Aktuális

Tudományos rejtély: Bősárkányon él az országban a legtöbb ikerpár

P. Zs.

Létrehozva: 2018.01.12.

<p>Több mint 10 ikerpár született az elmúlt évtizedekben Bősárkányon. De különösen az elmúlt években gyakori, ami már szinte zavarba ejtő. A 2500 fős településen a kút vizére is gyanakodtak már.</p>

Amikor beléptünk a falu óvodájába, magunk sem gondoltuk, hogy szinte természetesnek számít, ha minden csoportba jut egy ikerpár. Mint azt a Kisalföld elsőként megírta: 40 év alatt 13 ikertestvér született, akik mind született bősárkányiak, és idén is jut még belőlük. Napok kérdése, és megszületik 2018 első ikerbabája is. De nincs hiány iskolás, óvodás, és bölcsis ikrekből sem. Gősiné Szóka Zsuzsanna a kicsiny település egyik óvónője. Gyermekei, Dávid és Barbara hatévesek, már nagycsoportba járnak.

Egyszerre ébredtek 

– Nálunk csak viccelődtünk, amikor terhes voltam, hogy nagy rá az esély, hogy ikrek lesznek, de egyikünk sem gondolta komolyan, hogy így is lesz. Nagymamám rokonságában tudunk ikrekről, a férjemnél pedig a nagypapának volt ikertestvére. Bár ők kétpetéjűek, külsőre nem hasonlítanak, de a kapcsolat erős köztük – vallotta a büszke anyuka. Az óvodában, ahol dolgozik cseppet sem lepődnek meg, ha érkeznek az újabb és újabb ikrek, ez szinte már természetes. Főképp, hogy két másik dolgozónak is akad a rokonságában iker. Hollósiné Judit húgai természetes úton ikrek: Ildikó és Katalin között a kapcsolat olyan szoros, hogy amikor Ildikónak elment a magzatvize, Katalinnal egyszerre ébredtek fel álmukból. Bár Farkas-Kurcsics Katalinnak is ikrei vannak, ők már Csornán élnek.

– Petra és Flóra hatévesek, és kétpetéjűek, ezért nem hasonlítanak. Külön életet is élnek, de mindig keresik egymást. Megmagyarázni az orvosok sem tudják, hogy lehetünk ennyien – mesélte a Borsnak Katalin.

Csoda történt?

Nem kell tehát messze menni, ha találni szeretnénk még néhány testvért. Az óvoda másik dolgozójának húga már mindenórás. Sári és Vince, csakúgy mint Katalin lányai, lombikosok. Ám nem ők lesznek az egyetlenek, akik meglátják a napvilágot 2018-ban: Rozsné Varga Anett szintén kismama, és még különlegesebb, mint elődei. Az orvosok szerint ugyanis az ő gyermekei egy hét különbséggel fogantak.

– Már most csodaként tekintek rájuk, szoktunk is azzal viccelődni, hogy a templom előtti artézi kút vizében lehet valami, hogy ennyien vagyunk. Rögtön kerestek a többiek is, hogy cseppet se aggódjak, mindenben segítenek majd – mondta a Borsnak a 24 hetes kismama. Legjobb barátnője a támasza, Vargáné Szücs Adrienn fiai már 16 hónaposak.

Nagyobb az esély 

– Ákos és Áron is kétpetéjűek, de természetes úton fogantak. Mi sokat gondolkodtunk, hogyan jöhetett így össze, de úgy vagyunk vele, mindenkinek azt kell megoldani, amit az élettől kap. Imádjuk a fiúkat, és még szeretnénk egy lányt is. Az orvos már azzal rémisztgetett, hogy 2-3-szor nagyobb az esélyem ezek után, hogy megint ikreket fogok szülni – mondta nevetve a fiatal anyuka.

Bár az önkormányzat 2005 óta 12 ikerszületésről tud, ha mélyebbre ásunk, ennél sokkal többen is lehetnek, ugyanis ennyien csak Bősárkányon születtek. 

Különös esetek

- Az ikerszületések általában a nagyszülőktől öröklődnek, és az unokáknál fordul majd legközelebb elő. Ahol voltak már ikrek, ott pedig sokkal gyakoribb. A nagy számok törvénye alapján elő szokott fordulni, de tudományos magyarázatot nehéz rá találni. A véletlenszerű halmozódásokat pedig érdemes kutatni, az ilyen falvakra pedig külön érdemes figyelni – mondta a Borsnak dr. Bense Tamás, családorvos.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714011310
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714011310
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157187_auto_resized.jpg
vg.hu

Karácsony Gergely váratlanul elismerte: hibát követtek el és nem marad így a nagykörúti kerékpársáv – változhat a Lánchíd forgalmi rendje is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714011310
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155270_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159138_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Azok a lábak: durván felvágott ruhában ragyog Stana Alexandra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marics Peti vallomása: Az leszek, aki kellemetlenül köszön el a csajoktól reggel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében