Aktuális

Új reménység a kihalóban lévő állatoknak a klónozott csikó

Bors

Létrehozva: 2020.10.10.

Egy szinte teljesen kihalt lófajtát, a Przsevalszkij lovat sikerült feléleszteniük a tudósoknak klónozással. Ez a szenzációs esemény hatalmas lépés a jövőbeli védelemhez ennek és a többi veszélyeztette fajnak is.

Régóta őrzik a DNS-ét

Még negyven évvel ezelőtt fagyasztották le egy ilyen hím lónak a DNS-mintáját, ennek a felhasználásával sikerült létrehozniuk a klóncsikót Texasban. Az ázsiai vadlónak is nevezett állat a házi ló legközelebbi rokona, a vadonban már szinte teljesen kihaltak, egy alfajából kevesebb mint 200 példány létezik. Az utóbbi évtizedekben kizárólag állatkertekben láthatunk belőlük.

A ló, amelynek DNS-ét most a klónozáshoz használták, 1975-ben született Nagy-Britanniában. Háromévesen került az Egyesült Államokba, ahol 1998-ig élt. A klónozáshoz használt DNS-t 1980-ban fagyasztották le egy San Diegó-i állatkertben. 

A kiscsikó megszületésének nagyon örültek a tudósok.

Ez a csikó várhatóan fajának egyik genetikailag legfontosabb egyede lesz.

Reméljük, hogy visszahozza a Przsevalszkij lóállomány jövője szempontjából fontos genetikai variációt – mondta Bob Wiese, az állatkert egyik tudósa.

Híres elődei

- Az első klónozott emlős állat Dolly volt, egy birka. 1996. június 5-én született Edinburghben, hat évig élt. Halála után kitömték, és Edinburghben kiállították.

- Magyarországon az első testi sejtből létrehozott klónozott állat a Klonilla nevű klónegér 2006 novemberében született. A kutatást egy gödöllői tudóscsoport végezte Dinnyés András professzor vezetésével. A több mint húszfős csapat három évet dolgozott Klonilla megszületésén.

- Barbra Streisand kétszer is klónoztatta kutyáját. Miss Violet és Miss Scarlett előző kutyájának klónjai. Mielőtt Streisand coton de tuléarja 2017-ben elpusztult, sejteket vettek a szájából és a gyomrából, majd ezek segítségével klónozták a madagaszkári kutyafajtát.

Más fajokon is segít

Nem túlzás azt állítani, hogy ez az esemény a legizgalmasabb fantasztikus filmeket idézi. 

A fajta több száz lovának sejtjét őrzik a legnagyobb biztonságban lefagyasztott állapotban, mivel 
ez a módszer az alapját képezheti más fajok jövőbeli megőrzésének. 

A vadászat miatt tűnt el

A vadászat miatt tűnt el A vadlófaj Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta a nevét, aki az 1880-as években készített leírást róla. Az ázsiai vagy mongol vadló, valamint takhi néven is emlegetett alfaj jellegzetessége, hogy sohasem háziasították. A vadászat és a környezet károsodása miatt tűnt el szinte teljesen egyik eredeti élőhelyéről, a Dzsungáriai-medencéből.

– A csikó születése megnövelte a veszélyeztetett vadon élő állatok genetikai megmentésének esélyeit. A fejlett szaporítási technológiák, beleértve a klónozást is, megmenthetik ezeket, lehetővé téve számunkra a genetikai sokféleség helyreállítását – közölte Ryan Phelan, a Revive & Restore természetvédelmi szervezet igazgatója. Ez a szervezet biztosította a biotechnológiát a klónozáshoz.

Így csinálják

Így csinálják A klónozás lényege, hogy az utód a klónozni kívánt egyed pontos másolata. Ilyenkor egy petesejtet megfosztanak a saját sejtmagjától, és helyébe egy másik élőlény testi sejtjét helyezik el, így csak ennek az utóbbinak a genetikai állománya öröklődik az utódban.

Kurt egy szafariparkba kerül majd nagykorában

Ez a lombik technológia viszonylag gyakori a házi lovak és szarvasmarhák esetében. Eddig azonban kevés kísérletet tettek veszélyeztetett fajokkal való próbálkozásra. A csikó sikeres születése megmutatja, hogyan lehet ezeket a technikákat felhasználni a természetvédelmi erőfeszítésekhez a jövőben.

Az augusztusban született, teljesen egészséges csikó úgy viselkedik, mint minden más csikó: ugrándozik, rugdalózik és követeli a tejet az anyától. A pici a Kurt nevet kapta egy tudós előtti tisztelgésből. Kurt Benirschke volt az a tudós ugyanis, aki elindította azt az állatmegőrzési programot, amely a több ezer állatfaj sejtjeit és DNS-ét tároló Frozen Zoo (Fa­gyasztott állatkert) létrehozásához ve­zetett a San Die­gó-i állatkertben. Kurt ennek az állatkertnek a szafariparkjába kerül majd, amikor már elég nagy lesz ahhoz, hogy szaporodjon.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158572_auto_resized.jpg
origo.hu

Elképesztő hír érkezett a hatalmas magyarországi gázmezőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714079109
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159781_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714079109
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161483_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: újabb szomorú hírt kapott a királyi család, a hercegnőről van szó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros