Új tüdővel mássza meg Krisztián a Kilimandzsárót

Balogh Krisztián Péter egy veleszületett genetikai be­tegség miatt tüdő- és máj­transzplantációra szorult. A fiatalember épphogy felépült, máris nagy fába vágja a fejszéjét: egy sorstársával együtt meghódítják a tanzániai, 5895 méteres Kilimandzsárót.

Balogh Krisztián Péter új tüdővel és májjal vág neki Afrika legmagasabb hegyének. Négy orvos vigyázz rá

– Június 9-én indulunk, na­gyon várom a kalandot – mondta a Borsnak Krisztián. – Magát a túrát a bécsi és a hazai tüdő­transzplantációs program keretén belül szervezték, és kifejezetten tüdőátültetésen átesett fiatalokat kerestek. Magyarországról heten megyünk, ebből mi, ketten vagyunk transzplantáltak, négy orvos és egy fotós kísér minket. Az expedíció nyolcnapos, ebből hét, amíg eljutunk az alaptáborig, a nyolcadikra tervezzük a csúcstámadást. Egyébként a leghosszabb útvonalon megyünk, így könnyebb megszokni, hogy kevesebb az oxigén, nem olyan hirtelen következik be a különbség, egyszerűbb az akklimatizáció.

© AFP

A hőmérséklet-csökkenés miatt is jobb ez az út, hiszen így közel harminc fokból fokozatosan lesz mínusz tíz. Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy a transzplantáción átesettek is teljes életet élnek.

Krisztián kondíciója jó, sokat sportol, ezért is kapta meg a lehetőséget a hegymászásra. Imád bringázni, nemrég megtette a Balaton-kört, ez 204 kilométer.

– A felkészüléshez kétféle ta­nácsot vagy utasítást kaptunk – folytatta. – Mérjük a pulzusunkat, hogy legyen viszonyítási alap a hegyen. Járassuk a bakancsot, amiben megyünk, nehogy ott törje fel a lábunkat.

Krisztián edzésben van, a napokban körbekerekezte a Balatont

A környezetmérnöknek tanuló fiú egyetlen félelme a magassági betegség, de vallja: ez ilyenkor természetes, és túlizgulni sem szabad a dolgot.

– A magassági betegség nem válogat transzplantáltak vagy nem transzplantáltak között. De kitűnő kíséretünk lesz, ők mindenben segítenek.

Krisztián azt tervezi, hogy rengeteg fotót készít az expedíció során, és ezeket a képeket a TeamLungary Instagram-oldalon a túra alatt közzé is teszik.

Nincs lehetetlen

A kanadai Spencer West mindkét lábát amputálták egy genetikai betegség miatt, de még így sem látta semmi akadályát, hogy feljusson a Kilimandzsáró csúcsára.

© Youtube

Erőss Zsolt, aki halála után is a legismertebb magyar hegymászó, több mint féltucatszor mászta meg a Kilimandzsárót. Erőss 2010-ben egy hóomlás következtében elvesztette egyik lábát, de a hópárducnak hívott hegymászó egy évre múlva már a Himalájára tartott.

© MTI