő, de a tolcsókocsis betegekhez fél éve az orvosnak kell lejárnia, hogy ránézzen, de megvizsgálni a folyosón már nem tudja. "Május óta nem működik a lift, én azóta nem jutok fel az orvoshoz. És addig ez így is marad, amíg meg nem javítják. Nem tudom, hogy gondolják ezt. Sajnos gyakran vissza kell jönnöm a doktornőhöz, aki így kénytelen lejönni hozzám a földszintre, hogy megnézzen és felírja a gyógyszereimet. De megvizsgálni itt a folyóson nyilván nem tud" – háborgott Balogh Béláné, aki minden alkalommal a lépcső tövében kénytelen várakozni.

Balogh Béláné a lépcső tövében kénytelen várni az orvosra

Egy idős, bottal közlekedő férfi, Házi Sándor kéthetente visszajár a háziorvosához, és már elege van abból, hogy nem bírják megcsinálni a liftet. "Minden alkalommal bottal megyek fel és le a lépcsőn, mert muszáj eljutnom az orvoshoz. És ez már így megy hosszú-hosszú hónapok óta. Nagyon bosszantó a helyzet" – mondta dühösen a férfi. Egy harmadik beteg csak havonta járt a rendelőbe feliratni a gyógyszereit, de ő sem hagyta szó nélkül a lift-problémát.

"Én nem reklamáltam emiatt soha senkinél, de az nem azt jelent, hogy ne bosszantana a dolog. Egy új épületről van szó, és a liftet leszámítva is vannak kényelmi hiányosságai a rendelőnek" – mondta az idős hölgy, aki görbebottal sétált fel a rendelő lépcsőjén. Szerettük volna megkérdezni az intézmény főigazgatóját, dr. Sólyom Olimpiát, hogy miért nem csináltatják meg fél éve a liftet, de a rákos úti irodájából csak annyit üzent asszisztensével, hogy ő nem nyilatkozik és egyébként is a polgármester az illetékes az ügyben.

Hajdu László polgármester távollétében a hivatal komminikációs referense a következőket válaszolta megkeresésünkre. "A polgármester úr megörökölte ezt a problémát, de az intézmény üzemeltetője egyébként is az egészségügyi intézet, amelynek a főigazgatója dr. Sólyom Olimpia. Ő hivatott ezzel kapcsolatban minden kérdésre válaszolni. A lift karbantartásáért egy külön cég felel, amit mindig időben el is végeztek. A jelenleg fennálló hiba megjavítására külön szerződést kötött az intézet, de azt a mai napig nem végezték el. Közben folyik olyan vizsgálat, hogy az épületben történt-e tervezési hiba, vagy rossz típusú lift került-e az épületbe, mert nem ez az első alkalom, hogy problémák adódnak a felvonóval."

Dr. Sólyom Olimpiától személyesen szerettünk volna engedélyt kérni a fotók megjelenítéséhez, de ezzel is a polgármesteri hivatalhoz küldött minket. Onnan úgy tájékoztattak, részükről nincs akadálya a képek megjelenítésének, de ebben is a hozzájuk irányító főigazgató a kompetens. Mivel rajzolni nem tanultunk meg értékelhető módon, így a fotót inkább közzétesszük.