Új, halálos koktél öli a fiatalokat

Az alkoholos keverék előállítása teljesen legális, és egyelőre nem tudnak gátat szabni a terjedésének.
Az alkoholos keverék előállítása teljesen legális, és egyelőre nem tudnak gátat szabni a terjedésének.

Egy adag szénsavas üditőital (lehetőleg Mountain Dew) és a gyorsasági versenyautók tankolására használt üzemanyag. Ez az úgynevezett dewshine nevű új őrület, amit érthetetlen módon egyre több fiatal fogyaszt az Egyesült Államokban bódulási célból. Eddig négy esetet jelentettek Tennessee államban, és két tini már bele is halt.

Mind a négy eset a múlt héten történt Robertson megyében, és a helyi illetékesek attól félnek, hogy a teljesen bizarr őrület még tovább terjed.

– Mivel 21 éves kor alatt nem kapnak alkoholt, ezzel a borzasztó kotyvalékkal próbálták helyettesíteni azt. Bizonyos hatásai valóban olyanok, mint az alkoholé, de annál ezerszer mérgezőbb az elegy. – idézi a The Tennesseean Dr. Donna Segert, a Vanderbilt Egyetem toxikológia osztályának vezetőjét.

A Mountain Dew-hoz öntött üzemanyag, amit elsősorban dragster autókba tankolnak majdnem 100 százalékban tartalmaz metanol, ami az alkohol egyik, emberi fogyasztásra alkalmatlan formája. Az etanollal ellentétben (amit minden alkoholos ital tartalmaz) sokkal hevenyebb mérgezést okoz. Enyhébb esetben kettős látást, hasmenést, hányást idéz elő, ám nagyobb mennyiségben azonnali vakságot, kómát és halált okozhat. A metanolból akár két evőkanálnyi mennyiség is halálos lehet a gyermekekre, de a felnőtteknek sem jobb az esélye a túlélésre.

– Már két haláleset is sok, ha ilyen mérgezésről van szó. Próbáljuk figyelmeztetni a felnőtteket, hogy figyeljenek oda gyermekeikre, és reméljük, hogy ez az őrület nem fog jobban elterjedni az államokban, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek. – folytatta Dr. Seger.

A doktornő szerint szinte kizárt, hogy máshol ne fogyasztottak volna a tinédzserek a szinte garantáltan halálos koktélból, így álláspontja szerint azonnali fellépésre lesz szükség.