Trump nemet mond a klímaegyezményre

A választási igéreteihez híven Donald Trump úgy döntött, hogy az Egyesült Államok kilép a klímaváltozás elleni globális összefogást szentesítő megállapodásból. A párizsi egyezményt az összes ENSZ-ország (Nicaragua és Szíria kivételével) aláírta, Trump elődje, Barack Obama is.

Trump csütörtöki beszédében elmondta, hogy mint minden döntését, most is az amerikai nép érdekében döntött az egyezmény felrúgása mellett. Ugyanakkor az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy nem lehetetlen, hogy országa csatlakozzon egy hasonló egyezményhez, abban az esetben, ha az „igazságos az Egyesült Államokkal szemben".

A globális felmelegedés meggátolása érdekében létrehozott párizsi megállapodás ellenére továbbra is az Egyesült Államok lesz a legkörnyezetbarátabb ország, legalábbis Trump szerint. Az elnök hangsúlyozta, hogy a kilépésről szóló döntést az ország gazdasági érdekeit figyelembe véve hozta meg, gondolva a szénbányászokra.

Az elnök nem palástolta, hogy nem hisz a tudósoknak, akik szerint ha nem változik az országok károsanyagkibocsátása, akkor a Föld klímája a század végére drámaian megváltozik.