Tubi megmondja a tutit: 5 hiba, amit ne kövess el kutyafürdetés közben!

A Bors kutyája utál fürödni, de sajnos ez nem kívánságműsor.
A Bors kutyája utál fürödni, de sajnos ez nem kívánságműsor.

Egy élvezetes fürdő a legtöbbünk számára maga a kikapcsolódás. Kedvenceink szeme azonban van, hogy kikerekedik, amint betessékeljük őket a fürdőszobába, és tudatjuk velük, hogy eljött a fürdés ideje. Az ebeket minél előbb szoktassuk hozzá a vízhez, és igyekezzük úgy elvégezni a fürdetést, hogy kellemes élménnyel társítsák a közös programot.

Éppen ezért pár dolgot mindenképpen tartsunk szem előtt, mert egy apróság elég ahhoz, hogy egy életre megutálják a tisztálkodást.

1. Túl erős vízsugár

Mindig használjunk zuhanyrózsát, és lentről fölfelé haladjunk. Hagyjunk időt a kutyának, hogy megszokja a vízsugarat és annak hangját. Ne állítsuk maximumra a víz erősségét, legyen lágy, hogy ne ijessze őt meg.

2. Helytelen sorrend

Tehát, először lentről fölfelé vizezzük be a kutyát a zuhanyrózsával, majd samponozzuk. Masszírozzuk be a sampont és hagyjuk hatni egy kicsit. Az öblítést föntről a kutya nyakától kezdjük, majd a testét végül a lábait mossuk le.

3. Nem megfelelő szárítás

Fürdés előtt készítsünk be mindent a kezünk ügyébe. Legyen kellemes hőmérsékletű a lakás. Elsőként törülközővel dörzsöljük át a testét, majd aki igényli és szereti, szárítsuk meg hajszárítóval, de fontos, hogy véletlenül se állítsuk túl melegre!

4. Hibás samponválasztás

Kifejezetten kutyák számára készült samponokat használjunk, még véletlenül se fürdessük meg kedvencünket a sajátunkkal, mert ártunk vele. A kutya bőrének pH értéke eltér a miénktől, ezért másra van szükségük. Előbb kis területen, például a lábán teszteljük a használni kívánt sampont, majd pár nap múlva, ha nem váltott ki allergiás reakciót, akkor teljes bedobással használhatjuk az egész testén.

5. Túl gyakori fürdetés

Nem lesz tisztább a kutya, ha hetente, vagy hetente többször fürdetjük! A szakemberek szerint bőven elég havonta egyszer samponnal fürdetni.
De a legtisztább, ha felkeresi állatorvosát, és kifaggatja arról, hogy az ön kedvencének mi lenne a legjobb.