Túlélték a jégpoklot a magyar kutatók

Nagy Balázs és csapata elképesztő körülmények között dolgozott a hegyen.
Nagy Balázs és csapata elképesztő körülmények között dolgozott a hegyen.

Elképesztő kalandok után hamarosan hazatér Ma­gyarországra a chilei jégsivatagot kutató magyar csoport. Mint azt a Bors korábban megírta: dr. Nagy Balázs és csapata 6893 méter magasságban végez klímakutatást a chilei Ojos del Saladón. A kezdeményezés egyedül­álló, ugyanis hasonló kutatást még senki nem folytatott ilyen magasságban. A csoportnak meg kellett küzdenie az extrém körülményekkel, ugyanis a jégsivatagban csontig hatoló hideg, brutális jég- és homokviharok teszik próbára a résztvevőket.

Az Ojos del Salado a világ egyik legszélsőségesebb terepe. A csapat azonban sikeresen legyőzte a csapásokat, pedig a hegy egyik legbizarrabb részére is feljutottak: itt található 6500 méteren a Föld legmagasabban fekvő tómedencéje, amelyet ál­landó jég borít, noha mellettük mindenhol gőzölgő forró vizes források fortyognak.

– Iszapfortyogók működnek, forró vizű források fakadnak és nagynyomású gőzfeltörések süvítenek. Kénes felszínű, meleg anyag keretezi mindezt – írta kutatóhelyükről dr. Nagy Balázs. A kutatók ebben a környezetben, fagyos hidegben és süvítő szélben tették meg útjukat a csúcs felé, megközelítőleg nyolc órát meneteltek a pokoli körülmények között.